Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013

Φοινίκια


Φοινίκια


Οικουμενικό γλυκό για όλους τους σμυρνιούς, τα φοινίκια αποτελούσαν μια καθημερινή συνήθεια. Το πρωί συνόδευαν τον καφέ και τη μαστίχα τους ενώ το βράδυ έκλειναν το δείπνο αφού η παρουσία του γλυκού θεωρούνταν απαραίτητη στα τραπέζια της Σμύρνης. Αφού βρήκα την αυθεντική συνταγή, τα έφτιαξα και τα δοκίμασα με λικέρ μαστίχας όπως ακριβώς έκαναν τότε.
Συστατικά συνταγής
250 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. σησαμέλαιο
½ φλιτζάνι αλισίβα
½ φλιτζάνι κονιάκ
960 γρ. αλεύρι
640 γρ. μέλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από 1 λεμόνι
Φλούδα ενός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι κανέλλα
11/2 κουταλάκι γαρίφαλο
Οδηγίες συνταγής
Χτυπάμε τα 2 λάδια στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει. Ρίχνουμε την αλυσίβα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Προσθέτουμε το κονιάκ, 160 γρ. μέλι, τα μυρωδικά και το ξύσμα.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι.
Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη μας και πλάθουμε ωοειδή φοινίκια.
Με μια οδοντογλυφίδα τους κάνουμε διάφορα σχέδια και τα τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολα και αυτή με τη σειρά της πάνω σε ένα ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 35 περίπου λεπτά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας το υπόλοιπο μέλι με 2 φλιτζάνια νερό και τη φλούδα του πορτοκαλιού μέχρι να δέσει.
Βουτάμε τα φοινίκια στο σιρόπι και στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.

ΠΗΓΗ  http://www.melimacedonias.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου