Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Αλισίβα ή σταχτόνερο


Αλισίβα ή σταχτόνερο για φαγητά γλυκά και όχι μόνο




Η γιαγιάδες μας, έβραζαν βροχόνερο (δεν έχει άλατα), μαζί με στάχτη από «καθαρά», (χωρίς βαφές, κόλλες ή επεξεργασμένα) καμμένα ξύλα, που δεν είχαν κάψει τίποτε άλλο μαζί τους, (χαρτιά, αποτσίγαρα, σκουπίδια) και χωρίς να έχουν ψήσει τίποτα, (κρεατικά) και έφτιαχναν την
αλισίβα.


Αλισίβα ή σταχτόνερο για φαγητά γλυκά και όχι μόνο
Υλικά

1 κουτ. σούπας στάχτη, καθαρή και καλά κοσκινισμένη
2 ποτήρια νερό (βροχόνερο αν έχουμε)

Εκτέλεση





Βάζουμε σ᾿ ένα κατσαρολάκι, (καλύτερα παλιό, αλλά όχι αλουμινένιο), το νερό και τη στάχτη, (μαζεύουμε την άσπρη) καθαρισμένη και κοσκινισμένη.
Ανακατεύουμε λίγο να διαλυθεί και μόλις πάρει βράση, τη βράζουμε για 4' με 5'.
Την κατεβάζουμε από την φωτιά και την αφήνουμε να κατασταλάξει.



Έπειτα την σουρώνουμε προσεκτικά, χρησιμοποιώντας φίλτρο του καφέ, ή διπλό τούλι, ή πολύ λεπτή σίτα, ή τουλπάνι, περνώντας μόνο το υγρό και όχι το κατακάθι.
Την ξανασουρώνουμε μια - δυο φορές ακόμη και είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσουμε, ή τη φυλάμε στο ψυγείο, για αρκετό καιρό.

Η αλισίβα, αλυσίβα, σταχτόνερο, ή κατασταλαγή, είναι ένα αλκαλικό διάλυμα, που παρασκευάζεται όπως είπαμε και έχει διάφορες χρήσεις.

Τη χρησιμοποιούμε κυρίως σε παραδοσιακά γλυκά, όπως τα κουλουράκια, οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και γενικά σε ζύμες.
Όταν βάλουμε αλισίβα, τα γλυκά γίνονται πιο τραγανά και αφράτα!

Εκτός όμως από τα φαγητά, τα παλαιότερα χρόνια οι νοικοκυρές τη χρησιμοποιούσαν για καθαριστικό, για τη λεύκανση των ρούχων, για σαπούνι αλλά και για το λούσιμο.
ΠΗΓΗ http://faghta-giagias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου