Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013

Γιαννιώτικο...

Γιαννιώτικο...

Απολαύστε το γιαννιώτικο...

Γιαννιώτικο σοροπιαστό.Για αυτούς που αγαπούν τα σοροπιαστά και το κανταίφι.
Τι χρειαζόμαστε:
  • 1 πακέτο κανταίφι 450 γραμ.
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας 450 γραμ.
  • 500 γρ. βούτυρο
Για την γέμιση
  • 400 γραμ. καρύδια κοπανισμένα
  • 200 γραμ. φουντούκια τριμένα (σκόνη)
  • 200 γραμ. αμύγδαλα τριμένα (σκόνη)
  • 2 Κουταλίες ζάχαρη
  • 2 Κουταλιές φρυγανιά
  • 3 Βανίλιες
  • 2 Κουταλάκια κανέλα
Για το σιρόπι
  • 4 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 6 φλιτζάνια νερό
  • 200 γραμ. γλυκόζη
  • 2 Βανίλιες
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Πώς το κάνουμε:
  1. Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 15 λεπτά, εκτός τον χυμό λεμονιού. Μόλις βράσει το σιρόπι αποσύρουμε απο την φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού
  2. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει.
  3. Παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη και ξεμαλιάζουμε το κανταίφι.
  4. Φτιάχνουμε την γέμιση για το Γιαννιώτικο προσθέτοντας όλα τα υλικά μαζί και τα ανακατέυουμε μέσα σε μια λεκάνη.
  5. Παίρνουμε 2 ή 3 φύλλα μαζί και τα βουτυρώνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο και βάζουμε στην άκρη του φύλλου απο την στενή πλευρά το κανταίφι.
  6. Πάνω απο το κανταίφι ρίχνουμε την γέμιση για το Γιαννιώτικο και τυλίγουμε σε ρολό, προσεκτικά απο την στενή πλευρά του φύλλου.
  7. Φτιάχνουμε ένα στενόμακρο ρολό και κόβουμε σε 3 ή 4 ίσα κομμάτια και τα βάζουμε μέσα σε βουτυρωμένο ταψί,δίχως να ακουμπάνε μεταξύ τους.
  8. Βουτυρώνουμε απο επάνω με μπόλικο βούτυρο το Γιαννιώτικο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 μέχρι να ροδίσουν, περίπου 1 ώρα.
  9. Βγάζουμε το γλυκό απο τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Ρίχνουμε το χλιαρό σιρόπι πάνω στο χλιαρό γλυκό και αφήνουμε να σοροπιαστή, για 15 λεπτά.
  10. Έπειτα τα γυρνάμε 15 λεπτά απο την άλλη πλευρά, για να σοροπιαστούν και απο τις 2 πλευρές.
  11. Όταν περάσει το 15 λεπτό,τότε τα γυρνάμε στην σωστή πλευρά και αφήνουμε να ρουφίξουν όλο το σιρόπι. Τα συντηρούμε εκτός ψυγείου. Καλή επιτυχία

    Λίγα μυστικά ακόμα
    Μπορείτε στην γέμιση να βάλετε μόνο καρύδια.
    Τα φύλλα εγώ όταν τα βουτυρώνω ανασηκώνω την μισή πλευρά και βουτυρώνω. Κατεβάζω το φύλλο και ανασηκώνω την άλλη πλευρα του φύλλου, βουτυρώνω και κατεβάζω. Έτσι δέν χρειάζεται να ανασηκώνουμε ένα ένα τα φύλλα και να ψάχνουμε πού είναι η ίσια τους πλευρά.
    Μπορείτε τα Γιαννιώτικα να τα τυλίξετε με 2 φύλλα έως 4 φύλλα, αναλόγως πώς το επιθυμείτε.
    Τα σοροπιαστά όσο κάθονται γίνονται πολύ νόστιμα, γιατί χρειάζονται χρόνο για να ρουφίξουν το σιρόπι.
    Άν σοροπιάσετε το γλυκό με ζεστό σιρόπι θα σας λασπώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου