Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Κελέμια (Κρεμμύδια γεμιστά με Κιμά)

 Κελέμια (Κρεμμύδια γεμιστά με Κιμά)
ΥΛΙΚΑ
  1. 12 πολύ μεγάλα κίτρινα κρεμμύδια
  2. 225 γρ. κιμά αρνίσιο ή κατσικίσιο
  3. 225 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, άπαχο
  4. ½ φλιτζ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή άλλο σκληρό, κίτρινο τυρί
  5. 1 φλιτζ. φρέσκο μαϊντανό πλατύφυλλο, ψιλοκομμένο
  6. ¼ φλιτζ. ρύζι νυχάκι ή άλλο κοντόκκοκο
  7. Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, κατά βούληση
  8. 1/3 φλιτζ. / 80 ml έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο
  9. 1 φλιτζ. / 240 ml ξηρό λευκό κρασί
ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
  1. 1. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και κόβουμε οριζοντίως την κορυφή και την βάση τους, ώστε να είναι επίπεδα και πάνω και κάτω. Κρατάμε στην άκρη τα κομμάτια που κόψαμε. Ρίχνουμε αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Ζεματάμε τα κρεμμύδια για περίπου 5 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Χρησιμοποιώντας ένα κ.γ. σκάβουμε την καρδιά στο εσωτερικό τους, αφήνοντας ένα «τοίχος» στα πλαϊνά, πάχους 6 χλστ. με 1 εκ. Ψιλοκόβουμε την καρδιά που αφαιρέσαμε και τα κομμάτια που κόψαμε από την κορυφή και την βάση τους.
  2. 2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα είδη κιμά, το τυρί και τον μαϊντανό. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Τα ζυμώνουμε πολύ καλά, μέχρι να ενσωματωθούν.
  3. 3. Γεμίζουμε το κάθε κρεμμύδι με το μείγμα του κιμά. Αφού τα γεμίσουμε, τα τοποθετούμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα, σε μία μόνο στρώση. Ρίχνουμε το κρασί και αρκετό νερό ώστε απλώς να τα καλύψει. Τα καλύπτουμε με μια λαδόκολλα και πάνω από την λαδόκολλα τοποθετούμε ένα πιάτο, ώστε τα κρεμμύδια να παραμείνουν στη θέση τους. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και δίνουμε μια βράση. Έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν αρκετά και να βράσει η γέμιση. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα σερβίρουμε.
ΠΗΓΗ http://www.dianekochilas.com

1 σχόλιο: