Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Μανιάτικες τηγανίδες


Μανιάτικες τηγανίδες

Μανιάτικες τηγανίδες - Συνταγή

Ξέρετε ότι: “Του Χριστού χριστόψωμα, τα Φώτα τηγανίδες και τη Λαμπρή τυρόπιτες, τ’Άγιου Πετριού κουλούρες” λένε στη Μάνη. Κάθε Δωδεκαήμερο και μέχρι δηλαδή να κορυφωθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις, την ημέρα των Φώτων, οι νοικοκυρές ετοιμάζονται πυρετωδώς για τις τηγανίδες και τα ξακουστά τους χριστόψωμα.



Τι σημαίνει όμως “Μανιάτικη τηγανίδα”; Οι τηγανίδες είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της περιοχής, το οποίο είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στο λιτό και σκληρό βίο των Μανιατών. Σε αντίθεση λοιπόν με άλλες περιοχές της Ελλάδας, εδώ δεν προέχει η μεγαλεπήβολη παρασκευή εδεσμάτων, αλλά ο αγώνας για επιβίωση.

Θα βρείτε τις νοικοκυρές να τις φτιάχνουν τις ημέρες των Χριστουγέννων αλλά και ανήμερα των Φώτων. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ζύμη την οποία την πλάθουν σαν χοντρό μακαρόνι και έχει πάχος όσο περίπου ένα δάχτυλο και μήκος μισό μέτρο. Η ζύμη τυλίγεται με κέντρο τη μία άκρη και σειρά έχει το τηγάνι. Η πρώτη τηγανίδα έχει πάντα το σχήμα του σταυρού ενώ όταν τη ρίχνουν στο βραστό λάδι εύχονται “να σταυρωθούν τα κακά και του χρόνου”. Όσο για τα χριστόψωμα, η οικογένεια τα φτιάχνει τα Χριστούγεννα και τα κόβει ανήμερα στο εορταστικό τραπέζι. Η διαδικασία παραγωγής τους είναι ακριβώς ίδια με εκείνη των ψωμιών, απλώς στολίζονται με σταυρούς και στολίδια από τη νοικοκυρά.

ΥΛΙΚΑ
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι πορτοκαλάδα με ανθρακικό
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
100 γραμ. μαγιά νωπή από το φούρνο
1 1/2 κιλό ελαιόλαδο για το τηγάνισμα ή καλαμποκέλαιο. Στην Μάνη πάντως προτιμούν το ελαιόλαδο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το αλεύρι στην λεκάνη. Κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από την μαγιά. Το τρίβουμε το μίγμα καλά με τις χούφτες μας και μετά κάνουμε μια γουβίτσα στη μέση, έχουμε διαλύσει την μαγιά σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό, και την ρίχνουμε μέσα. Ξεκινάμε και ζυμώνουμε ρίχνοντας χλιαρό νερό όσο πάρει μέχρι να γίνει μια ζύμη που να μπορούμε να τη πλάσουμε.

Την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος. Πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο. Πλάθουμε κορδόνια εμείς τα λέμε μακαρόνια από 20-30 πόντους, χοντρά σαν το δάχτυλό μας και κάνουμε διάφορα σχέδια σαν οκταράκια. Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας με το ελαιόλαδο και το βάζουμε να κάψει. Ρίχνουμε κάθε φορά 3-5 κομμάτια μέσα , ανάλογα το φάρδος της κατσαρόλας , και τα τηγανίζουμε. Τα γυρνάμε προσεκτικά και τα βγάζουμε . Πρέπει να έχουν ένα χρυσαφί χρώμα.


 


Πηγές: 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου