Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Παραδοσιακή ποντιακή βασιλόπιτα


Παραδοσιακή ποντιακή βασιλόπιτα




Η ποντιακή βασιλόπιτα είναι μια αλμυρή πίτα, και όχι γλυκιά όπως αυτές που συνηθίζουμε να φτιάχνουμε. Η αυθεντική συνταγή γινόταν με προζύμι. Εμείς σας δίνουμε τη συνταγή με προζύμι αλλά και με μαγιά.

ΥΛΙΚA

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ. μαγιά νωπή ή δύο φακελάκια ξηρή ή 250 γρ. προζύμι
½ φλ. βούτυρο αγελαδινό
3 αυγά
¾ φλ. γάλα χλιαρό
αλάτι
500 μυζήθρα τριμμένη (μυτζίν)
σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλύουμε τη νωπή μαγιά στο χλιαρό γάλα σε μια λεκάνη. (Αν χρησιμοποιήσουμε προζύμι, από το βράδυ θα βάλουμε λίγο χλιαρό νερό, το προζύμι και λίγο αλεύρι να γίνει χυλός και θα το αφήσουμε να φουσκώσει σκεπασμένο με μεμβράνη.) Προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο, τα αυγά και το αλάτι. Προσθέτουμε το αλεύρι και χλιαρό νερό όσο χρειάζεται για να γίνει μια μαλακή ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για 45΄ σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Είναι έτοιμη όταν πατήσουμε με το δάχτυλο και δεν επανέλθει.
Παίρνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και τη χωρίζουμε σε δυο κομμάτια. Ανοίγουμε με τα χέρια μας το κάθε κομμάτι, λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί και στρώνουμε το ένα κομμάτι.
Απλώνουμε τη μυζήθρα και σκεπάζουμε με το δεύτερο κομμάτι ζύμης, βάζουμε το νόμισμα όπου θέλουμε αφού το τυλίξουμε σε λίγο αλουμινόχαρτο.
Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να φουσκώσει για 20' περίπου. Κατόπιν αλείφουμε την επιφάνειά της με τον κρόκο αυγού διαλυμένο σε λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε στους 180° για 45-50΄.


Στον Πόντο πολλές φορές έβαζαν στη βασιλόπιτα ένα καρότο και ένα γρόσι.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και Καλή Χρονιά!

Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με τοποθέτηση ενεργού link.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου