Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

ΚΟΛΟΚΥΘΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΣΕ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΑ

ΚΟΛΟΚΥΘΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΣΕ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΑ

Τώρα το καλοκαίρι που τα κολοκυθάκια είναι στην εποχή τους, μπορείτε να τα κάνετε μια ωραία πίτα μαζί με τυρί και να την πάρετε μαζί σας στην παραλία. Είναι ένας όμορφος τρόπος να φάνε και τα παιδιά κολοκυθάκια, αφού θα τα έχετε κρύψει μέσα στην τυρόπιτα!


Από τη Μαρία Τσιβρανίδου 

κολοθοτυρόπιτα _thessmama

Υλικά


για τη ζύμη


680 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 σουρωτή
2 κ. σούπας ξύδι
1 κ. γλ. αλάτι
2 κ. σούπας σπορέλαιο
σπορέλαιο και φυτίνη για το ταψί και τα φύλλα
λίγο αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων


για τη γέμιση


1/2 κιλό τυρί (φέτα ή λευκό τυρί)
2-3 κολοκυθάκια πράσινα τριμμένα
3 αυγά
πιπέρι


Εκτέλεση
Βάζουμε σε μία λεκάνη όλο το αλεύρι, σχηματίζοντας ένα βουναλάκι με μια τρύπα στη μέση. Μέσα στην τρύπα ρίχνουμε το αλάτι, το σπορέλαιο, το ξύδι και τη σουρωτή και ζυμώνουμε μέχρι να καταλήξουμε σε μία μέτρια εύπλαστη ζύμη. Αφού την ετοιμάσουμε (μπαλίτσα) την αφήνουμε μισή ώρα σε λεκάνη να ξεκουραστεί.


Μέχρι να ξεκουραστεί η ζύμη ετοιμάζουμε τη γέμιση. Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα κολοκυθάκια, τα αλατίζουμε και τα βάζουμε σε τρυπητήρι να φύγουν τα υγρά. Μετά από λίγα ώρα τα στίβουμε με τα χέρια μας και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Τρίβουμε με τα χέρια μας το τυρί και το προσθέτουμε στο μπολ. Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε και αυτά στο μπολ μαζί με το πιπέρι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.


Χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 μπαλάκια. Τα ανοίγουμε σε μέγεθος πιάτου, παίρνουμε δύο τα λαδώνουμε, βάζουμε το ένα κάτω και με το δεύτερο το σκεπάζουμε. Κάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα μπαλάκια ζύμης, ώστε να καταλήξουμε να έχουμε 10 μικρά φύλα ζύμης σε σχήμα πιάτου.


Ανοίγουμε το κάθε φύλλο ζύμης σε λεπτό φύλο (ρίχνουμε λίγο αλεύρι πάνω και κάτω από το φύλλο και το ανοίγουμε με λεπτό πλάστη). Λαδώνουμε με πινέλο το κάθε φύλλο και βάζουμε στην μια άκρη δυο-τρεις κουταλιές από τη γέμιση μακρόστενα και αρχίζουμε να τυλίγουμε σε μπαστούνι τη ζύμη μας. Τοποθετούμε το μπαστούνι σε λαδωμένο ταψί και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο να μέχρι να ετοιμάσουμε και τα 10 μπαστουνάκια μας.


Αλείφουμε πάνω στα μακρόστενα μπαστούνια μας με πινελάκι το υπόλοιπο λάδι (σπορέλαιο και φυτίνη). Ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 45′, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα.

κολοθοτυρόπιτα μπαστούνι_thessmama

Καλή επιτυχία!

 

ΠΗΓΗ http://thessmama.gr

3 σχόλια: