Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

AYRAN

AYRAN




Το ayran είναι το ποιο δημοφιλές ποτό στην Τουρκία. Κυρίως συνοδεύει φαγητά όπως κεμπάπ, κεφτέδες και άλλα πιάτα με κρέας καθώς και πιλάφια, αλλά και από μόνο του σαν αναψυκτικό τα καλοκαιριάτικα απογεύματα με λίγο δυόσμο είναι πραγματική απόλαυση !

Εκτός από την Τουρκία, βρίσκεται στις διατροφικές συνήθειες της πολλών λαών νότια του Καυκάσου, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας. Στην Ελλάδα είναι γνωστό με το όνομα «Αριάνι» κυρίως στην Μακεδονία.

Αυτή υγιεινή συνήθεια αιώνων (καθώς και άλλα φαγητά με γιαούρτι), καταρρίπτει την παγιωμένη αντίληψη των Δυτικών που γουρλώνουν τα μάτια αν τους παραγγείλεις κρεατικό με συνοδεία γαλακτοκομικού! (*). Μάλιστα με τις νέες διατροφικές θεωρήσεις, χαρακτηρίζεται σαν ενεργή τροφή και (προβιοτικό).



(*) Ίσως η άποψη αυτή να οφείλεται στον τυμπανισμό που παρατηρείται λόγω της έλλειψη κάποιου ενζύμου που παρατηρείται κυρίως στους Ισραηλίτες και που κληρονομείται εύκολα λόγω της κλειστής κοινωνίας που μοιράζονται.


Στην αρχική του μορφή, πρέπει να ήταν το γνωστό μας «ξινόγαλο» που είναι ότι απομένει μετά την εξαγωγή του βουτύρου από το γάλα. Σήμερα παρασκευάζεται κυρίως από αραιωμένο γιαούρτι και αλάτι.


Τι χρειαζόμαστε (για 6 μερίδες) 


3 κεσεδάκια γιαούρτι (πρόβειο κατά προτίμηση), ζωντανό και όχι με φρούτα κλπ.
2 κούπες Γάλα


3 κούπες παγωμένο νερό
1 ½ κ.γ αλάτι.


Πως φτιάχνεται


Κατ’ αρχάς προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα στο γιαούρτι και ανακατεύουμε πολύ καλά να μην κάνει κόμπους το μίγμα. Μετά προσθέτουμε το παγωμένο νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει το αλατάκι
Παραλλαγές και φαντασία


Μπορούμε να το χτυπήσουμε σε σέικερ ή με την ράβδο έτσι ώστε να αφρίσει και να φαίνεται φρέσκο. Σαν αναψυκτικό, προσθέτουμε 2 Κ.σ ψιλοκομμένο δυόσμο. Στην Περσία χρησιμοποιούν ανθρακούχο νερό.
Άλλες εκδοχές θέλουν να χρησιμοποιείται ο χυμός από τα αγγουράκια αντί για νερό, ή να αρωματίζεται ελαφρά με σκορδάκι. Αλλού στύβουν λίγο λεμόνι για πιο έντονη γεύση, ή προσθέτουν περισσότερο αλάτι (Βοσνία-Ερζεγοβίνη) Πως το απολαμβάνουμε Παγωμένο, με ένα-δυο παγάκια.

Η κατανάλωση του ayran στην Τουρκία είναι τόσο μεγάλη, που ανταγωνίζεται τις πωλήσεις διεθνών ανθρακούχων αναψυκτικών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου