Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σιρόπι πορτοκάλι

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σιρόπι πορτοκάλι


Υλικά:

2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
1 φλιτζάνι σπορέλαιο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το σιρόπι:

2 φλιτζάνια φρέσκος χυμός πορτοκάλι
3 φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι μέλι
3-4 γαρύφαλλα
1 κομμάτι κανέλλα
1 φλούδα πορτοκαλιού


Σε κατσαρόλα βάζουμε τον χυμό, το νερό, τη ζάχαρη, 
το μέλι, τα γαρύφαλλα, την κανέλλα 
και την πορτοκαλόφλουδα να βράσουν για 4-5 λεπτά.
Σβήνουμε τη φωτιά, πετάμε τα γαρύφαλλα, την κανέλλα 
και τη φλούδα και διατηρούμε το σιρόπι καυτό.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι λίγο-λίγο, 
ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα σε μέτρια φωτιά, 
προσέχοντας γιατί μπορεί να αρπάξει και να καεί.
Μόλις το σιμιγδάλι πάρει ένα καστανό χρώμα 
αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε το καυτό σιρόπι στο σιμιγδάλι με μεγάλη προσοχή 
γιατί πιτσιλάει και μπορεί πολύ εύκολα να καούμε.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά, 
και ανακατεύουμε διαρκώς για 3 λεπτά περίπου, 
μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι, να κάνει τρύπες στην επιφάνεια 
και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα, 
ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα 
και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.
Βάζουμε τον χαλβά σε φόρμα ή ατομικά φορμάκια, 
περιμένουμε για 15 λεπτά και ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.

Πασπαλίζουμε με κανέλλα και απολαμβάνουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου