Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Τα χόρτα του καλοκαιριού

Τα χόρτα του καλοκαιριού

Έχει και το καλοκαιράκι τα χορταράκια του. Και είναι πεντανόστιμα και δροσερά και τρυφερά και κάνουν καταπληκτικές σαλάτες.

Βλίτα τα διάσημα!
Το κυριότερο και πιο γνωστό χόρτο είναι το βλίτο. Τρώγεται βραστό σαν σαλάτα με μπόλικο σκόρδο και ξύδι.



Στύφνος, o πικρός
Ζιζάνιο των λαχανόκηπων με στιφή και πικρή γεύση που όμως ανακατεμένο με βλίτα δίνει μια σαλάτα μούρλια.




Γλιστρίδα, η δροσιστική!
Καλό είναι να την αποφεύγουν οι γλωσσοκοπάνες σαν εμένα γιατί τότε οι υπόλοιποι της οικογένειας θα χρειαστούν ωτοασπίδες. Η δροσερή γεύση της είναι το κάτι άλλο σε χωριάτικες σαλάτες.




Αλμύρα η λεπτεπίλεπτη!
Πολύ νόστιμο σαλατικό με λεπτή γεύση και ελαφρύ άρωμα. Τρώγεται βραστή με ξύδι αλλά φτιάχνει και καταπληκτικό κατσικάκι φρικασέ αυγολέμονο.




Θέλετε και μια συνταγούλα με τα χορταράκια του καλοκαιριού, απλή αλλά πεντανόστιμη;

Καλοκαιρινά χόρτα τσιγαριαστά





Υλικά

Μισό κιλό βλίτα
200 γραμμάρια στύφνο
200 γραμμάρια γλυστρίδα
μισό κιλό αλμύρα
1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
4-5 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τα χόρτα και τα πλένουμε καλά σε μπόλικο νερό με λίγο ξύδι μέσα.
Τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Σε πλατύ τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε μέσα και τα χόρτα και τα ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους. Όταν αρχίσουν και στεγνώνουν ρίχνουμε μέσα το σκορδάκι τριμμένο και την ντομάτα. Αφήνουμε να πάρουν μια τελευταία βράση και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε σε πιάτο, ρίχνουμε αλάτι και φρέσκο λάδι και περιχύνουμε με λεμόνι, ή ξύδι. Πολύ εύκολη και δροσερή σαλάτα, συνοδεύει τέλεια ψητά ψάρια και κρεατικά.
 
ΠΗΓΗ  http://lilaspurplethoughts.blogspot.gr/2009/08/blog-post_08.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου