Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Σκεπαστή ποντιακή πατατόπιτα

Σκεπαστή ποντιακή πατατόπιτα




Προετοιμασία: 45 λεπτά
Ψήσιμο: 1 ώρα και 15 λεπτά
Μερίδες: 8
Δυσκολία: μέτριο



Υλικά

Για τη ζύμη
αλεύρι για όλες τις χρήσεις 500 γρ.
ελαιόλαδο 4-5 κουταλιές της σούπας
αλάτι
νερό όσο πάρει η ζύμη (περίπου 1 ποτήρι)

Για τη γέμιση

γάλα 1 λίτρο
αυγά 6
φέτα 300 γρ. τριμμένη
ανθότυρο 250 γρ. τριμμένο
πατάτες 2, μέτριες και καθαρισμένες
πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Εκτέλεση


Κόβετε τις πατάτες σε κύβους, τις βράζετε για 5’ σε αλατισμένο νερό και τις στραγγίζετε (αν θέλετε, μπορείτε να τρίψετε τις πατάτες σε χοντρό τρίφτη, οπότε δεν χρειάζεται να τις βράσετε). Σε μια λεκάνη βάζετε τις πατάτες και όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης μαζί και τα ανακατεύετε. Σε άλλη λεκάνη ρίχνετε το αλεύρι, το λάδι, λίγο αλάτι και λίγο νερό και ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική. Προσθέτετε νερό αν η ζύμη είναι σφικτή ή αλεύρι αν είναι πολύ μαλακή.


Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, κρατάτε λίγη για να κάνετε σχέδια στην επιφάνεια της πίτας και την υπόλοιπη τη χωρίζετε σε 3 μπαλάκια. Αλευρώνετε μια επιφάνεια, βάζετε πάνω το ένα μπαλάκι και με ένα πλάστη αρχίζετε σιγά-σιγά να ανοίγετε φύλλο, αλευρώνοντας συχνά για να μην κολλήσει η ζύμη.


Αλείφετε με λάδι ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος (οβάλ ή στρογγυλό), και βάζετε το πρώτο φύλλο επάνω στο σκεύος. Το λαδώνετε ελάχιστα και συνεχίζετε ανοίγοντας τη δεύτερη μπαλίτσα σε φύλλο με την ίδια διαδικασία. Μόλις βάλετε και το δεύτερο φύλλο, ρίχνετε τη γέμιση και την απλώνετε. Ανοίγετε το τρίτο φύλλο με λίγο μικρότερη διάμετρο από τα προηγούμενα και το τοποθετείτε πάνω από τη γέμιση.


Με τη ζύμη που κρατήσατε στην αρχή, φτιάχνετε πλεξούδες ζύμης και στολίζετε -αν θέλετε- την επιφάνεια της πίτας. Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με ελαιόλαδο, ραντίζετε με λίγο νερό και ψήνετε για 1 ώρα και 10’ περίπου στους 180 οC σε προθερμασμένο φούρνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου