Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Αρνί στη σούβλα και κοκορέτσι με συνταγή από την Αρχαία Ελλάδα

Αρνί στη σούβλα και κοκορέτσι με συνταγή από την Αρχαία 

Ελλάδα


kokoretsi_303094907.jpg
Το Pontos-News.Gr σας προτείνει αρνί στη σούβλα και κοκορέτσι με συνταγή από την Αρχαία Ελλάδα.
Φαίνεται ότι και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν καλοφαγάδες και έψηναν αρνί στη σούβλα, κοκορέτσι αλλά και γαρδούμπα, το γαρδούμιο και την πλεκτή όπως αναφέρεται στα ομηρικά έπη.
Όπως αναφέρεται στο ellinikoarxeio.com, τρόπος παρασκευής δεν διέφερε πολύ. Για να παρασκευάσουν κοκορέτσι μαρινάριζαν τα έντερα σε ξύδι, νερό και μέλι. Το ξύδι λειτουργούσε ως αντισηπτικό και αφυδάτωνε το έντερο από τα πολλά λίπη, ενώ το μέλι δημιουργούσε μια καραμελωμένη κρούστα. 
Όταν δε, έψηναν στη σούβλα αρνί ή κατσίκι και καθώς δεν υπήρχαν τότε πινέλα αλλά ούτε και λαδολέμονο, βουτούσαν ένα κλαδί από πεύκο σε χυμούς από άγουρο σταφύλι και άγουρο δαμάσκηνο και άλειφαν το κρέας προσδίδοντάς του μια ιδιαίτερη γεύση από φρούτα και ρετσίνι. «Το κοκορέτσι είναι καταγεγραμμένο στα έργα του Ομήρου, ο οποίος μας αποκαλύπτει ότι το έφτιαχναν από την αρχαία Ελλάδα. 
Οι λεπτομέρειες, μάλιστα, που αφορούν την παρασκευή του είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες», αναφέρει ο σεφ Νίκος Φωτιάδης. «Το μέλι στο κοκορέτσι δεν είναι τόσο εμφανές, ωστόσο η παρουσία του στο ψήσιμο προσδίδει μια εξαιρετική υφή στο τελικό αποτέλεσμα», υποστηρίζει. 
Ο ίδιος φτιάχνει αρνί και κοκορέτσι του με τον τρόπο των αρχαίων, διαφοροποιώντας μικρά σημεία. Για παράδειγμα, στο ψήσιμο των αμνοεριφίων αντί για κλαδί από πεύκο χρησιμοποιεί πευκοβελόνες. Πάντως, επισημαίνει ότι οι σούβλες δεν αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα στην αρχαία Ελλάδα, καθώς δεν καταναλώνονταν μεγάλες ποσότητες κρεάτων. 
Στις περισσότερες περιοχές της χώρας επιβιώνουν παραδοσιακές συνταγές και τρόποι μαγειρέματος χιλιάδων χρόνων, περνώντας από γενιά σε γενιά. Κατά καιρούς συγκεντρώνονται σε βιβλία μαγειρικής και σχετικές εκδόσεις χάρη στο μεράκι και το φιλότιμο κάποιων ανθρώπων, τονίζει ο κ. Φωτιάδης και εύχεται να υπάρξει κάποια στιγμή μια συνολική συντονισμένη μελέτη με στόχο μια συνολική καταγραφή. 
Αρνάκι στο φούρνο με μέλι και μουστάρδα για όσους δεν θέλουν ή δεν έχουν τη δυνατότητα να σουβλίσουν
Υλικά:
1 μπούτι αρνίσιο περίπου 2-3 κιλά ή άλλο κομμάτι αρνιού
2 κιλά πατάτες φούρνου (προαιρετικά)
5 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, δενδρολίβανο
3 κουταλιές σούπας μουστάρδα
3 κουταλιές σούπας μέλι
Χυμός από ένα πορτοκαλι
3 πορτοκάλια
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Πλένουμε το μπούτι, το αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τη ρίγανη και το δενδρολίβανο. Κάνουμε μικρές σχισμές στο κρέας και βάζουμε το σκόρδο.
Στη συνέχεια αλείφουμε την επιφάνεια με το μίγμα μουστάρδας - μελιού. Το ψητό θα κάνει μια υπέροχη τραγανή κρούστα.
Τοποθετούμε σε ταψί και περιχύνουμε με το χυμό του πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο.
Κόβουμε τα πορτοκάλια στα τέσσερα και τα βάζουμε γύρω από το κρέας για να δώσουν στο φαγητό το άρωμά τους.
Ψήνουμε στους 200ο για 1 ½ ώρα περίπου.
Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το πρωσοπικό μας συνταγολόγιο. Η αναδημοσίευση της συνταγής επιτρέπεται μόνο με την τοποθέτηση ενεργής πηγής
Καλό Πάσχα και καλή σας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου