Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013

Συνταγές Καθαράς Δευτέρας


Συνταγές Καθαράς Δευτέρας




lagana_862579342.jpg
Μερικές νόστιμες και δοκιμασμένες συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα, που θα σας λύσουν τα χέρια και θα ευχαριστήσουν την οικογένεια και τους καλεσμένους σας.
Λαγάνα
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι κίτρινο
1 κ.σ. αλάτι
2 κ.γ. ζάχαρη
2 φακελάκια ξερή μαγιά
Εκτέλεση
Κάνουμε προζύμι χρησιμοποιώντας 200 γρ αλεύρι, την μια μαγιά και λίγο χλιαρό νερό. Φτιάχνουμε αραιή ζύμη και την αφήνουμε σκεπασμένη για 12 ώρες.
Παίρνουμε το προζύμι που έχει ήδη φουσκώσει, προσθέτουμε τη μαγιά, το αλάτ,ι τη ζάχαρη και χλιαρό νερό μέχρι να γίνει σφιχτή ζύμη. Ζυμώνουμε πολύ καλά και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40΄περίπου.
Στη συνέχεια χωρίζουμε σε τρεις μπάλες δίνουμε το σχήμα λαγάνας και αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν. Όταν διπλασιαστούν σε όγκο πατάμε με το δάχτυλο όλη την επιφάνεια και αλείφουμε με νερό. Ρίχνουμε σουσάμι και ψήνουμε στους 200° για 20-25'.
Μυδοπίλαφο
Υλικά:
250 γρ ρύζι κίτρινο
200 γρ μύδια με ή χωρίς κέλυφος
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 καρότο χονδροτριμμένο
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
3 σκελίδες σκόρδο χονδροκομμένες
αλάτι πιπέρι κάρυ
άνιθος
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια, προσθέτουμε το ρύζι και το ανάλογο χλιαρό νερό. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να σιγροβράσει μέχρι να πιεί το ζουμί και να γίνει το ρύζι σπυρωτό.
Σουπιές κρασάτες
Υλικά:
1 κιλό σουπιές
5 κρεμμύδια κομμένα σε χονδρά κομμάτια
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
χυμός ντομάτας
αλάτι πιπέρι κανέλα
1/2 κ.γ. ζάχαρη
4 κόκκοι μπαχάρι
2 δαφνόφυλλα
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις σουπιές και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα και σωτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τις σουπιές να σωταριστούν κι αυτές για λίγο και σβήνουμε με το κρασί.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας και τα μπαχαρικά και αφήνουμε να βράσουν και να πήξει η σάλτσα.
Χταπόδι σαλάτα
Υλικά:
Χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο
κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
μαϊντανός
λάδι
λεμόνι
Εκτέλεση
Βράζουμε το χταπόδι, χωρίς αλάτι (το χταπόδι έχει αλάτι από τη φύση του).  Αν είναι κατεψυγμένο το ρίχνουμε κατευθείαν στην κατσαρόλα χωρίς να το ξεπαγώσουμε.
Όταν βράσει το ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και το λάδι με το λεμόνι.
Χόρτα με καλαμαράκια
Υλικά:
1 κιλό καλαμαράκια
1 κιλό χόρτα της αρεσκείας σας
2 σκελίδες σκόρδο φιλοκομμένο
7 κρεμμυδάκια φρέσκα
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 ντομάτες τριμμένες
3 φύλλα δύοσμο ψιλοκομμένο
1 μαρούλι
1/4 ποτηριού κρασί λευκό
αλάτι πιπέρι
λεμόνι
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Κόβουμε τα χόρτα και το μαρούλι (όχι πολύ ψιλό).
Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα καλαμαράκια. Σβήνουμε με το κρασί και προσθετούμε τα χορταρικά και τα μυρωδικά.
Προσθέτουμε νερό και αφήνουμε να βράσει. Όταν το φαγητό είναι έτοιμο ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και αφού πάρει δύο βράσεις το σβήνουμε.
Καλή επιτυχία!
Το Pontos-News.Gr σας εύχεται καλά κούλουμα και καλή σαρακοστή!


ΠΗΓΗ  http://www.pontos-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου