Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Ψωμί αφράτο χωρίς ζύμωμα

Ψωμί αφράτο χωρίς ζύμωμα

Τατιάνα
Η ομορφιά του και το μεγαλείο της γεύσης του με κάνουν να το αναρτήσω αν και η συνταγή λίγο πολύ είναι ίδια με άλλες που έχω αναρτήσει κατά καιρούς! Αναρωτήθηκε ο φίλος μου ο Χρήστος ποια η χρεία να κάνουμε αυτό το ψωμί αφού το ζύμωμα μας παίρνει δέκα λεπτά; Του εξήγησα ότι αυτός ο τρόπος είναι ευκολία για όσους δεν έχουν χρόνο να ζυμώνουν κι ότι η γεύση του είναι σαφώς διαφορετική από αυτό που ζυμώνεται αμέσως και ψήνεται σε 2 ώρες. Οι ώρες του δίνουν περισσότερους μύκητες γιατί η μαγιά δουλεύει αργά και ζυμώνει εκείνη το ψωμί κι επίσης ομοιάζει με το ψωμί που γίνεται με προζύμη χωρίς να έχει την μυρωδιά και την ξινίλα της προζύμης! Οι 8 ώρες στη συγκεκριμένη συνταγή αρκούν γιατί βάζουμε χλιαρό νερό και όχι κρύο, πράγμα που ενεργοποιεί τη μαγιά και τις ζυμώσεις γρηγορότερα. Δεν έχετε τίποτα να χάσετε! Κάνετε τη διαδικασία ανακατέματος και το ξεχνάτε 8 ώρες! Σε μεγάλο μπολ ε! Η συνταγή με τις 18 ώρες έχει κρύο νερό και καθόλου ανακάτεμα με τα χέρια.... ψήνεται επίσης σε πολύ καυτό σκεύος με καπάκι για πολύ σκληρή κόρα! Αααα και θυμηθείτε..... το ψωμί αυτό δεν χρειάζεται ζάχαρη!!!

Υλικά:

2 κιλά αλεύρι (ή 1 κιλό)
1200 γρ. χλιαρό νερό (ή 600γρ.)
2 φακ. ξηρή μαγιά ή (1 φακελάκι)
2 κ.σ. κοφτές χονδρό αλάτι (ή 1 κουταλιά)
1 φλ. του ελληνικού ελαιόλαδο

Πώς το φτιάχνουμε:

  1. Ανακατεύουμε το αλεύρι με την μαγιά.
  2. Ανακατεύουμε το χλιαρό νερό με το αλάτι να λιώσει και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  3. Τα ενώνουμε και τα ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι το αλεύρι να πιεί το νερό. Ανακατεύουμε και 5 φορές με τα χέρια μας για να μην αφήσουμε σκέτο αλεύρι στο μπολ κι αυτό είναι όλο!
  4. Τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου σκεπασμένα για 8 ώρες να ζυμώνονται μόνα τους.
  5. Στις 8 ώρες το ζυμώνουμε ελαφρώς με λίγο αλεύρι και το τοποθετούμε σε ταψί αφήνοντάς το 1 ώρα να κάτσει.
  6. Το ψεκάζουμε με νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στην χαμηλότερη θέση στους 220 βαθμούς για 1 ώρα.
  7. Ψεκάζουμε με νερό ξανά στη μισή ώρα που ψήνεται το ψωμί μας και άλλη μια στο τέλος!
  8. Τα ψεκάσματα με το νερό δίνουν γυαλιστερή υφή στην κόρα του ψωμιού μας και δε γίνεται πολύ σκληρή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου