Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Κελέμια (γεμιστά κρεμμύδια με κιμά)


Κελέμια (γεμιστά κρεμμύδια με κιμά)



Υλικά:

12 μεγάλα κρεμμύδια

225 γρ. κιμά αρνίσιο ή κατσικίσιο

225 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, άπαχο

1/2 φλ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή άλλο σκληρό, κίτρινο τυρί

1 φλ. φρέσκο μαϊντανό πλατύφυλλο, ψιλοκομμένο

1/4 φλ. ρύζι νυχάκι

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, κατά βούληση

1/3 φλ. έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο

1 φλ. ξηρό λευκό κρασί

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και κόβετε οριζοντίως την κορυφή και την βάση τους, ώστε να είναι επίπεδα και πάνω και κάτω. Κρατάτε στην άκρη τα κομμάτια που κόψατε. Ρίχνετε αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το αφήνετε να πάρει μια βράση. Ζεματάτε τα κρεμμύδια για περίπου 5 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν.

Τα στραγγίζετε σε ένα σουρωτήρι και τα ξεπλένετε με κρύο νερό. Χρησιμοποιώντας ένα κ.γ. σκάβετε την καρδιά στο εσωτερικό τους, αφήνοντας ένα «τοίχος» στα πλαϊνά, πάχους 6 χλστ. με 1 εκ. Ψιλοκόβετε την καρδιά που αφαιρέσατε και τα κομμάτια που κόψατε από την κορυφή και την βάση τους.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε όλα τα είδη κιμά, το τυρί και τον μαϊντανό. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το ρύζι, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε το ελαιόλαδο. Τα ζυμώνετε πολύ καλά, μέχρι να ενσωματωθούν.

Γεμίζετε το κάθε κρεμμύδι με το μείγμα του κιμά. Αφού τα γεμίσετε, τα τοποθετείτε σε μία μεγάλη κατσαρόλα, σε μία μόνο στρώση. Ρίχνετε το κρασί και αρκετό νερό ώστε απλώς να τα καλύψει. Τα καλύπτετε με μια λαδόκολλα και πάνω από την λαδόκολλα τοποθετείτε ένα πιάτο, ώστε τα κρεμμύδια να παραμείνουν στη θέση τους.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα και "δίνετε" μια βράση. Έπειτα χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζετε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν αρκετά και να βράσει η γέμιση. Τα κατεβάζετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν πριν τα σερβίρετε.


ΠΗΓΗ http://www.mama365.gr
Συνταγή: dianekochilas.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου