Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

ΧΑΒΙΤΣ

ΧΑΒΙΤΣ


Picture

ΧΑΒΙΤΣ

ΥΛΙΚΑ

100 γραμμάρια βουβαλίσιο βούτυρο, είναι το καλύτερο αλλά αν δεν το βρείτε τότε θα βάλετε αγελαδινό βούτυρο
1 ποτήρι καλαμποκάλευρο
250 γραμμάρια κασέρι σε κύβους, στον Πόντο χρησιμοποιούσανε το γαϊς τυρί ή τσιγαρίδες δηλαδή μικρά κομμάτια χοιρινού κρέατος με λίγο λίπος.
2 με 3 ποτήρια νερό ζεστό
Λίγο αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα σκεύος βάζουμε το αλεύρι να καβουρδιστεί καλά ανακατεύοντας το συνέχεια για να μην καεί.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό νερό ανακατεύοντας συνέχεια για να μην σβολιάσει το αλεύρι και περιμένουμε να γίνει ένας χυλός.
Προσθέτουμε το αλάτι. Σε ένα τηγάνι καβουρντίζουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε πάνω στο χυλό και ανακατεύουμε.
Αυτό είναι το ποντιακό χαβίτς.
Το χαβίτς μπορούμε να το εμπλουτίσουμε ή με τσιγαρίδες που είναι μικρά κομμάτια τσιγαρισμένου χοιρινού κρέατος με λίγο λίπος ή με τυρί.
Προσθέτουμε το τυρί σε κομμάτια όταν είναι έτοιμος ο χυλός.
Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με λιωμένη μαστίχα και να σχηματίζει μια κλωστή, την τυροκλωστή, τότε είναι έτοιμο.
Το χαβίτς είτε σκέτο είτε με τυρί, γνωστό ως μουχλαμά, το φτιάχνουν μέχρι σήμερα στην Τουρκία στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου.


ΧΑΒΙΤΣ


 Υλικά: 
2 κούπες καλαμποκίσιο αλεύρι 
1.5 κουταλάκι αλεύρι 
250-300 γραμμάρια αγελαδινό βούτυρο 

 Σε μια χύτρα βράζουμε 1,5 λίτρο νερό, προσθέτοντας 1,5 κουταλάκι αλάτι. Σε ένα ευρύχωρο μπολ, ρίχνουμε 2 κούπες καλαμποκίσιο αλεύρι, κατά προτίμηση φουρνιστό και ανακατεύουμε με κρύο νερό, φτιάχνοντας ένα αραιό χυλό. Ρίχνουμε σιγά σιγά το χυλό στη χύτρα με το νερό που βράζει ανακατεύοντας συνέχεια. Καίμε αγελαδινό βούτυρο σε ένα τηγάνι και το ρίχνουμε σιγά σιγά στη χύτρα με το χυλό ανακατεύοντας συνέχεια. Κατεβάζουμε τη χύτρα από το μάτι της κουζίνας. Το χαβίτσ’ είναι έτοιμο. Σερβίρεται ζεστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου