Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2012

ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ (ΒΛΑΧΙΚΗ)

χορτοπιτα με τραχανά Υλικά για την γέμιση: 1 κιλό χορτα 2 κουταλιές της σούπας ξινό τραχανά 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο Για τη ζύμη: 1 κιλό αλεύρι για πίτες 250 γραμμάρια βούτυρο 1 κ.γ. Αλάτι Εκτέλεση (ζύμη): Ρίχνω το αλεύρι σε ένα μπολ, το αλάτι και φτιάχνω μια λακουβίτσα για να ρίξω το νερό. Ρίχνω όσο χρειάζεται για να αφρατέψει η ζύμη. Ανακατεύω με τα χέρια και πλάθω ζύμη. Την κόβω στη μέση και φτιάχνω δυο μπάλες ζύμης. Την αφήνω περίπου μία ώρα να ξεκουραστεί μέσα σε μπολ σκεπασμένη με μια υγρή πετσέτα. Παράλληλα μπορώ να φτιάξω την γέμιση και να λιώσω το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και ύστερα να το αφήσω να κρυώσει. Εκτέλεση (γέμιση): Πλένω τα χορτα καλά, τα σουρώνω, ρίχνω αλάτι και τα πιέζω με γάντια για να μαλακώσουν και να φύγουν τα υγρά. Τα βάζω σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνω το ελαιόλαδο και τον τραχανά. Μετά από 1 ώρα παίρνω τη μία μπάλα της ζύμης, αλευρώνω το τραπέζι της κουζίνας, βάζω την μπάλα και ανοίγω με τον πλάστη όσο πιο μεγάλο φύλλο μπορώ (περίπου 60 εκ. διάμετρο). Το βουτυρώνω όλο και μετά το διπλώνω στη μέση. Το βουτυρώνουμε πάλι. Το ξαναδιπλώνω στη μέση, το βουτυρώνω και το ξαναδιπλώνω. Το βάζωστο ψυγείο. Στο διάστημα αυτό ανοίγω και το άλλο μπαλάκι ζύμης και ακολουθώ την ίδια διαδικασία με το προηγούμενο. Βουτυρώνουμε το ταψί.. Παίρνω την πρώτη δόση ζύμης από το ψυγείο, την λαδώνω λίγο, την ανοίγω με τον πλάστη στο μέγεθος του ταψιού και την τοποθετώ στο ταψί. Απλώνω καλά την γέμιση στο ταψί. Βγάζω από το ψυγείο και το δεύτερο φύλλο ζύμης και ακολουθώ την ίδια διαδικασία. Τέλος, βάζω τη δεύτερη δόση ζύμης στο ταψί πάνω από τη γέμιση, το αλείφω με λάδι και κόβω από πριν με το ειδικό μαχαίρι την πίτα σε κομμάτια. Ραντίζω με λίγο νερό για να γίνει τραγανή. Ψήνω στους 200 βαθμούς Κελσίου για περίπου 1 ώρα. Πριν τη φάω ρίχνω μέσα λίγο λεμονάκι. Δίνει έξτρα νοστιμιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου