Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Βασιλόπιτα ποντιακή


Βασιλόπιτα ποντιακή




Βασιλόπιτα με… τυρί; Κι όμως! Η ποντιακή βασιλόπιτα περιέχει μια γενναία ποσότητα ανάλατου τυριού, ανακατεμένου με άχνη και κανέλα και θυμίζει λιγάκι τη γέμιση από τα κρητικά καλιτσούνια ή λυχναράκια. Γίνεται τόσο αφράτη αι μεστή που αξίζει να την δοκιμάσετε, όχι μόνο για το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, αλλά και σαν ξεχωριστό και ιδιαίτερο κέικ! 

Χρόνος Προετοιμασίας: 30΄
Χρόνος Εκτέλεσης:Ψήσιμο: 1 ώρα περίπου


Υλικά:

Για 1 πίτα

70 γρ. νωπή μαγιά (από το φούρνο της γειτονιάς ή από τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ όπου πωλείται σε μικρά κυβάκια βάρους 25 - 26 γρ.)
1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι λιωμένη μαργαρίνη (ή βούτυρο)
3 αυγά + 1 κρόκος αυγού, όλα βιολογικά
μια πρέζα αλάτι
500 γρ. ανάλατη μυζήθρα
4 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
1 κουτ. γλυκού κανέλα
σουσάμι, για το πασπάλισμα


Εκτέλεση:


Σε ένα μπολάκι βάζω τη νωπή μαγιά και την κομματιάζω με ένα πιρούνι. Προσθέτω το χλιαρό γάλα και ανακατεύω καλά. Αφήνω το μείγμα για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.

Σε μια λεκάνη κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω το γάλα με τη διαλυμένη μαγιά, τη λιωμένη μαργαρίνη (ή το βούτυρο), τα αυγά και μια πρέζα αλάτι. Προσθέτω και λιγάκι χλιαρό νερό και αρχίζω να ζυμώνω με τα χέρια μου, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη αρκετά μαλακή και εύπλαστη. Σκεπάζω τη λεκάνη και την αφήνω κατά μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει καλά και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 30 - 32 εκ.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το σύρμα τη μυζήθρα με την άχνη και την κανέλα μέχρι το μείγμα να γίνει αρκετά λείο και αφράτο.
Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω με τον πλάστη το ένα κομμάτι ζύμης μέχρι να αποκτήσει διάμετρο 32 - 34 εκ., δηλαδή όση και η διάμετρος του ταψιού. Μπήγω μέσα και το «φλουρί», τυλιγμένο σε ένα κομματάκι αλουμινόχαρτο.
Εφαρμόζω προσεκτικά τη ζύμη στο βουτυρωμένο ταψί και από πάνω απλώνω το μείγμα του τυριού. Ανοίγω και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε παχύ δίσκο με την ίδια διάμετρο και καλύπτω τη γέμιση.
Χαράζω ελαφρώς το πάνω φύλλο φτιάχνοντας το σχήμα του σταυρού. Σε ένα μπολάκι χτυπάω τον κρόκο με 2 κουτ. σούπας νερό και αλείφω την επιφάνεια της πίτας. Πασπαλίζω με το σουσάμι και την ψήνω για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει.


ΠΗΓΗ  http://www.dinanikolaou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου