Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Ισλί ποντιακά



Ισλί ποντιακά




Δυσκολία: μέτριο



Υλικά


Για 50-55 ισλί


Για τη ζύμη
1 φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο
1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος
1 φλιτζάνι αλισίβα*****
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/4 του φλιτζανιού κονιάκ
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
8 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)


Για τη γέμιση

250 γρ. καρυδόψιχα καβουρντισμένη και χοντροκομμένη
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
1 κουταλιά της σούπας κανέλα


Για το σιρόπι

1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι μέλι
3/4 του φλιτζανιού νερό
χυμό από 1/2 λεμόνι


Εκτέλεση


Ετοιμάζετε τη ζύμη: Δουλεύουμε στο χέρι ή χτυπάτε στο μίξερ το αραβοσιτέλαιο με το βούτυρο. Προσθέτετε την αλισίβα, τη ζάχαρη, το κονιάκ, τη κανέλα, τη σόδα διαλυμένη στο χυμό του πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα. Τέλος ρίχνετε το αλεύρι λίγο - λίγο και ζυμώνετε το μείγμα μερικά λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά.


Ανακατεύετε καλά όλα μαζί τα υλικά της γέμισης. Παίρνετε λίγη ζύμη στο μέγεθος καρυδιού, την πλάθετε και την ανοίγετε σε δίσκο στην παλάμη σας. Τοποθετείτε στη μέση μια κουταλιά από τη γέμιση και την κλείνετε, δίνοντας της σχήμα τριγωνικό ή οβάλ. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσει η γέμιση.


Με τσιμπιδάκι, ανασηκώνετε προς τα επάνω την επιφάνεια της ζύμης, ώστε να γίνουν τα ισλί ανάγλυφα. Τα τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνετε στους 200° C για 30' περίπου. Τα βγάζετε από το φούρνο και όταν μισοκρυώσουν, τα τρυπάτε βαθειά με μεταλλικό σουβλί ή βελόνα πλεξίματος σε 5-6 σημεία, ώστε το σιρόπι να φτάσει μέχρι τη γέμιση.


Βράζετε τα υλικά για το σιρόπι το οποίο δεν πρέπει να είναι πηχτό. Όσο σιγοβράζει το σιρόπι βυθίζετε μέσα λίγα - λίγα τα κρύα ισλί για μερικά δευτερόλεπτα. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτ
άλα και τα τοποθετείτε σε πιατέλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου