Σάββατο, 19 Ιουλίου 2014

Αλτσιάκ(ι) – κουτμάτσ(ι) – κατίκι(ι)

Αλτσιάκ(ι) – κουτμάτσ(ι) – κατίκι(ι)


















Το φτιάχνουμε με πρόβειο γάλα κατα προτίμιση την εποχή που είναι πιο παχύ σε λιπαρά. Παλιά ωρίμαζε μέσα σε πήλινες κανάτες όπου βοηθούσαν στην αποστράγγιση του.

Υλικά 


1 κιλό γάλα πρόβειο
¼ κιλού περίπου τυρί φέτα
Αλάτι

Το αλτσιάκ(ι) συνήθως φτιάχνεται

Αύγουστο με Σεπτέμβριο.


Στραγγίζουμε το πρόβιο γάλα που παίρνουμε από τον παραγωγό και το

βράζουμε σε σιγανή φωτιά προσέχοντας να μην φουσκώσει.

Το αφήνουμε να γίνει χλιαρό (παλιά

δοκίμαζαν με το δαχτυλάκι οι νοικοκυρές, να αντέχει) .

Σπάμε το τυρί σε
κομματάκια μικρά και το ρίχνουμε στο χλιαρό γάλα. Προσθέτουμε αλάτι 

Δεν θέλει πολύ αλάτι γιατί το τυρί είναι αρκετά αλμυρό. 
(αν θέλουμε δοκιμάζουμε).

Το ανακατεύουμε

και το βάζουμε σε γυάλινα βάζα. Αν έχουμε πήλινο τσουκάλι είναι καλύτερα γιατί

στραγγίζουν τα νερά του. Το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου σκεπασμένο με μια

πετσέτα κουζίνας. Όταν αρχίζει και πήζει

το ανακατεύουμε για τελευταία φορά με

ένα κουτάλι και το βάζουμε στο ψυγείο.

Καλή σας όρεξη!!!


facebook.com/Τοπική Κουζίνα Θράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου