Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Σαλάτα με γλιστρίδα (αντράκλα) Pirpirim piyazı


Σαλάτα με γλιστρίδα (αντράκλα) Pirpirim piyazı 





Δοκίμασα πρώτη φορά σαλάτα γλιστρίδα σαν συνοδευτικό ενός θεϊκού κεμπάπ.
Από τότε, αυτό το δυσεξόντωτο ζιζάνιο απο την Περσία, έγινε απαραίτητο συστατικό της καλοκαιρινής –και όχι μόνο- διατροφής,μιας και φτιάχνω μπόλικο τουρσί για το χειμώνα.
Η γεύση αυτού του λαχανικού είναι κάτι σαν αγγούρι με λίγο αλατάκι και λεμόνι. Ζουμερή, δροσιστική, κριτσανιστή και υπόξινη.

Εκτός από την αυτοφυή άγρια, υπάρχουν ποικιλίες που καλλιεργούνται χωρίς την παραμικρή δυσκολία και δίνουν πιο πλατύ φύλλο.


Η μεσαιωνική βοτανική το χαρακτηρίζει σαν «ψυχρό» που σημαίνει ότι χρησιμοποιείται σαν θεραπεία στις παθήσεις της καρδιάς και του συκωτιού. Στην δική μας λαϊκή βοτανοθεραπεία προτείνεται για τον καθαρισμό του αίματος, τη δυσκοιλιότητα και τις φλεγμονές του ουροποιητικού. Οι Μεξικάνοι την προτείνουν στους διαβητικούς και στην Ινδία για την τόνωση και τις παθήσεις του συκωτιού.
Οι τελευταίες έρευνες αποκάλυψαν ότι είναι το μόνο λαχανικό με τεράστια περιεκτικότητα σε ω3 λιπαρά, γενναία δόση βιταμίνης Ε, καροτενοειδή και δεύτερο μετά τον μαϊντανό σε βιταμίνη C. Ακόμα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αντιοξειδωτική δράση. Επίσης ανόργανα μεταλλικά στοιχεία όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο. Οι αλκαλοειδές χρωστικές ουσίες που βρίσκονται στον κορμό και στα λουλούδια, έδειξαν ανάσχεση των κυτταρικών μεταλλάξεων. Ερευνες στην Γερμανία έδειξαν ότι η κατανάλωση γλιστρίδας εμποδίζει την ανάπτυξη όγκων στο στήθος, τις ωοθήκες και την μήτρα.

Τα νεαρά φυτά απλά τα τεμαχίζουμε και τρώγονται ωμά. Τα πιο ώριμα τα αχνίζουμε για 3-4 λεπτά. Πρέπει να πλυθεί πολύ καλά σε κρύο νερό που αλλάζουμε κάθε φορά. 

Τι θα χρειαστούμε
1 ματσάκι γλιστρίδα με πλατιά φύλλα (250 γρ. περίπου)
1 μέτριο κρεμμύδι
2 Ντομάτες ώριμες
Αλάτι
Σουμάκ*
Ανηθο ή μάλαθρο
Προαιρετικά 2 Κ.σ χυμό Αγουρίδας
Η σαλάτα αυτή, όπως λέει και το όνομά της (πιγιάζ) είναι αλάδωτη.

Πλένουμε καλά, στραγγίζουμε και αφαιρούμε τα σκληρά κοτσάνια της.Χωρίζουμε την αντράκλα σε κομμάτια με το χέρι. Μην χρησιμοποιήσετε μαχαίρι.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το αλατίζουμε.
Βουτάμε τις ντομάτες σε βραστό νερό για 1-2 λεπτά. Τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε οριζόντια, στύβουμε ελαφρά να φύγουν κάμποσοι σπόροι και τις κόβουμε σε κυβάκια.
Ανακατεύουμε ελαφρά την γλιστρίδα, την ντομάτα, το κρεμμύδι και το σουμάκ, χωρίς να ζουλάμε.
Γαρνίρουμε με τον ψιλοκομμένο μάλαθρο και σερβίρουμε με ψημένες πιτούλες ή κριθαρένιο παξιμάδι.
Εναλλακτικά θρυμματίζουμε λίγη φέτα από πάνω. Εκτός από αυτή την κλασσική σαλάτα, μπορείτε να δοκιμάσετε και την εκδοχή με γιαούρτι (κάτι σαν τζατζίκι με γλιστρίδα).

*Το σουμάκ δεν είναι καυτερό μπαχαρικό, αλλά ξυνούτσικο μυρωδικό με έντονο άρωμα λεμονιού. Προέρχεται από τους ξεραμένους κάλυκες ενός είδους αγριοτριανταφυλλιάς.


Ο Διοσκουρίδης είχε πει ότι μειώνει την επιθυμία για «μοιχεία και παράνομη συνουσία» και το κατατάσσει στα αντιαφροδισιακά. Κατά τον Αγάπιο το μοναχό, είναι δυσγονική, δηλαδή αφανίζει το σπέρμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου