Πανεύκολη συνταγή για σπιτικό φυστικοβούτυρο

Συστατικά:
200 γρ. άψητα ή καβουρδισμένα φιστίκια
Αλάτι (προαιρετικά)
2 κ.σ ελαιόλαδο
2 κ. σ. μέλι(προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Αλέθετε στο μπλέντερ τους ξηρούς καρπούς μέχρι να γίνουν σαν τραχανάς. Προσθέτετε το αλάτι και το ελαιόλαδο και συνεχίζετε το χτύπημα τόσο όσο να γίνει το μείγμα αρκετά λείο. Προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε. Μεταφέρετε το μείγμα σε αποστειρωμένο βάζο και το διατηρείτε σε δροσερό σκοτεινό μέρος ή στο ψυγείο.
ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Το φυστικοβούτυρο στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου διαδεδομένο. Στο δικό μου το σπίτι ο μόνος που το τρώει (τουλάχιστον για την ώρα) είμαι εγώ. Ακριβώς όμως επειδή δεν είναι διαδεδομένο, είναι ακριβό, ειδικά οι μάρκες που δεν περιέχουν στα συστατικά υδρογονωμένα φυτικά λιπαρά. Μέχρι που μία συνταγή στην τηλεόραση με ενέπνευσε να δοκιμάσω να φτιάξω το δικό μου φυστικοβούτυρο. Η συνταγή ήταν από γνωστό τηλεμάγειρα, και ήταν φυστικοβούτυρο με κακάο. Το αποτέλεσμα δε μου άρεσε καθόλου, αλλά ήταν το σπρώξιμο που χρειαζόμουν για να ψάξω να φτιάξω τελικά φυστικοβούτυρο στην κλασσική του εκδοχή. Δεν είναι δύσκολο. Παίρνεις φυστίκια και τα αλέθεις στο μπλεντεράκι μέχρι να γίνουν φυστικοβούτυρο.
Το τι φυστίκια θα χρησιμοποιήσει κανείς είναι δικό του θέμα. Εγώ προτιμώ τα ψημένα ανάλατα φυστίκα.

Ψημένα, ανάλατα φυστίκα

Στο μπλεντεράκι βάζω περίπου μια κούπα τη φορά. Ούτως ή άλλως το μπλεντεράκι θα ζοριστεί πολύ από τη διαδικασία, οπότε δε διακινδυνεύω να το κάψω κιόλας. Κλείνω το καπάκι και αλέθω. Το άλεσμα διαρκεί αρκετή ώρα. Εμένα μου παίρνει γύρω στα έξι (6) λεπτά. Ανά 1-2 λεπτά σταματάω, για να σπρώξω προς τα κάτω κομμάτια που κόλλησαν ψηλά στα τοιχώματα. Όσο είναι ακόμη αλεσμένο και πριν γίνει φυστικοβούτυρο, πολλοί βάζουν λίγη ζάχαρη (κατά προτίμηση καστανή) η/και λίγο αλάτι. Εγώ δεν βάζω, και δε βρίσκω ότι χρειάζεται. Άλλοι επίσης προσθέτουν λίγο λάδι (το πολύ μία κουταλιά της σούπας ανά κούπα φυστίκια) για να βοηθήσουν το άλεσμα. ούτε από αυτό χρειάστηκε ποτέ να προσθέσω. Πάντως αν χρειαστεί καλό είναι το λάδι να είναι άγευστο (όπως το ηλιέλαιο). Καλό το ελαιόλαδο, αλλά στο φυστικοβούτυρο καλύπτει εντελώς τη γεύση.
Συνεχίζω τη διαδικασία μέχρι να μετατραπεί σε φυστικοβούτυρο. Μία κούπα φυστίκια δίνει περίπου μισή κούπα φυστικοβούτυρο. Αν θέλω να φτιάξω επί πλέον περιμένω λίγη ώρα ώστε το μπλεντεράκι να «ξεκουραστεί» (αν ζοριστεί πολύ υερθερμαίνεται και καμιά φορά βγάζει και καπνούς). Το φυστικοβούτυρο που προκύπτει δεν είναι εντελώς λείο όπως αυτό του εμπορίου (διακρίνονται κομματάκια) αλλά είναι αρκετά λείο.

Αρχικά θρυμματίζονται

Μετά από 1-2 λεπτά

Μετά από άλλα 1-2 λεπτά

Ακόμη 1-2 λεπτά και είναι έτοιμο
ΠΗΓΗ http://kouzina.chrismagr.com/peanut-butter/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου