Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013

Μαγειρέψτε Βοδινό κλέφτικο στο κουζί! (Πήλινη γάστρα)

Μαγειρέψτε Βοδινό κλέφτικο στο κουζί!
(Πήλινη γάστρα)

Μαγειρέψτε Βοδινό κλέφτικο στο κουζί!
Ό,τι πρέπει για το Σαββατιάτικο μεσημεριανό!
"Κουζί" στην Κύπρο λένε την στρογγυλή πήλινη γάστρα που στενεύει στο στόμιο και κλείνει με καπάκι.

"Κλέφτικο" το λένε γιατί όταν είχε πόλεμο κι οι αντάρτες κρύβονταν στα βουνά, έκλεβαν ό,τι έβρισκαν από απομονωμένα σπίτια και το μαγείρευαν όπως-όπως, για να χορτάσουν την πείνα τους και να συνεχίσουν τον αγώνα.

Τι χρειαζόμαστε:
  • 2 κιλά βοδινό χωρίς κόκκαλο (τοπ σάιτ) κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 1/2 κιλό μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα
  • 3-4 ντομάτες σφιχτές κομμένες στα τέσσερα
  • 3-4 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 6 μεγάλα μανιτάρια κομμένα στα τέσσερα
  • 3-4 κομμάτια σέλινο χοντροκομμένο
  • 100 γρ. βούτυρο γάλακτος (αλατισμένο)
  • 1/2 λίτρο μαύρη μπύρα
  • αλάτι
  • 10 ολόκληρους κόκκους πιπέρι
  • μπόλικη ρίγανη
  • 2 φύλλα δάφνης
Πώς το κάνουμε:
  1. Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά μας, κόβοντας τα σε ισομεγέθη κομμάτια.
  2. Τα βάζουμε σε μεγάλο δοχείο, ώστε να μπορούμε να τα ανακατέψουμε με άνεση, ρίχνουμε μπόλικη ρίγανη, αλάτι, τους κόκκους πιπεριού ολόκληρους και τα φύλλα δάφνης και ανακατεύουμε με τα χέρια να καλύψουν τα μπαχαρικά όλα τα υλικά.
  3. Παίρνουμε το κουζί (γάστρα πήλινη που κλείνει) και ρίχνουμε μέσα τα καρυκευμένα υλικά μας, τελειώνοντας με το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια και περιχύνοντας με την μαύρη μπύρα.
  4. Σκεπάζουμε το στόμιο του σκεύους μας πρώτα με αλουμινόχαρτο και κλείνουμε απο πάνω με το καπάκι.
  5. Έχουμε ήδη προθερμάνει τον φούρνο μας στις αντιστάσεις στους 225 βαθμούς και ψήνουμε (χωρίς να ανοίξουμε καθόλου) για 3 ώρες.
  6. Σερβίρουμε με γιαούρτι και φρέσκο ψωμί για βούτημα στο ζουμάκι!!!!
Λίγα μυστικά ακόμα
Το αλουμινόχαρτο είναι απαραίτητο στο κλείσιμο του σκεύους πριν το καπάκι, για να εξασφαλίσει την δημιουργία στεγανότητας στο κλείσιμο και την αποφυγή διαρροών του ατμού. Αν θέλουμε, πριν σερβίρουμε, το ζουμάκι που μένει στον πάτο της γάστρας, το πήζουμε σε κατσαρολάκι με μια κουταλιά της σούπας κορν φλαουερ και το σερβίρουμε σε σαλτσιέρα ή περιχύνουμε το φαγητό μας. Στο σπίτι μας, συνήθως, φυλάμε αυτή τη σάλτσα και την επομένη φτιάχνουμε μακαρονάδα ή γιουβέτσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου