Κυριακή, 21 Ιουλίου 2013

Κόκκορας με ποντιακούς σπιτικούς γιουφκάδες

Κόκκορας με ποντιακούς σπιτικούς γιουφκάδες


kokkoras_gioufkades_344886129.jpg


Το Pontos-News.Gr σας προτείνει σπιτικούς γιουφκάδες με κόκκορα. Οι Πόντιες νοικοκυρές έφτιαχαν γιοχάδες ή γιουφκάδες τους οποίους μαγείρευαν με διάφορους τρόπους. Ο πιο συνηθισμένος ήταν να τους ζεματίσουν σε νερό κι αφού τους στραγγίσουν να τους περιχύσουν με βούτυρο γάλακτος λιωμένο. 
Υλικά για τους γιουφκάδες:
500 γρ κιλό αλεύρι
1 κουταλιά λάδι
1 κουταλιά ξύδι
1/2 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Ανοίγουμε φύλλα λεπτά και τα αφήνουμε για μια ώρα περίπου να στεγνώσουν, για να μπορούμε να τα τυλίξουμε και να τα κόψουμε.
Τα τυλίγουμε σε ρολά, τα κόβουμε κατά μήκος στα δύο και στη συνέχεια σε λωρίδες, να γίνουν σαν χυλοπίτες. Τα απλώνουμε σε ταψί και στη συνέχεια τα ροδίζουμε στο φούρνο.
Μπορούμε να βρούμε κι έτοιμους γιουφκάδες σε καταστήματα με ποντιακά προϊόντα
Κόκκορας με γιουφκάδες:
1 κόκκορας 2–3 κιλά κομμένος σε μερίδες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 ώριμες ντομάτες τριμμένες  
1 κ.σ. τοματοπελτέ
1/2 ποτηράκι κρασιού κόκκινο κρασί
1 κ.γ. ατζίκα
αλάτι, πιπέρι, κανέλα 
2 δαφνόφυλλα
500 γρ. γιουφκάδες
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και όταν ζεσταθεί ροδίζουμε τα κομμάτια του κόκκορα από όλες τις μεριές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κρασί.
Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον τοματοπελτέ και τα καρυκεύματα και νερό μέχρι να σκεπαστεί. Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά.
Απλώνουμε τους γιουφκάδες πάνω σε ένα ταψί. Παίρνουμε ζουμί μέσα από την κατσαρόλα με μια βαθιά κουτάλα και περιχύνουμε τους γιουφκάδες για να μαλακώσουν. Μην ξεχνάμε ότι οι γιουφκάδες είναι ήδη ψημένοι.
Όταν γίνει ο κόκκορας σερβίρουμε μαζί με τους γιουφκάδες και απολαμβάνουμε.
Καλή σας όρεξη!
Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο.
Τμήμα σύνταξηςPontos-News.Gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου