Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΠΑΓΩΤΟ ΑΡΜΕΝΟΒΙΛ

www.cookeatup.com
ΠΑΓΩΤΟ ΑΡΜΕΝΟΒΙΛ
ΥΛΙΚΑ

Για 20 μαρέγκες θα χρειαστείτε
  • 120 γρ. ασπράδια αυγού σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. άχνη
  • 1/2 κ. γλ. κορν φλάουρ
  • 1 κ. γλ. ξύδι κατά προτίμηση λευκό

Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ ενώ ρίχνουμε σταδιακά την ζάχαρη. Στο τέλος ρίχνουμε το ξύδι και το κόρν φλάουρ και ανακατεύουμε. Μοιράζουμε την μαρέγκα μ΄ένα κουτάλι σ΄όλη την επιφάνεια του ταψιού. Αν θέλουμε να δώσουμε σχήμα, χρησιμοποιούμε κορνέ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 130 C για μια ώρα. Μετά ανοίγουμε την πόρτα και αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στον φούρνο για 30 λεπτά.

Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα θα χρειαστείτε
  • 100 γρ. αμύγδαλα
  • 100 γρ. ζάχαρη

Ψήνουμε τα αμύγδαλα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 C για 5-7 λεπτά. Λιώνουμε την μισή ποσότητα ζάχαρης σ΄ένα αντικολλητικό τηγάνι και όταν λιώσει, ρίχνουμε και την υπόλοιπη ποσότητα. Όταν λιώσει και πάρει το χρώμα της καραμέλας, το κατεβάζουμε, ρίχνουμε τα αμύγδαλα κι ανακατεύουμε. Λίγο προσεχτικά για να μην γίνουν μια μάζα μεγάλη, να είναι απλωμένα. Ρίχνουμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα σε μία λαδόκολλα που έχουμε αλείψει με καλαμποκέλαιο. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μ΄ένα μαχαίρι τα κόβουμε σε κομμάτια.

Για το αρμενοβίλ θα χρειαστείτε ακόμη
  • 500 γρ. φυτική κρέμα τύπου Morfat
  • 1 ζαχαρούχο
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος για την παρασκευή σαντιγύ
  • 200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη και τριμμένη
  • Λίγο ακόμη κουβερτούρα για να περιχύσουμε το αρμενοβίλ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος για να γίνει σαντιγύ και την βάζουμε στο ψυγείο. Τρίβουμε την κουβερτούρα και την αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε την φυτική κρέμα και όταν αφρατέψει, ρίχνουμε το ζαχαρούχο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε την τριμμένη κουβερτούρα, σπάμε και ρίχνουμε μέσα τους μπεζέδες, προσθέτουμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε καλά. Κρατάμε λίγα για να τα ρίξουμε από πάνω. Ενσωματώνουμε στο μείγμα την σαντιγύ ανακατεύοντας απαλά.
Ρίχνουμε το μείγμα σε φόρμα που έχουμε καλύψει με μεμβράνη. Τοποθετούμε το αρμενοβίλ στην κατάψυξη μέχρι να σφίξει, τουλάχιστον 4-5 ώρες. Σερβίρουμε αφού περιχύσουμε το αρμενοβίλ με λιωμένη κουβερτούρα αραιωμένη με λίγη κρέμα γάλακτος ή λίγο γάλα για να είναι πιο ρευστή. Ρίχνουμε από πάνω και τα αμύγδαλα που κρατήσαμε στην άκρη.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

 ΕΔΩ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
 
Το αρμενοβίλ εσείς το γνωρίζετε; Σε μία εκπομπή του ο Βαγγέλης Δρίσκας, αναφέρθηκε στο αρμενοβίλ ως Θεσσαλονικιώτικο γλυκό και η αλήθεια είναι πως απόρησα. Από πού κι ως πού Θεσσαλονικιώτικο; Θεσσαλονικιά γαρ, θα το ήξερα πιστεύω... Φανταστείτε την έκπληξή μου λοιπόν όταν μετά από μία μικρή έρευνα διαπίστωσα πως πραγματικά αυτό το αριστουργηματικό γλυκό δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην υπόλοιπη Ελλάδα όσο είναι εδώ, σε σημείο που πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει καν! Ε όχι! Αυτό είναι αμαρτία!


Το αρμενοβίλ είναι ένα πολύ ιδιαίτερο γλυκό που δεν μοιάζει με κάνενα άλλο. Το λέμε παγωτό γιατί το διατηρούμε στην κατάψυξη αλλά στην πραγματικότητα ούτε παγωτό είναι ακριβώς γιατί δεν παγώνει, δεν κάνει κρυστάλλους, μένει βελούδινο και μαλακό σαν μια παγωμένη μους. Αν η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική είναι δημιουργία, το αρμενοβίλ είναι η απόδειξη. Ο δημιουργός του είχε την ευφάνταστη ιδέα να ενσωματώσει μέσα σ΄αυτήν την βελούδινη μους, κομμάτια ντελικάτης μαρέγκας που του δίνει μια ελαφρώς μαστιχωτή υφή με το απαλό άρωμα της ζάχαρης, ενώ πάει στο άλλο άκρο προσθέτοντας μεγάλα κομμάτια καραμελωμένου αμύγδαλου, τραγανού, καβουρντισμένου, δυνατό στην υφή και στην γεύση. 


Και σαν να μην έφταναν αυτά, λεπτές φλούδες πικρής κουβερτούρας μέσα στην γλυκιά, βελούδινη κρέμα, μια καλοδεχούμενη αντίθεση και στην γεύση και στην εμφάνιση  καθώς περιτριγυρίζουν τις μαρέγκες, την καραμέλα, τα αμύγδαλα, πεταχτά εδώ κι εκεί.... Τελειώνουμε με την λιωμένη κουβερτούρα στην επιφάνεια να κυλάει αργά γύρω του και με μπόλικα καραμελωμένα αμύγδαλα! Μα είναι σωστά πράγματα αυτά; Εντάξει λοιπόν, τρέλανέ μας κι άλλο... μπορείς!!! 

Δεν θα ήθελα να παραλείψω μία πρόταση σερβιρίσματος που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και μ΄αυτόν τον τρόπο το σερβίρουν σ΄ένα από τα πιο αγαπημένα μου ρεστοράν στη Θεσσαλονίκη. Σερβίρουν λοιπόν μία μικρή μπάλα αρμενοβίλ μέσα σ΄ένα ποτήρι όπως του μαρτίνι αλλά μικρότερο, όπου έχουν ρίξει ζεστό καφέ εσπρέσσο. Το ονομάζουν "Semifreddo al caffe" και είναι κορυφαίο! Αυτό το παιχνίδι, ζεστό κρύο, πικρό γλυκό, σε συνδυασμό με την νοστιμιά του αρμενοβίλ και το δυνατό άρωμα του εσπρέσο σου χαρίζει μια απόλαυση την οποία δεν θα μπορούσες ποτέ να φανταστείς. Βεβαίως πρόκειται για πολύ μίνιμαλ εκδοχή γλυκού, ξέρετε τώρα γκουρμέ μερίδα, χρειάζεσαι αρκετά ποτηράκια για να το ευχαριστηθείς αλλά φυσικά ντρέπεσαι να παραγγείλεις για να μην γίνεις ρεζίλι στον σερβιτόρο! Πφφφ, εγκληματίες......

Όπως είπα και στην αρχή, η συνταγή είναι του Βαγγέλη Δρίσκα και είναι η καλύτερη που έχω δοκιμάσει ποτέ. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στην φιλεναδίτσα μου την Έλλη που μου την πρότεινε και όπως πάντα είχε δίκιο. 

Για τις μαρέγκες
Τι θα χρειαστούμε...
Για 20 μαρέγκες
  • 120 γρ. ασπράδια αυγού σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. άχνη
  • 1/2 κ. γλ. κορν φλάουρ
  • 1 κ. γλ. ξύδι κατά προτίμηση λευκό

Πώς θα τις φτιάξουμε...

Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ ενώ ρίχνουμε σταδιακά την ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθούν αυτές οι χαρακτηριστικές μυτούλες και όταν γυρνάμε ανάποδα τον κάδο του μίξερ, να μένει η μαρέγκα κολλημένη και να μην πέφτει. Στο τέλος ρίχνουμε το ξύδι και το κόρν φλάουρ και ανακατεύουμε.

    
Βάζουμε μια πολύ μικρή ποσότητα μαρέγκας στις 4 γωνίες του ταψιού, 4 βουλίτσες στο μέγεθος του ρεβυθιού περίπου και από πάνω στρώνουμε την λαδόκολλα. Μ΄αυτόν τον τρόπο την κολλάμε στις γωνίες για να μην κουνιέται επειδή οι μαρέγκες είναι πολύ ελαφριές.


Μοιράζουμε την μαρέγκα μ΄ένα κουτάλι σ΄όλη την επιφάνεια του ταψιού. Αν θέλουμε να δώσουμε σχήμα, χρησιμοποιούμε κορνέ. Ένας απλός τρόπος, όπως έχω ξαναδείξει, είναι να βάλουμε την μαρέγκα σε μία μεμβράνη.


Την τυλίγουμε και στριφογυρίζουμε την μία άκρη. Αυτήν την άκρη την περνάμε μέσα σε μία απλή σακούλα τροφίμων που στην άκρη έχουμε στερεώσει με λαστιχάκι μία μύτη από κορνέ.


Κόβουμε την άκρη που περισσεύει και το κορνέ μας είναι έτοιμο χωρίς να χρειάζεται να αγοράζουμε συνεχώς τις ειδικές σακκούλες.


Μ΄αυτόν τον τρόπο δίνουμε ωραία σχήματα στις μαρέγκες μας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια, δεν είναι απαραίτητο γιατί θα τις σπάσουμε μετά. Ψήνουμε (στην πραγματικότητα τις στεγνώνουμε) σε προθερμασμένο φούρνο στους 130 C για μια ώρα. Μετά ανοίγουμε την πόρτα και αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στον φούρνο για 30 λεπτά.

Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα
Τι θα χρειαστούμε...
  • 100 γρ. αμύγδαλα
  • 100 γρ. ζάχαρη

Πώς θα τα φτιάξουμε...
Ψήνουμε τα αμύγδαλα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 C για 5-7 λεπτά.

 
Λιώνουμε την μισή ποσότητα ζάχαρης σ΄ένα αντικολλητικό τηγάνι και όταν λιώσει, ρίχνουμε και την υπόλοιπη ποσότητα.


Όταν λιώσει και πάρει το χρώμα της καραμέλας, το κατεβάζουμε, ρίχνουμε τα αμύγδαλα κι ανακατεύουμε. Λίγο προσεχτικά για να μην γίνουν μια μάζα μεγάλη, να είναι απλωμένα.


Ρίχνουμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα σε μία λαδόκολλα που έχουμε αλείψει με καλαμποκέλαιο.


Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μ΄ένα μαχαίρι τα κόβουμε σε κομμάτια.

Για το αρμενοβίλ
Τι θα χρειαστούμε...
  • 20 μαρέγκες
  • 500 γρ. φυτική κρέμα τύπου Morfat
  • 1 ζαχαρούχο
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος για την παρασκευή σαντιγύ
  • 200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη και τριμμένη
  • Λίγο ακόμη κουβερτούρα για να περιχύσουμε το αρμενοβίλ

Πώς θα το φτιάξουμε...

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος για να γίνει σαντιγύ και την βάζουμε στο ψυγείο. Τρίβουμε την κουβερτούρα και την αφήνουμε στην άκρη.


Χτυπάμε την φυτική κρέμα και όταν αφρατέψει, ρίχνουμε το ζαχαρούχο και ανακατεύουμε.


Προσθέτουμε την τριμμένη κουβερτούρα.


Σπάμε και ρίχνουμε μέσα τους μπεζέδες.


Προσθέτουμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε καλά. Κρατάμε λίγα για να τα ρίξουμε από πάνω.


Ενσωματώνουμε στο μείγμα την σαντιγύ ανακατεύοντας απαλά.


Ρίχνουμε το μείγμα σε φόρμα που έχουμε καλύψει με μεμβράνη. Τοποθετούμε το αρμενοβίλ στην κατάψυξη μέχρι να σφίξει, τουλάχιστον 4-5 ώρες. Σερβίρουμε αφού περιχύσουμε το αρμενοβίλ με λιωμένη κουβερτούρα αραιωμένη με λίγη κρέμα γάλακτος ή λίγο γάλα για να είναι πιο ρευστή. Ρίχνουμε από πάνω και τα αμύγδαλα που κρατήσαμε στην άκρη.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου