Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΟ ΝΥΦΙΑΤΙΚΟ ΣΑΡΑΓΛΙ

ΝΥΦΙΑΤΙΚΟ ΣΑΡΑΓΛΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
saragli


 Υλικά για το φύλλο ¾ της κούπας νερό 2 ½ κούπες αλεύρι μαλακό ¼ της κούπας ελαιόλαδο ½ κουταλάκι αλάτι. 

 Υλικά για τη γέμιση 3 κούπες καρυδόψιχα, χονδροκομμένη 2-3 κουταλιές ζάχαρη 1 κουταλιά κανέλλα 1 κούπα τριμμένη φρυγανιά 1 κούπα ελαιόλαδο για το ζεμάτισμα 

 Υλικά για το σιρόπι 2 ½ κούπες ζάχαρη 1 ¾ της κούπας νερό 1 μασουράκι ξύλο κανέλλας 1 λεμόνι, (τον χυμό) 

 Εκτέλεση:
 1) Ετοιμάζουμε το φύλλο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε στο μίξερ ή με το χέρι, μέχρι να γίνει η ζύμη σφιχτή. Την αφήνουμε σκεπασμένη για μισή ώρα στην άκρη για να ξεκουραστεί. 
 2) Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ανακατεύουμε τα καρύδια μαζί με την φρυγανιά, την ζάχαρη και την κανέλλα. Στη συνέχεια, πλάθουμε την ζύμη σε μικρά μπαλάκια και ανοίγουμε με τον πλάστη πολύ λεπτά φύλλα πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. 
 3) Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες. Πασπαλίζουμε κάθε λωρίδα με λίγο από το μείγμα καρυδιού. Σουρώνουμε την λωρίδα και την τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Επαναλαμβάνουμε, μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά, τοποθετώντας τα γλυκάκια δίπλα-δίπλα.
 4) Βάζουμε το λάδι σε κατσαρολάκι να κάψει και περιχύνουμε το σαραγλί. (Θα διαπιστώσουμε ότι το λάδι έχει κάψει, όταν ρίχνοντας λίγο ψωμί, το βλέπουμε να σκουραίνει αμέσως.) Όταν ρίχνουμε το καυτό λάδι στο φύλλο, θα πρέπει να ασπρίζει και να δείχνει ότι ζεματιέται.
5) Ψήνουμε το σαραγλί σε φούρνο, προθερμασμένο στους 180 βαθμούς επί 30 λεπτά και συνεχίζουμε στους 120 επί 2 ώρες. 
 6) Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Το βράζουμε επί 5-6 λεπτά την ζάχαρη με το νερό, μέχρι να δέσει ελαφρά το σιρόπι και αρωματίζουμε με την κανέλλα. Προς το τέλος προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού. Το αφήνουμε να κρυώσει./p> 
 7) Περιχύνουμε το γλυκό, μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, με το κρύο σιρόπι. Το αφήνουμε να σταθεί, ώσπου να απορροφηθεί όλο το σιρόπι. Μεταφέρουμε τα κομμάτια σε πιατέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου