Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Χοιρινό κότσι στο φούρνο μαριναρισμένο με μπίρα


Χοιρινό κότσι στο φούρνο μαριναρισμένο 
με μπίρα






Το χοιρινό κότσι στο φούρνο με πουρέ πατάτας-καρότου είναι μια εξαιρετική συνταγή για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σας.

ΥΛΙΚA

1 χοιρινό κότσι (περίπου 1 κιλό)

5 σκελίδες σκόρδο
3 κλωνάρια δεντρολίβανο φρέσκο
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
1 κύβο λαχανικών
100 ml ελαιόλαδο
χυμό ενός λεμονιού


Για τον πουρέ πατάτας-καρότου

3 πατάτες μεγαλούτσικες
3 καρότα μεγάλα
αλάτι - πιπέρι - λίγο ελαιόλαδο
3 κ.σ. από το ζουμί του φαγητού
τα 5 σκόρδα της γάστρας

Για το μαρινάρισμα:

αλάτι, πιπέρι

σκόνη μουστάρδας
μπίρα
2 φύλλα δάφνης

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά το κότσι. Το στεγνώνουμε και το χαράζουμε. Το βάζουμε σε ένα βαθύ σκεύος το οποίο γεμίζουμε με μπίρα μέχρι να σκεπαστεί το κότσι (αν δεν σκεπαστεί πολύ καλά, απλώς το γυρίζουμε σταδιακά). Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, σκόνη μουστάρδας και 2 φύλλα δάφνης. Αφήνουμε το κότσι να μαριναριστεί 12 ώρες ή μία ολόκληρη νύχτα, γυρίζοντάς το συχνά.

Χρησιμοποιούμε γάστρα ή ταψί. Στον πάτο βάζουμε κλωναράκια δεντρολίβανου, τοποθετούμε από πάνω το κότσι μας, ρίχνουμε λίγο ακόμα αλάτι, πιπέρι, το λάδι, χυμό από ένα λεμόνι, έναν κύβο λαχανικών (αφού τον λιώσουμε σε ζεστό νερό) και λίγη ρίγανη κι ακόμα ένα κλωναράκι δεντρολίβανο από πάνω. Επίσης μέσα στη γάστρα βάζουμε και 5 σκελίδες σκόρδου χωρίς να τις καθαρίσουμε (ολόκληρες). Δεν προσθέτουμε νερό, ψήνεται με τα ζουμιά του, αλλά παρακολουθούμε κι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο.
Προθερμαίνουμε πολύ καλά το φούρνο, κι όταν βάλουμε μέσα το φαγητό χαμηλώνουμε στους 160°. Αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για 3,5-4 ώρες. Αν χρησιμοποιήσουμε ταψί, το τυλίγουμε με λαδόκολλα.
Όταν γίνει το κότσι και έχει ροδοκοκκινίσει καλά, το βγάζουμε από το φούρνο.
Φτιάχνουμε μια συνοδευτική σάλτσα για το κρέας: Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ζουμί που έχει μέσα η γάστρα (κοινώς το κατακάθι), προσθέτουμε λίγο αλευράκι (μια κουταλιά της σούπας) και λίγο κόκκινο κρασί, και τα βράζουμε ελάχιστα να ανακατευτούν τα υλικά και να γίνει ομοιόμορφη η σάλτσα. Την περιχύνουμε πάνω από το κότσι ή την βάζουμε σε μπολ.

Για τον πουρέ πατάτας και καρότου

Καθαρίζουμε 3 πατάτες και 3 καρότα και τα βάζουμε να βράσουν σε μια κατσαρόλα με πολύ λίγο αλάτι.

Στη συνέχεια τα λιώνουμε όλα πολύ καλά να γίνουν πουρές. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, και όταν γίνει το κότσι, 3 κουταλιές της σούπας από το ζουμί και τα 5 λιωμένα σκόρδα. Tα ανακατεύουμε πολύ καλά και ο πουρές μας είναι έτοιμος. Στο σερβίρισμα ρίχνουμε λίγο φρέσκο πιπεράκι πάνω από τον πουρέ.

Καλή όρεξη και καλή χρονιά!

Πηγή: greekcook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου