Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Πώς οφελεί την υγεία μας η νηστεία της Σαρακοστής;



ΠΏΣ ΟΦΕΛΕΊ ΤΗΝ ΥΓΕΊΑ ΜΑΣ Η ΝΗΣΤΕΊΑ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΉΣ;






nisteia_diatrofi_790773648.jpg

Αρχή της μεγαλύτερης και αρχαιότερης νηστείας της Σαρακοστής ή Τεσσαρακοστής, αφού χρονολογείται από τον τέταρτο αιώνα. Η περιόδος αυτή διαρκεί 48 ημέρες. Ας δούμε πώς η νηστεία μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας.
Κύριο χαρακτηριστικό της νηστείας είναι η αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Ψάρι καταναλώνουμε την 25η Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων.
Η αποχή αυτή συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, καθώς επίσης και στη μείωση του σωματικού βάρους.
Η αυξημένη κατανάλωση τροφών όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα όσπρια, τα λαδερά φαγητά, τα θαλασσινά, τα φρούτα, τα λαχανικά και ξηροί καρποί, αυξάνει την πρόσληψη μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ. Η λειτουργία του έντερου αποκαθίσταται και βελτιώνονται τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.
Επειδή υπάρχει ένας μύθος γύρω από την έλλειψη πρωτεΐνης από τον οργανισμό, υπάρχουν τροφές που είναι πρωτεϊνούχες και δεν είναι ζωικής προέλευσης. Αυτές οι τροφές είναι τα όσπρια, σουσάμι, ταχίνι, μανιτάρια, θαλασσινά και ξηροί καρποί.
'Αλλος ένας μύθος είναι ότι τα οστρακοειδή και γενικότερα τα θαλασσινά αυξάνουν την χοληστερίνη και είναι επικίνδυνα για το καρδιαγγειακό σύστημα. Όχι μόνο δεν είναι εχθροί του καρδιαγγειακού συστήματος, αλλά, στην πραγματικότητα, προστατεύουν τις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας σημαντικά την κακή χοληστερίνη.
Περιέχουν επίσης, μεγάλες ποσότητες λιπαρών οξέων ω-3 που προλαμβάνουν τους επικίνδυνους θρόμβους στα αιμοφόρα αγγεία, προστατεύουν την καρδιά και είναι ευεργετικά σε πολλές άλλες ασθένειες, όπως τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το άσθμα, τις αλλεργίες, τους πονοκεφάλους, την ψωρίαση και τον καρκίνο.

Τι μπορούμε να τρώμε στην νηστεία για να μην λείπει τίποτα από τον οργανισμό μας:

Καλές πηγές ασβεστίου

• Μπρόκολο

• Αποξηραμένα φρούτα

• Όσπρια

• Ταχίνι – σουσάμι

• Εμπλουτισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως

• Σόγια

• Εμπλουτισμένοι χυμοί

• Ξηροί καρποί

Καλές πηγές σιδήρου

• Όσπρια

• Αποξηραμένα φρούτα

• Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

• Μύδια, στρείδια

• Εμπλουτισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως
Για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου συνδυάζουμε τις πιο πάνω τροφές με πηγές βιταμίνης C (εσπεριδοειδή, πράσινες πιπεριές, μπρόκολο, φράουλες, ακτινίδια, λαχανάκια Βρυξελλών).
Ακολουθώντας ένα ισσοροπημένο πρόγραμμα με τις τροφές που προαναφέραμε, δεν θα λείψει τίποτα από τον οργανισμό μας, αντίθετα είναι μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι οι ποσότητες που θα καταναλώσουμε γιατί οι περισσότερες από αυτές τις τροφές έχουν πολλές θερμίδες και κινδυνεύουμε να αυξήσουμε το βάρος μας...
ΠΗΓΗ  Pontos-News.Gr
Επιμέλεια: Ζαμπετάκη Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου