Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

ΛΥΧΝΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΑΝΘΟΤΥΡΟ, ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ

ΛΥΧΝΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΑΝΘΟΤΥΡΟ, ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ

Λυχναράκια ή καλιτσούνια … Γευστικά, εντυπωσιακά, ούτε πολύ γλυκά, ούτε αλμυρά. Ιδανικά για μπουφέ ή για το καφεδάκι σας. Σε κάποιες περιοχές όπως στην Κρήτη, στην Κύπρο και τη Σαντορίνη, συνηθίζουν να φτιάχνουν τη συνταγή αυτή το Πάσχα.

λυχναράκια_thessmama

Υλικά 
Για τη ζύμη
800 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κόκκινη φαρίνα)
300 γρ. ζάχαρη
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας βούτυρο
100 ml γάλα
3 αυγά
2 βανίλιες

Για τη γέμιση
800 γρ. ανθότυρο (ή μυζήθρα)
200γρ. ζάχαρη
1 αυγό
κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις πάνω – κάτω). Ρίχνουμε στο μίξερ τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το βούτυρο, το γάλα και τα αυγά και τα χτυπάμε για 3 λεπτά στη μεσαία ταχύτητα. Προσθέτουμε τη βανίλια και το αλεύρι και το ζυμώνουμε στο μίξερ με τον ειδικό γάντζο και 10 λεπτά. Θα βγει μια μαλακή ζύμη, ίσως χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμα. Καλό είναι να αφήσουμε για λίγο τη ζύμη να ξεκουραστεί.
Τρίβουμε με το πιρούνι μας το ανθότυρο και ανακατεύουμε σε μπολ όλα τα υλικά της γέμισης.
Πλάθουμε με το χέρι μας στρόγγυλα πιτάκια με διάμετρο περίπου 10 εκ. Επειδή η ζύμη πιθανόν θα κολλάει καθώς τα πλάθουμε, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στα χέρια μας. Τοποθετούμε το στρόγγυλο πιτάκι σε ταψί με λαδόκολλα. Βάζουμε 1-2 κουταλίτσες από τη γέμιση και κλείνουμε σε μικρά ταρτάκια, τσιμπώντας το περιμετρικά. Εάν σας βολεύει μπορείτε αντί να το ακουμπήσετε στο ταψί και να του δώσετε το σχήμα εκεί, μπορείτε να το κάνετε κατευθείαν επάνω στο χέρι σας. Εναλλακτικά, ανοίξτε τη ζύμη σε φύλο και κόψτε δίσκους σαν το πιατάκι του καφέ. Βάλτε στο κέντρο 1-2 κουταλίτσες γέμιση και κάντε γύρω γύρω τσιμπιές, να γίνει σαν το περίγραμμα της τάρτας.

λυχναράκια_thessmama1

Αλείφουμε την επιφάνεια τους με αυγό, πασπαλίζουμε με κανέλα. Σε αυτή τη φάση μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη.
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς (περίπου 30′).

Καλή επιτυχία!

 

ΠΗΓΗ http://thessmama.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου