Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013

Χασλαμάς


Χασλαμάς





Συστατικά:

5 κούπες αλεύρι χωριάτικο, 1/3 κούπας ψιλό σιμιγδάλι, 1 1/4 κούπας ελαιόλαδο, 1 κούπα σταχτόνερο ή νερό, 2 1/2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ, 1 κουταλάκι σόδα, 2 κουταλιές κονιάκ, 1 κουταλιά χυμό λεμονιού, 1/2 κούπα ζάχαρη, 1 κουταλάκι κανέλα,1/2 κουταλιά γαρίφαλο. Για το σιρόπι: 1 1/2 κούπα ζάχαρη, 1 κούπα νερό, 1 κουταλιά χυμό λεμονιού, 2 ξυλάκια κανέλα σε κομματάκια, 10 γαρίφαλα.


Εκτέλεση:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι σε μια λεκάνη κι ανοίγουμε στη μέση ένα λάκκο. Καίμε το λάδι πάνω στη φωτιά και το ρίχνουμε λίγο-λίγο μέσα στο αλεύρι ανακατεύοντας με ένα ξύλινο κουτάλι, να λαδωθεί καλά. Ρίχνουμε τη σόδα, αφού τη διαλύσουμε στο κονιάκ, τα μυρωδικά ανακατεμένα με τη ζάχαρη. το χυμό του λεμονιού και από το σταχτόνερο ή το νερό με το μπέικιν όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη πιο μαλακιά από τη ζύμη του κουραμπιέ. Στρώνουμε τη ζύμη σε ταψάκι με διάμετρο 25 εκατ. και ισιώνουμε την επιφάνεια με τις παλάμες μας. Ψήνουμε στους 200C για 40 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδίσει πολύ καλά. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά μαζί 5 λεπτά και περιχύνουμε το γλύκισμα μόλις βγει από το φούρνο. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και το κόβουμε σε κομματάκια μπακλαβαδωτά. Πρέπει να είναι σιροπιασμένο και τραγανό. Διατηρείται εκτός ψυγείου.


ΠΗΓΗ  syllogos-pontion-amarantos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου