Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013

Πέντε χορτοφαγικές αλλά απίστευτα γευστικές συνταγές

Πέντε χορτοφαγικές αλλά απίστευτα γευστικές συνταγές



Ποιος είπε ότι χορτοφαγία είναι μόνο βοσκή, σαλάτες και φρούτα; Αν το δεις από την πλευρά της αποτοξίνωσης, της υγιεινής διατροφής και της….

δίαιτας, τότε η χορτοφαγία μπορεί να είναι πολλά περισσότερα. Ευκαιρία λοιπόν να μυηθείς κι εσύ έστω για λίγο στον κόσμο της χορτοφαγίας, έτσι για να δεις ότι νόστιμο φαγητό δεν είναι μόνο το κρέας. 



Λαζάνια με σπανάκι και μανιτάρια 

Θα χρειαστείς: 
6-7 μανιτάρια πλευρώτους μεγάλα, κομμένα σε λουρίδες 

1 κ.γ. ψιλοκομμένο σκόρδο 

2 κ.σ. νερό 

4 κούπες σάλτσα ντομάτας για μακαρόνια 

9 λαζάνια 

ψιλοκομμένες ελιές (προαιρετικά)



Γέμιση:

300 γρ σπανάκι ψιλοκομμένο 

450 γρ τόφου 

1 κ.γ. αλάτι (προαιρετικό) 

2 κ.σ. διατροφική μαγιά (προσθέτει μία γεύση τυριού) 

2 κ.γ. ρίγανη 

1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδου 

1 κ.γ. βασιλικό 

1/2 κ.γ. δενδρολίβανο 

1/8 κ.γ. πιπέρι καγιέν
Πως θα το κάνεις; 

-Σοτάρεις τα μανιτάρια και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά με τις δύο κουταλιές νερό μέχρι να μαλακώσουν. Πρόσεξε να τα σκεπάσεις αφού τα ανακατέψεις για να μη στεγνώσουν. Τα κατεβάζεις από τη φωτιά μόλις είναι έτοιμα και τα ανακατεύεις με τη σάλτσα για τα ζυμαρικά.

-Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς. 

-Άπλωσε τη μισή σάλτσα στη βάση ενός μικρού πυρέξ. Από πάνω βάλε μία στρώση λαζάνια, χρησιμοποιώντας τρία λαζάνια το ένα δίπλα στο άλλο, αφήνοντας λίγο χώρο μεταξύ τους. Από πάνω άπλωσε το μισό μείγμα της γέμισης. Σκέπασε με άλλα τρία λαζάνια και από πάνω ρίξε το υπόλοιπο μείγμα της γέμισης. Σκέπασε με άλλα τρία λαζάνια και τέλος ρίξε από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα. 

-Σκέπασε το πυρέξ καλά με αλουμινόχαρτο και ψήσε για 30′. 

-Βγάλε το αλουμινόχαρτο και ψήσε για άλλα 30′. 

-Βγάλε το πυρέξ από το φούρνο και ρίξε από πάνω τις ψιλοκομμένες ελιές. 



Βίδες με λιαστές ντομάτες και πάστα ελιάς 


Θα χρειαστείς:

500γρ. βίδες 

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 

6-7 λιαστά ντοματάκια 

3 σκελίδες σκόρδου 

300γρ. ντοματάκια κονκασέ 

6 κ.σ. ελαιόλαδο 

4 πράσινες ελιές ψιλοκομμένες 

4 μαύρες ελιές ψιλοκομμένες 

2 κ.γ. πάστα ελιάς 

αλάτι, πιπέρι 



Πως θα το κάνεις; 

-
Στράγγισε τα λιαστά ντοματάκια και τα ψιλόκοψέ τα. 

-Ζέστανε το λάδι και σόταρε το κρεμμύδι και το σκόρδο. 

-Πρόσθεσε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, τις ελιές και τα λιαστά ντοματάκια και σιγόβρασέ τα για 35 λεπτά. 

-Απόσυρε τη σάλτσα από την φωτιά και ανακάτεψε την με την πάστα ελιάς. Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι. Η σάλτσα σου είναι έτοιμη να συνοδέψει τις βίδες σου. Το πως θα βράσεις αυτές νομίζω ότι δεν χρειάζεται να το πω. 



Γεμιστά κολοκυθάκια με μανιτάρια πλευρώτους 


Θα χρειαστείς:


6 κολοκύθια μεγάλα για γέμισμα 

10 κουταλιές ρύζι γεμιστών 

2 κρεμμύδια 

μανιτάρια πλευρώτους περίπου μισή συσκευασία 

λίγο δυόσμο 

άνηθο ή μάραθο 

μαϊντανό 

λάδι 

αλάτι, πιπέρι 



Πως θα το κάνεις; 

-
Καθάρισε και κόψε στη μέση τα κολοκυθάκια και άδειασέ τα. 

-Άλεσε ελαφρά στο μούλτι τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια.

-Ψιλόκοψε το δυόσμο, τον άνηθο και τον μαϊντανό .

-Ανακάτεψε σε ένα μπολ τα λαχανικά με το ρύζι και πρόσθεσε λάδι, αλάτι και πιπέρι.

-Γέμισε τα κολοκυθάκια με το μείγμα και τοποθέτησε τα σε μια κατσαρόλα όρθια, με το άνοιγμα προς τα πάνω.

-Πρόσθεσε νερό περίπου μέχρι τη μέση και βράσε σε σιγανή φωτιά για μισή ώρα περίπου.

-Στο τέλος του μαγειρέματος πρόσθεσε το χυμό 2 λεμονιών με 1 κουταλιά κορν φλάουρ να πάρουν μια τελευταία βράση. 



Ιμάμ-μπαϊλντί 
Θα χρειαστείς: 

6 τσακώνικες μελιτζάνες μέτριες (τις μακρουλές) 

4-5 μέτρια κρεμμύδια 

ντομάτες: 4 μέτριες σαλάτας και 3 ντομάτες για σάλτσα 

μισό ματσάκι μαϊντανό 

4-5 σκελίδες σκόρδο 

αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λίγο μοσχοκάρυδο 

1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη 

λίγο κανέλα και ελάχιστο γαρύφαλλο 

Ελαιόλαδο για τη γέμιση και λίγο για το τέλος στο ταψί 



Πως θα το κάνεις;
-Πάρε τις μελιτζάνες και αφαίρεσε το κοτσάνι με τα φυλλαράκια και πλύντες. Αφαίρεσε 4 λωρίδες φλούδας ώστε να μείνουν 4 λωρίδες με φλούδα και 4 λωρίδες σάρκα εναλλάξ.

-Χάραξε τις μελιτζάνες κατά μήκος στο τμήμα τις σάρκας μέχρι την άλλη μεριά. Δημιουργούνται 4 ανοίγματα.

-Αλάτισε καλά μέσα στα ανοίγματα και γύρω από την μελιτζάνα και άφησε τες περίπου 15-20 λεπτά.

-Πλύνε, κομμάτιασε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και πέρασε τα από το μούλτι ή τον τρίφτη. Ψιλόκοψε τον μαϊντανό. Πρόσθεσε αλάτι, ρίγανη, ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλλο, ελαιόλαδο και ανακάτεψε. Έτοιμη η γέμιση.

-Άφησε τις μελιτζάνες για 20 λεπτά και μετά ξέπλυνε τες καλά και πίεσε τες να φύγουν τα υγρά. Βάλε τις μελιτζάνες σε ένα μπολ και ρίξε μια μπυρίτσα! Τις κάνει πιο μαλακές αλλά και αφράτες μετά το ψήσιμο.

-Άφησέ τες περίπου 15 λεπτά και μετά άρχισε να τις γεμίζεις. Βάλε αρκετή γέμιση και στα 4 ανοίγματα της μελιτζάνας.

-Τις βάζεις στο ταψί και περιχύνεις με λίγο ελαιόλαδο. Τις ψήνεις στην αρχή σε δυνατό φούρνο μετά σε μέτριο, 175 βαθμούς περίπου για 1,5 ώρα μέχρι να ροδίσουν και να χυλώσουν! 



Καμπονάτα, το μπριάμ των Ιταλών 

Θα χρειαστείς: 


2 μελιτζάνες φλάσκες 

2 κολοκύθια 

2 κρεμμύδια 

3 πιπεριές χρωματιστές 

1/2 κούπα κουκουνάρι 

1/2 κούπα σταφίδα 

1 κούπα μπαλσάμικο 

2 κ.σ. ζάχαρη και 1 κ.σ. (όχι πολύ γεμάτη) ζάχαρη 

αλάτι, πιπέρι

λάδι 



Πως θα το κάνεις; 



-
Κόψε σε κύβους τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια, τις πιπεριές και τα κρεμμύδια. Σόταρε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια για 3-5 λεπτά.

-Βγάλε με τρυπητή κουτάλα και σόταρε τις πιπεριές. 

-Σε άλλο σκεύος, σόταρε τα κρεμμύδια, όχι πολύ, και ρίξε τις 2 κουταλιές ζάχαρη για να καραμελώσουν. 

-Πρόσθεσε το κουκουνάρι και τις σταφίδες, ανακάτεψε για 2-3 λεπτά και σβήσε με λίγο από το μπαλσάμικο.

-Άφησέ το σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας για 4-5 λεπτά. 

-Απόσυρε τα από τη φωτιά, ρίξε τα λαχανικά και ανακάτεψε απαλά, πρόσθεσε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 

-Ετοίμασε το σιρόπι: βράσε το υπόλοιπο μπαλσάμικο με 1 κ.σ. ζάχαρη έως ότου μείνει κάτι παραπάνω από ένα σφηνάκι, και περίχυσε τα λαχανικά λίγο πριν τα σερβίρεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου