Σάββατο, 19 Ιουλίου 2014

TΖΙΓΕΡΟΣΑΡΜΑΣ

TΖΙΓΕΡΟΣΑΡΜΑΣ

Γνήσιο θρακιώτικο φαγητό είναι ο τσιγεροσαρμάς ( απο τη λέξη τσιγέρια = συκώτια)που μαζι με το γεμιστό αρνί τρώγετε πολύ το Πάσχα στη Θράκη. Ενα πιάτο με αρκετό κόπο αλλά σε αποζημιώνει με την πολύ νοστιμιά του.





ΥΛΙΚΑ

1 συκωταριά από κατσικάκι

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

¼ ματσάκι δυόσμο

½ ματσάκι άνηθο

2 κουταλιές του γλυκού αλάτι

½ μαύρο πιπέρι

ένα φλιτζανάκι ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα

την σκέπη ( μπόλια )του κατσικιού

2 ποτήρια νερό .

4 κουταλιές σούπας ξύδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

• Πλένετε τη συκωταριά σε κρύο νερό, την κρατάτε σε μια λεκάνη με το ξύδι και νερό.Την βράσετε για 15 λεπτά την στραγγίζετε.

• Ψιλοκόβετε τη συκωταριά σε μικρά κομματάκια γύρο στους 2 πόντους.

• Στη συνέχεια τα κρεμμυδάκια τα τσιγαρίζετε όλα για δέκα λεπτά, και το ρύζι πλυμένο τα δυο ποτήρια νερό, ωσότου να φουσκώσουν λίγο τα υλικά .

• Στο τέλος ρίχνεται τον άνηθο και το δυόσμο ψιλοκομμένο το αλάτι και το πιπέρι.

• Παίρνατε ένα ταψί μέτριο μεγέθους το λαδώνεται και μέσα σε ένα μπολ με μικρό βάθος, απλώνετε την μπόλια ( αυτή ανοίγει άμα την πλύνετε με χλιαρό νερό).

• Την κόβεται ανάλογα το μέγεθος του μπολ τόσο ώστε το μήκος της μπόλιας να εξέχει, βάζετε 2 κουταλιές από την γέμιση και το τυλίγεται το γυρίζεται ανάποδα και το τοποθετείτε στο ταψί .

• Ρίχνετε λίγο νερό στο ταψί και την ψήνετε για ¾ της ώρας στους 180 βαθμούς μέχρι να αποκτήσει ένα σοκολατή χρώμα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου