Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Nηστίσιμα κεφτεδάκια σε 4 διαφορετικές συνταγές

Nηστίσιμα κεφτεδάκια σε 4 διαφορετικές συνταγές



keftedakia_900123315.jpg
Τέσσερις διαφορετικές συνταγές για νηστίσιμα κεφτεδάκια, νόστιμα και διαφορετικά.
Κεφτέδες θαλασσινών
500 γραμμάρια καλαμαράκια
500 γραμμάρια χταπόδι
5 φέτες ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλεύρι για το τηγάνισμα
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Eκτέλεση
Κόβουμε τα καλαμαράκια και το χταπόδι σε μικρά κομματάκια και τα αλέθουμε στο μπλέντερ. Στη συνέχεια τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Μουλιάζουμε το ψωμί, το στύβουμε πολύ καλά και το προσθέτουμε στο μπολ.
Ρίχνουμε επίσης το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι.
Ζυμώνουμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο κι αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Πλάθουμε τα κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Πηγή: sidagi.gr
Κεφτέδες λαχανικών
Υλικά
1/2 κιλό πατάτες
4 μέτρια καρότα
5 μέτρια κολοκυθάκια
1/3 φλιτζάνι αρακάς
1/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρυ
1/2 φλιτζάνι κόλιανδρο
1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Λάδι για το τηγάνισμα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και βράζουμε τις πατάτες και τα καρότα σε αλατισμένο νερό, ώσπου να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και στο ίδιο νερό βράζουμε τα κολοκύθια, τον κόλιανδρο και τον αρακά. Ανακατεύουμε τα βρασμένα λαχανικά, αφού τα στραγγίσουμε καλά, κι όταν κρυώσουν τα λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το κύμινο, το κάρυ, το αλάτι, το πιπέρι και όσο αλεύρι χρειαστεί, ώσπου να πετύχουμε ένα μίγμα σφιχτό.
Πλάθουμε τα κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι κι από τις δύο πλευρές. Τα στραγγίζουμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί. Τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα. Καλή Όρεξη!
Πηγή: xs-recipes.com
Κεφτέδες με φακές και πλιγούρι
Υλικά
 2 φλ. χοντρές φακές
4½ φλ. νερό
1½ φλ. πλιγούρι    2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 πρέζα αποξηραμένο δυόσμο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βράζουμε τις φακές με το νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τότε ρίχνουμε το πλιγούρι.
Όταν η κατσαρόλα δεν έχει πια άλλα υγρά σβήνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, μαϊντανό και δυόσμο.
Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί, χωρίς να πάρει χρώμα. Το ρίχνουμε στις φακές. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε λίγο το μείγμα να κρυώσει.
Πλάθουμε τότε κεφτεδάκια ή σουτζουκάκια. Τα αραδειάζουμε σε πιατέλα.
Σερβίρουμε με ντιπ ταχινιού με ντιπ γιαουρτιού ή με ντιπ ντομάτας.
Πηγή: promahi-nea.blogspot.gr
Ρεβυθοκεφτέδες
Υλικά
500 γρ ρεβύθια
2 ξερά κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
½ κ.γλ. μαύρο πιπέρι
½ κ.γλ. κύμινο
½ κ.γλ. πάπρικα
1 πρέζα καυτερό κόκκινο πιπέρι
1 πρέζα ρίγανη
1  πρέζα κουρκουμά αν έχουμε
2 κ.σ. ελαιόλαδο
½ φλ. τσ. βρώμη (κουάκερ)
Τριμμένη φρυγανιά όση χρειαστεί
1 φλ. τσ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 κ.γλ. κοφτό αλάτι

2 αυγά
Εκτέλεση
Αν δεν βάλουμε αυγά για να είναι νηστίσιμοι οι ρεβυθοκεφτέδες μας, θα προσθέσουμε ½ κ.γλ. μαγειρική σόδα σβησμένη με 1 κουταλιά ξίδι και δεν θα προσθέσουμε τριμμένη φρυγανιά γιατί θα μας είναι το μείγμα μας αρκετά στεγνό.
Βράζουμε στη χύτρα τα ρεβύθια για 45 λεπτά. Αν τα μουλιάσουμε από το προηγούμενο βράδυ τα βράζουμε λιγότερη ώρα. Θέλουμε τα ρεβύθια να είναι μαλακά αλλά όχι εντελώς.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μαϊντανό όσο πιο ψιλά μπορούμε.
Βάζουμε στο multi τα ρεβύθια για να τα ψιλοκόψουμε. Αν τα βράσαμε σωστά δεν θα γίνουν πολτός αλλά θα έχουν πολύ μικρά κομματάκια.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τα ρεβύθια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό και όλα τα υπόλοιπα υλικά μας και ζυμώνουμε πολύ καλά.
Αν η ζύμη μας είναι πολύ υγρή ακόμα προσθέτουμε παραπάνω τριμμένη φρυγανιά.
Αφήνουμε το μείγμα να μείνει στο ψυγείο το λιγότερο 5 ώρες για να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις. Εγώ το άφησα όλο το βράδυ.
Μόλις είμαστε έτοιμοι για τηγάνισμα, βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια φωτιά, πλάθουμε κεφτεδάκια όχι πολύ χονδρά, τα βουτάμε σε αλεύρι και τα τηγανίζουμε γύρω στα 4 λεπτά από την κάθε πλευρά.
Αν  μας αρέσει η μυρωδιά του δυόσμου, μπορούμε να προσθέσουμε και δυόσμο ψιλοκομμένο όπως τον μαϊντανό.

Πηγή: as-mageirepsoume.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου