Κυριακή, 13 Απριλίου 2014

Τσουρέκι γεμιστό με μερέντα


Τσουρέκι γεμιστό με μερέντα

Το καλυτερο συνοδευτικο ενος πρωινου καφεδεν ειναι παρα ενα πολυ γευστικο τσουρεκι γεμιστο! Μεχρι και ο πιο απαιτητικος θα το βραβευσει.. (τύφλα να 'χει ο Τερκενλης)

 


Υλικά
  • 1 & 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γραμμ. μαγιά νωπή
  • 1 φλ. τσαγιού βούτυρο
  • 1 φλ. τσαγιού γάλα φρέσκο
  • 2 & 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
  • 5 αυγά
  • 1 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
  • 2 βανίλιες
  • μαχλέπι, μαστίχα κοπανισμένη (κατά βούληση)
  • 1 πρ.αλάτι
  • 1 σφηνάκι λικέρ
 
Εκτέλεση
  •  Διαλύω τη μαγιά μέσα σε μπολ με λίγο χλιαρό νερό και προσθέτω μια κουταλία της σούπας αλεύρι από τη συνολική ποσότητα.
  • Ανακατεύω μέχρι να αφρίσει, κλείνω αεροστεγώς με μεμβράνη και αφήνω στην άκρη να φουσκώσει.
  • Χτυπάω στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
  • Σε μία λεκάνη βάζω το 1 κιλό αλεύρι και ρίχνω τα μείγμα των αυγών. Ανακατεύω καλά.
  • Ζεσταίνω λίγο το χυμό και το γάλα σε κατσαρολάκι και τα ρίχνω και αυτά στη λεκάνη.
  • Προσθέτω το μαχλέπι, τη μαστίχα και το λικέρ.
  • Στο τέλος ζεσταίνω το βούτυρο και το ομογενοποιώ με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Ρίχνω και τη μαγιά και ζυμώνω καλά.
  • Άν η ζύμη κολλάει στα χέρια ρίχνω και το υπόλοιπο αλεύρι.
  • Κόβω τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη.
  • Το κάθε ένα κομμάτι το απλώνω στον πάγκο μου μακρόστενο και το γεμίζω με μερέντα.
  • Φτιάχνω κοτσίδες και τοποθετώ τα τσουρέκια σε μακρόστενες φόρμες κεικ, τις οποίες έχω ντύσει με λαδόκολλα.
  • Αφήνω τα τσουρέκια στην άκρη να διπλασιαστούν σε όγκο.
  • Μόλις είναι έτοιμα ψήνω στους 170ο C για 45' ακριβώς!
 
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
TIPS
  1.  Στο μίξερ μαζί με τα αυγά και τη ζάχαρη προσθέτω και 1 κουτ. σούπας ξύδι για να σπάσει η μυρωδιά των αυγών.
  2. Στο τέλος του ζυμώματος αλείφω με λίγο λάδι τα χέρια μου και ζυμώνω για τελευταία φορά μέχρι να το απορροφήσει η ζύμη.
  3. Τη μερέντα την αραιώνω με μία κουταλιά της σούπας λάδι για να είναι πιο ρευστή και να μη χάσει την υφή της.
  4. Τη λαδόκολλα για να στρώνεται πιο εύκολα,την τσαλακώνω προτού τη βάλω στις φόρμες.
  5. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι ζεστά.
  6. Τοποθετώ τα τσουρέκια σε φόρμες για να πάρουν ομοιόμορφο σχήμα και για να φουσκώσουν πολύ προς τα πάνω.
  7. Άν θέλω να τσουρέκια να φουσκώσουν πιο γρήγορα, αφού τα βάλω στις φόρμες, τα κλείνω μέσα σε σακούλες του σούπερ μάρκετ, και τα ακουμπώ προσεκτικά πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Εκεί η διαδικασία του φουσκώματος θα διαρκέσει μόλις 30'.
  8. Πριν βάλω τα τσουρέκια στο φούρνο τα αλείφω με λίγο λικέρ για να πάρουν χρώμα και άρωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου