Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Βασιλόπιτα τσουρέκι

Βασιλόπιτα τσουρέκι



Η Βασιλόπιτα δεν λείπει από κανένα σπίτι. Άλλοι την προτιμούν κέικ και άλλοι τσουρέκι... Αν είσαι από τους τελευταίους δοκίμασε την παρακάτω συνταγή... 

Συστατικά

  • 650 γρ. σκληρό αλεύρι
  • 175 ml γάλα φρέσκο χλιαρό
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 1 κύβο (42 γρ.) μαγιάς
  • 1 βανίλια
  • 1/2 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. σταφίδα ξανθή
  • 1 πρέζα αλάτι

Τρόπος μαγειρέματος

  • 1
    Τρίψε τη μαγιά σε ένα μπολάκι και πάρε 1 κ.σ. αλεύρι και ανακάτεψέ το στο ίδιο δοχείο
  • 2
    Πρόσθεσε 1 κ.σ. ζάχαρη και συμπλήρωσε λίγο χλιαρό - όχι καυτό - γάλα ώστε να πάρεις έναν παχύ χυλό
  • 3
    Σκέπασε και άφησε το προζύμι σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά να φουσκώσει
  • 4
    Βάλε σε ένα μίξερ τον γάντζο για ζύμες και πρόσθεσε το αλεύρι - αφού το κοσκινίσεις, το προζύμι, τη βανίλια, τη βανίλια, τη μαστίχα, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και το αλάτι
  • 5
    Παράλληλα σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώσε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά να λιώσει.
  • 6
    Πρόσθεσε και τη ζάχαρη να λιώσει και κατέβασε από τη φωτιά
  • 7
    Χτύπησε τα αυγά με ένα πιρούνι και πρόσθεσέ τα στο λιωμένο βούτυρο. Ρίξε και το υπόλοιπο γάλα και χτύπησε όλα τα υλικά αρκετά γρήγορα
  • 8
    Πρόσθεσε το βούτυρο με τα αυγά και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ με το αλεύρι και άρχισε να ζυμώνεις σε χαμηλή ταχύτητα
  • 9
    Πρόσθεσε και τις σταφίδες και ανακάτεψε τη ζύμη που πρέπει να είναι ελαστική με το χέρι
  • 10
    Βάλε τη ζύμη σε ένα μπολ και άφησε στο φούρνο στους στους 50οC.
  • 11
    Βάλε μαζί με το μπολ στο φούρνο ένα ταψάκι µε βραστό νερό και άφησε τη ζύμη να φουσκώσει άλλα 40 λεπτά
  • 12
    Βουτύρωσε μια φόρμα 30 εκατοστών περίπου, στρώσε μια λαδόκολλά και άπλωσε τη ζύμη με αλευρωμένα χέρια.
  • 13
    Άφησε πάλι όπως και πριν στο φούρνο να φουσκώσει 45 λεπτά
  • 14
    Χτύπησε 1 αυγό με λίγο νερό και άλειψε το τσουρέκι
  • 15
    Ψήσε σε καλά προθερµασµένο φούρνο στους 170οC για 40 λεπτά να φουσκώσει και να ροδίσει καλά.


  • Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου