Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013

Μελιτζανάκι τουρσί

Μελιτζανάκι τουρσί 


Γεμισμένο μελιτζανάκι, έτοιμο να μπει στο ξύδι

Παραδοσιακά το μελιτζανάκι γίνεται τουρσί ή γλυκό τον Σεπτέμβρη.
Βράσιμο σε αλατισμένο νερό, γέμισμα, παραμονή στο ξύδι για 4μέρες, σύντομο βάπτισμα στο βραστό ξύδι, τοποθέτηση σε αποστειρωμένα βαζάκια, γέμισμα με λάδι.
Μικρό, στρογγυλό μελιτζανάκι σε πλήρη ωρίμανση
Μικρό, στρογγυλό μελιτζανάκι σε πλήρη ωρίμανση


Υλικά:
  • 1 κιλό μελιτζανάκι
  • 4 καρότα κομμένα με μικρούς κύβους
  • Μακριά κλαδάκια σέλινο (ένα κλωνάρι για κάθε μελιτζανάκι)
  • 6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 4 πιπεριές πράσινες κέρατο, σε μικρά κυβάκια
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, σε μικρά κυβάκια
  • 1/2 κούπα μαϊντανό, μέτρια κομμένο
  • 1/2 κούπα φύλλα από το σέλινο, μέτρια κομμένα
  • Ξύδι (σχεδόν 700ml)
  • Λάδι (σχεδόν 3 κούπες)
  • Αλάτι για το νερό του βρασίματος και το αλάτισμα των λαχανικών
  • Παραμονή στο ξύδι για 4 ημέρες
Παραμονή στο ξύδι για 4 ημέρες

Εκτέλεση:

Κάνετε σχισμές στα μελιτζανάκια κατά μήκος, σταυρωτά. Δημιουργείτε έτσι τσεπούλες να μπει η γέμιση.
Βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα νερό να βράσει και προσθέτετε 2 κουταλιές σούπας χοντρό αλάτι.
Ρίχνετε τα κλωνάρια του σέλινου να βράσουν για 1 λεπτό. Θα πρέπει να γίνουν ευλύγιστα για να τυλίξουν τα μελιτζανάκια. Τα αφήνετε στην άκρη.
Ρίχνετε τα μελιτζανάκια και τα βράζετε για 3λεπτά. Κρατείστε τα εντελώς βυθισμένα στο νερό, σκεπάζοντάς τα με ένα πιάτο, για να μην αποκτήσουν καφετιές κηλίδες (το τμήμα που είναι έξω από το νερό καφετίζει). Σε 5λιτρη κατσαρόλα, τα έβρασα σε 2 δόσεις. Τα βγάζετε σε σουρωτήρι να κρυώσουν.
Σε μεγάλο μπολ ενώστε όλα τα υλικά της γέμισης (όλα τα κομμένα λαχανικά). Αλατίστε ελαφρά και ανακατέψτε καλά. Γεμίστε τις σχισμές στα μελιτζανάκια. Τυλίξτε και στερεώστε ένα κοτσάνι του σέλινου γύρω απο κάθε μελιτζανάκι.
Τοποθετείστε τα σε μεγάλο δοχείο, κοντά το ένα στο άλλο, και γεμίστε με ξύδι από κρασί. Αφήστε τα να τραβήξουν -ανάλογα με το πόσο δυνατό είναι το ξύδι και το πόσο ξυδάτα σας αρέσουν- από 2 έως 4 ημέρες.
Μελιτζανάκι τουρσί στο λάδι - έτοιμο για αποθήκευση ή δώρο
Μελιτζανάκι τουρσί στο λάδι - για αποθήκευση ή δώρο

Μελιτζανάκι τουρσί - ένα delicatessen από τα χέρια σας

Μελιτζανάκι τουρσί - ένα delicatessen από τα χέρια σας
Το λάδι παίρνει όλα τα αρώματα από τα λαχανικά και όταν τελειώσουν τα μελιτζανάκια μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν ορεκτικό ντιπ (βουτήξτε μπουκίτσες ψωμιού), στις σαλάτες, στα όσπρια και στο μαγείρεμα, φυσικά.
Τα μελιτζανάκια είναι δυνατός μεζές για τσίπουρο, ρακή, ούζο. Είναι γεμάτα άρωμα και ένταση, από το ξύδι, που έχει γλυκάνει όμως από τη συντήρηση στο ελαιόλαδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου