Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Μελομακάρονα πολίτικα


Μελομακάρονα πολίτικα




Το pontos-news.gr σάς προτείνει την πολίτικη εκδοχή του πατροπαράδοτου χριστουγεννιάτικου γλυκού.


ΥΛΙΚA

Για 25 κομμάτια
5 φλ. ζάχαρη
1 ½ φλ. λάδι
¼ φλ. κονιάκ
3 φλ. αλεύρι
6 γρ. γαρύφαλλο
6 γρ. κανέλλα
¾ φλ. πορτοκάλι (χυμό)
2 φλ. νερό
1 φλ. σιμιγδάλι (ψιλό)
1 φλ. καρύδια (λεπτοκομμένα)
1 κ.γ. σόδα ( μαγειρική)
1 πορτοκάλι (ξύσμα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα μελομακάρονα

Βάζουμε σε μπολ τα στερεά υλικά (αλεύρι, σιμιγδάλι, ζάχαρη) και κατόπιν τα υγρά (λάδι, κονιάκ, χυμό πορτοκάλι) αφού πρώτα αναμίξουμε στο χυμό του πορτοκαλιού τη σόδα. Προσθέτουμε και λίγο γαρύφαλλο και κανέλλα σε σκόνη για να προσθέσουμε άρωμα (μικρή ποσότητα για να μην πικράνει το μίγμα).
Ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° (στον αέρα).
Πλάθουμε τα μελομακάρονα ή χρησιμοποιούμε κουπ-πατ για να δώσουμε διάφορα σχήματα. Προσοχή να μην τα κάνουμε λεπτά γιατί θα ξεραθούν στο ψήσιμο.
Τοποθετούμε τα μελομακάρονα αραιά σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε στη μέση του φούρνου, στους 160° (αέρας) μέχρι να ροδίσουν (περίπου 15΄).
Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα και κατόπιν τα βουτάμε στο καυτό σιρόπι για 1΄ ή περισσότερο, ανάλογα αν θέλουμε τραγανό ή σιροπιασμένο το εσωτερικό τους.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα αφήνουμε να στραγγίξουν για λίγο στη σχάρα και μετά τα βάζουμε σε πιατέλα σε στρώσεις.
Ρίχνουμε πάνω σε κάθε στρώση λεπτοκομμένο καρύδι που έχουμε ανακατέψει με λίγη κανέλλα και γαρύφαλλο σε σκόνη.

Για το σιρόπι

Σε κατσαρολάκι ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το νερό και το μέλι και βράζουμε μέχρι να δέσουν ελαφρά, ξαφρίζοντας μέχρι να γίνει διαυγές το σιρόπι.



Αν θέλουμε, βάζουμε μέσα στο σιρόπι (την ώρα του βρασμού) ολόκληρο το ξύλο της κανέλλας και 3-4 γαρύφαλλα, αλλά τα βγάζουμε πριν αρχίσουμε το μέλωμα.

Πηγή: sidages.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου