Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΠΙΡΟΣΚΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ!

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΠΙΡΟΣΚΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ!

Όταν η παράδοση συνάντησε τη φαντασία της Όλγας Πολυδώρου…. γεννήθηκαν τα πιροσκί με σκορδαλιά!!!
Η παράδοση σήμερα επιτάσσει το τραπέζι μας να έχει μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Και αν δεν ξέρετε τι να κάνετε τη σκορδαλιά που περίσσεψε… φτιάξτε για το απόγευμα πρωτότυπα και πικάντικα πιροσκί με σκορδαλιά!

Τη συνταγή της ζύμης και το τρόπο παρασκευής τους μπορείτε να τη βρείτε και στην παραδοσιακή συνταγή για πιροσκί με πατάτες. Για να μην σας κουράζουμε όμως, σας το γράφουμε και εδώ.

πιροσκι με σκορδαλια

Υλικά

Ζύμη

  • 1 νεροπότηρο χλιαρό νερό

  • 1 νεροπότηρο χλιαρό γάλα

  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά

  • 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη

  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι

  • 1 φλιτζανάκι του καφέ σπορέλαιο

  • 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας μαργαρίνη λιωμένη

  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει, περίπου 1 κιλό

Γέμιση

  • 4 πατάτες

  • 6 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

  • αλάτι, πιπέρι

  • χυμό από μισό λεμόνι


Εκτέλεση

Για τη ζύμη

Βάζουμε σε μια λεκανίτσα όλα τα υγρά και λιώνουμε μέσα και τη μαγιά. Προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη. Μόλις ανακατέψουμε όλα τα υγρά αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο έως ότου η ζύμη γίνει μέτρια, ούτε πολύ σφιχτή, ούτε πολύ ρευστή. Ίσα ίσα να μην κολλάει στα χέρια. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για τη γέμιση

Όση ώρα “ξεκουράζεται” η ζύμη, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό και τις ξεφλουδίζουμε. Λιώνουμε τις πατάτες με το πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο πρες πουρέ. Προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και το λεμόνι και ανακατεύουμε ελαφρά να ενωθούν όλα τα υλικά. Η γέμισή μας είναι έτοιμη.

 Μόλις γίνει το ζυμάρι, παίρνουμε λίγη ζύμη στο χέρι μας, σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από καρύδι, το πλάθουμε στην παλάμη μας και το ανοίγουμε με τα χέρια μας σε στρόγγυλο σχήμα (λίγο πιο μεγάλο από πιατάκι του καφέ). Κάθε φορά που ανοίγετε ένα κομματάκι ζύμης, βάλτε λίγο ελαιόλαδο στις άκρες των δαχτύλων σας για να μην κολλάει στα χέρια σας.

Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνετε λίγη γέμιση και τη βάζετε στη μέση του ζυμαριού. Κλείνετε τη γέμιση σαν πουγκάκι και το πατάτε με το χέρι σας να πάρει οβάλ σχήμα, ώστε το “κλείσιμο” να πάει στη μέση.

Τηγανίζεται σε άφθονο (να τα σκεπάζει) καυτό λάδι με την ένωση προς τα κάτω. Τα γυρίζετε να τηγανιστούν και από τις δύο μεριές μέχρι να ροδοκοκκινήσουν. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε τα πιροσκί ζεστά.

Σημ.: Σε περίπτωση που θέλετε να τα κάνετε νηστίσιμα, αντικαθιστάτε το γάλα με νερό.

Καλή σας όρεξη!

 

ΠΗΓΗ http://thessmama.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου