Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ





Τα μελομακάρονα αυτά γίνονται μελωμένα αλλά τραγανά και όχι μαλακά.

Υλικά9 φλιτζάνια αλεύρι
3 φλιτζάνια λάδι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
Μισό ποτήρι νερού χυμό πορτοκάλι και ξύσμα
Μισό ποτήρι νερού κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα φαγητού
1 μπέικιν ,1/2 κουταλάκι του γλυκου σκόνη γαρύφαλλου και κανέλας

Λίγο αλάτι
Καρύδια και κανέλα για τη διακόσμηση 
1/2
Σιρόπι2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια μέλι
Ξύλο κανέλα
Γαρύφαλλο

ΕκτέλεσηΡίχνουμε αρχικά σε μία λεκάνη το λάδι, τη ζάχαρη και χτυπάμε ελαφρά με το μίξερ για να διαλυθεί η ζάχαρη και κατόπιν το κονιάκ, διαλύουμε τη σόδα στην πορτοκαλάδα και στη συνέχεια τα αναμιγνύουμε όλα μαζί και κάνουμε μία ζύμη μαλακή. Δεν πρέπει να ζυμώσουμε τη ζύμη πολύ γιατί τα μελομακάρονα θα γίνουν σκληρά. Πλάθουμε σε ότι σχήματα θέλουμε, είτε αυτό είναι το παραδοσιακό είτε κάνοντας σχέδια με το κουπ –πατ. Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς για 15΄-20΄. Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο τα σιροπιάζουμε με το χλιαρό σιρόπι ρίχνοντάς το μέσα στο ταψί. Εάν το ταψί μας δε χωρέσει όλα τα μελομακάρονα δε ρίχνουμε όλο το σιρόπι, αλλά την ανάλογη ποσότητα. Γυρίζουμε σταδιακά τα μελομακάρονα μέχρι να απορροφήσουν όλο το σιρόπι. Χτυπούμε τα καρύδια και μαζί με την κανέλα τα πασπαλίζουμε για διακόσμηση.

ΣιρόπιΒάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα κατσαρολάκι και αφήνουμε να βράσει 10΄- 15, μέχρι να δέσει το μείγμα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου