Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

5 Ποντιακές συνταγές για το Σαρακοστιανό τραπέζι σας

5 Ποντιακές συνταγές για το Σαρακοστιανό τραπέζι σας


fagita_987076523.jpg

Το Pontos-News.Gr σας προτείνει 5 ποντιακές συνταγές για το Σαρακοστιανό τραπέζι σας

-Μια πολύ θρεπτική και υγιεινή πίτα είναι η Τσουκνιδόπιτα ή Ποντιακή πίτα με κιντέατα. Μην σας τρομάζει η ιδέα της τσουκνίδας. Η γεύση της είναι σαν της χορτόπιτας και ίσως πολύ καλύτερη.

Υλικά για το φύλλο:

3 κούπες αλεύρι για πίτες

αλάτι και νερό

λίγες σταγόνες ξύδι

2 κουταλιές της σούπας λάδι

(Εναλλακτικά μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμο χωριάτικο φύλλο από το εμπόριο)

Υλικά για τη γέμιση:

1 1/2 κιλό κορυφές από τσουκνίδες*

5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2-3 σκελίδες σκόρδο

αλάτι πιπέρι

1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

1/2 ματσάκι άνιθος ψιλοκομμένος

1 κούπα ελαιόλαδο

*Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και σπανάκι ή χόρτα του βουνού

Εκτέλεση:

Φτιάχνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε 1 ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Στη συνέχεια ανοίγουμε φύλλα όσο πιό λεπτά μπορούμε.

Γέμιση:

Πλένουμε καλά τα κιντέατα (τσουκνίδες) και τις ζεματίζουμε, σε βραστό νερό. Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι για φύγουν όλα τα υγρά.

Στη συνέχεια, αφού στραγγίσουν καλά, βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Μόλις ροδίσουν, προσθέτουμε και τις τσουκνίδες και μαζί το αλάτι πιπέρι και το μαϊντανό και τον άνηθο.

Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τα μισά φύλλα λαδωμένα, το ένα πάνω στο άλλο. Από πάνω ρίχνουμε το μίγμα της γέμισης και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και αυτά λαδωμένα.

Χαράζουμε με μαχαίρι όλη την επιφάνεια της πίτας και αλείφουμε, με λάδι. Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει.

-Το μυθοπίλαβον ή μυδοπίλαφο όπως είναι ευρέως γνωστό, είναι ένα ακόμη φαγητό που συνήθιζαν οι Πόντιοι, στις παραλιακές περιοχές, μιας και τα μύδια υπήρχαν σε αφθονία στον Εύξεινο Πόντο.

Υλικά:

1 κιλό μύδια με το κέλυφος

1 1/2 φλυτζάνι ρύζι κίτρινο

1/2 φλιτζάνι λάδι

5 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες

άνιθος

αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα μύδια και τα πλένουμε πολύ καλά. Τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα που είναι τοποθετημένη στη φωτιά για να ανοίξουν. Όποιο δεν ανοίξει το πετάμε.

Μπορούμε αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μύδια κατεψυγμένα που είναι ήδη καθαρίσμενα.

Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα, σωτάρουμε για λίγο τα κρεμμυδάκια, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα μύδια, αλάτι, πιπέρι και το ανάλογο νερό.

Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει τα υγρά και να γίνει σπυρωτό. Όταν κοντεύει να γίνει ρίχνουμε και τον άνιθο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε προσεκτικά.

-Κοφτάδες ονομάζονται οι ποντιακοί ντολμάδες που γίνονται με μαυρολάχανα και κιμά. Για να τους απολαύσετε κατά τη διάρκεια της νηστείας και όχι μόνο, σας τους παρουσιάζουμε σε παραλλαγή.

Υλικά

1 κιλό μαύρα λάχανα (λαχανίδες πωλούνται στις λαϊκές αγορές σε φύλλα)

1 φλιτζάνι κιμάς σόγιας

2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 καρότο τριμμένο

Μισό ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

½ ποτήρι νερού ρύζι γλασέ

½ ποτήρι νερού ελαιόλαδο

1 κουταλιά τοματοπελτέ

1 κύβος ζωμός λαχανικών

Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε την σόγια σε νερό να φουσκώσει για 3-4 ώρες. Στη συνέχεια την σουρώνουμε και την στίβουμε καλά. Θα την χρησιμοποιήσουμε ακριβώς όπως τον κιμά.

Ζυμώνουμε καλά τα υλικά, όλα μαζί. Παίρνουμε ένα - ένα τα φύλλα του λάχανου και τυλίγουμε ντολμάδες.

Τους τοποθετούμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε νερό μέχρι να καλυφθούν.

Σιγοβράζουμε για 45΄ περίπου.

-Το ποντιακό πιλάφι Σινώπης σε μια νηστίσιμη παραλλαγή.

Υλικά:

2 ποτήρια ρύζι κίτρινο

2 ½ ποτήρια ζωμός λαχανικών (κύβος)

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 κουταλιές αμύγδαλα ασπρισμένα

1 κουταλιά φιστίκια Αιγίνης

1/2 φλιτζάνι καλαμπόκι

1/2 φλιτζάνι αρακά

αλάτι, πιπέρι

1/2 κ.γ. κρόκος Κοζάνης

1/2 κ.γ. ατζίκα

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε. Σε 1/2 φλιτζανάκι νερό ρίχνουμε τον κρόκο και τον αφήνουμε 30 λεπτά. 

Ρίχνουμε στο ρύζι όλα τα υλικά, και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.Προσθέτουμε και τον κρόκο.

Σε ένα τηγανάκι ροδίζουμε τα αμύγδαλα και τα φιστίκια, τα προσθέτουμε στο ρύζι και σερβίρουμε.

-Τα φασούλια με τα μαυρολάχανα είναι μια νηστίσιμη ποντιακή συνταγή, που μαγειρέψαμε στο φούρνο.

Υλικά

500 γρ. φασόλια μαυρομάτικα ή άλλα της αρεσκείας σας

1 κιλό μαυρολάχανα

2 κρεμμυδάκια φρέσκα

1 ξερό κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

1/2 ματσάκι μαϊντανός

2 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες

τοματοχυμός

ελαιόλαδο, πιπέρι, αλάτι

Εκτέλεση

Πλένουμε τα μαυρολάχανα και τα χονδροκόβουμε. Βράζουμε τα φασόλια μέχρι να μαλακώσουν αλλά να κρατάνε λίγο.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Ρίχνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και ροδίζουμε ελαφρά τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τον τοματοχυμό, τις ντομάτες και ελάχιστη ζάχαρη.Τα βράζουμε για 5'.

Αδειάζουμε τη σάλτσα σε ταψάκι και προσθέτουμε τα φασόλια, τα μαυρολάχανα, τον μαϊντανό, σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε νερό, όσο χρειάζεται για να σκεπαστεί το φαγητό και ψήνουμε στους 200° μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει η επιφάνειά του.

Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της συνταγής χωρίς την τοποθέτηση ενεργής πηγής.

Σας ευχόμαστε καλή όρεξη και καλή Σαρακοστή!

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου