Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Σιρόν (Συρόν)

Σιρόν (Συρόν)

Φωτογραφία του Xristos Ioannoy.
Σιρόν με πασκιτάν. Ποντιακά ζυμαρικάΦωτογραφία του Xristos Ioannoy.

Το Σιρόν, ως ζυμαρικό, παρασκευάζεται μόνο με αλεύρι, 
νερό και αλάτι. 
Αν το φτιάξετε μόνοι σας, θα ακολουθήσετε τα εξής βήματα…

Υλικά για τη Ζύμη
Αλεύρι
Αλάτι
Νερό

Υλικά για σάλτσα

1-3 σκελίδες Σκόρδο
½ kg Στραγγιστό Γιαούρτι (Πασκιτάν)
Αλάτι
Κόκκινο γλυκό Πιπέρι
Φρέσκο Βούτυρο*

Φτιάχνουμε μια απλή ζύμη με αλεύρι, νερό και μια κουταλιά αλάτι. Ανάλογα πόσο σιρόν θέλουμε να κάνουμε, τόσο νερό βάζουμε για την ζύμη ώστε να βγουν τα ανάλογα φύλλα. Για ένα μεσαίου μεγέθους πυρίμαχο σκεύος χρησιμοποιούμε ένα ποτήρι νερό.

Ανοίγουμε μεγάλα λεπτά φύλλα με τον πλάστη. Ιδανικά θα είναι να μπορούμε να τα ψήσουμε στην φωτιά, με το σκεύος που λέγεται σατζ.

Η εναλλακτική λύση είναι πάνω στο μάτι της κουζίνα, να βάλουμε ένα στρογγυλό χαμηλό ταψί ανάποδα και να ψήσουμε εκεί πάνω το κάθε φύλλο, όπως θα ψήναμε μια κρέπα. Στριφογυρνάμε το φύλλο και το ψήνουμε και από τις δύο πλευρές.

Είναι μια κάπως χρονοβόρα διαδικασία, που μπορείτε να αποφύγετε αν έχετε κήπο και σατζ ή αν αγοράσετε έτοιμους τους λεγόμενους Ποντιακούς γιοχάδες (ξερά έτοιμα φύλλα). Ή ακόμα καλύτερα τα ξερά έτοιμα σιρόν.

Εδώ είμαστε όμως για να κάνουμε μόνοι μας την συνταγή, οπότε ας προσπαθήσουμε με την μέθοδο της εστίας μας, στην ηλεκτρική κουζίνα.

Αφού ψηθούν καλά τα φύλλα μας, κάνουμε την εξής διαδικασία:

- Ένα ένα φύλλο το τυλίγουμε σφιχτά σαν φλογέρα. Κόβουμε τις άκρες από τις δύο πλευρές και τις πετάμε. Κόβουμε τώρα κομμάτια μήκους 2-3 εκατοστών και τα τοποθετούμε κάθετα μέσα στο πυρέξ, το ένα κολλητά στο άλλο (έτσι ώστε να φαίνεται ο στρόβιλος/η σπείρα του φύλλου).

Αφού γεμίσει το σκεύος, φτιάχνουμε την σάλτσα:

- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε μισό ποτήρι νερό, το στραγγιστό γιαούρτι και λίγο αλάτι. Το ανακατεύουμε να διαλυθεί και προσθέτουμε το σκόρδο τριμμένο. Μόλις πάρει βράση, το κατεβάζουμε από την φωτιά.

- Σε ένα τηγάνι λιώνουμε όσο φρέσκο βούτυρο θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε για σως στο σιρόν [περίπου 50γρ.].

Περιχύνουμε τα σιρόν, με τη σάλτσα γιαουρτιού και από πάνω περιχύνουμε το βούτυρο. Στολίζουμε πασπαλίζοντας με κόκκινο γλυκό πιπέρι.

* Βάζουμε φρέσκο βούτυρο, αφού το ξήγαλι βούτυρο της αυθεντικής Ποντιακής συνταγής, είναι ένα “γιαουρτοβούτυρο” δύσκολο να βρεθεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου