Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Θεσσαλονικιώτικο Αρμενοβίλ

Θεσσαλονικιώτικο Αρμενοβίλ

 Πεντανόστιμο θεσσαλονικιώτικο παγωτό αρμενοβίλ

Πώς το κάνουμε:

Παγώστε στην κατάψυξη για 15-30’ την κρέμα γάλακτος.

Αμύγδαλα καραμελωμένα:

Αλείφετε μια λαδόκολλα με βούτυρο. Λιώνετε σε τηγάνι τη ζάχαρη με τη βανίλια και το νερό.

Προσθέτετε την αμυγδαλόψιχα και αφήνετε το μίγμα σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας το συνεχεία με ξύλινη κουτάλα, ώσπου να εξατμιστεί το νερό και να κολλήσει η ζάχαρη στα αμύγδαλα. Τα τηγανίζετε ώσπου να γυαλίσουν και πριν πήξει το σιρόπι, τα απλώνετε στην λαδόκολλα για να κρυώσουν.

Τα αλέθουμε για λίγο σε χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ ή τα χοντροκόβουμε με το μαχαίρι.

 

Αρμενοβίλ:

Βγάλτε την κρέμα γάλακτος από την κατάψυξη και χτυπήστε την στη δυνατή ταχύτητα στο μίξερ για να γίνει σαντιγί. Ενώ την κτυπάτε και έχει αρχίσει να πήζει ρίχνετε λίγο - λίγο τα κροκάδια και την βανίλια. Προσοχή μην τα παραχτυπήσετε, γιατί το μίγμα θα κόψει. Σταματήστε το μίξερ, ρίξτε την εσάνς πικραμυγδάλου (προαιρετικό) και τα καραμελωμένα αμύγδαλα κι ανακατέψτε τα απαλά μέσα στη χτυπημένη κρέμα.

Λειώστε σε μπαίν - μαρί την σοκολάτα και προσθέστε λίγο γάλα για να γίνει χυλός. Χύστε και ανακατέψτε την μέσα στην κρέμα.

Αφήστε 5-6 μπεζέδες για γαρνιτούρα και σπάστε τους υπόλοιπους σε ανώμαλα κομμάτια και ανακατέψτε τα κι αυτά μέσα στην κρέμα με τ' αμύγδαλα.

Αδειάστε το μίγμα σε μια μακρόστενη φόρμα με διαστάσεις 30Χ9Χ7εκ. Βάλτε το παγωτό στην κατάψυξη κι αφήστε το να σταθεί τουλάχιστον 24 ώρες πριν το σερβίρετε. Για να το σερβίρετε, περάστε πρώτα τη λάμα ενός μαχαιριού ανάμεσα στο τοίχωμα της φόρμας και στο παγωτό κι ύστερα αναποδογυρίστε το σε πιατέλα. Ακουμπήστε τις παλάμες σας επάνω στη βάση της φόρμας, περνώντας τες σε όλο το μήκος της και το παγωτό θα πέσει στην πιατέλα. Τραβήξτε με προσοχή τη φόρμα. Βάλτε το παγωτό και πάλι στην κατάψυξη για 15'. 

Γλάσο σοκολάτας.

Ζεσταίνουμε σε μπαίν μαρί το έτοιμο γλάσο ή την κουβερτούρα και ανακατεύουμε με το γάλα ή την κρέμα γάλακτος για να γίνει πηχτός χυλός.

Περιχύστε το παγωτό με το γλάσο και στολίστε το με μπεζέδες και σερβίρετε το.

Διατηρείται στην κατάψυξη 6 μήνες, αλλά μάλλον θα φαγωθεί το πολύ σε 6 μέρες.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τρώγεται όλες τις εποχές του χρόνου.

2 ΣΥΝΤΑΓΗ


τα υλικά μας:

500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

120 γρ. ζάχαρη

4 κρόκοι

100 γρ. αμύγδαλα σπασμένα και καβουρδισμένα

100 γρ. κουβερτούρα τεμαχισμένη (αν θέλουμε βάζουμε)

10-15 μαρεγκάκια

120 γρ. κεράσια από γλυκό του κουταλιού

1/4 κουτ. του γλυκού σκόνη βανίλια



ξεπλένουμε τα κεράσια από το σιρόπι, τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε χαρτί κουζίνας και τα κόβουμε στα δύο.

χτυπάμε στο μίξερ την ζάχαρη και τους κρόκους.προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και την βανίλια, συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να φουσκώσει.

σπάμε με τα χέρια τα μαρεγκάκια και τα ρίχνουμε στο μείγμα. ρίχνουμε τα αμύγδαλα, την σοκολάτα και τα κεράσια. ανακατεύουμε ελαφρά.

το βάζουμε σε μια φόρμα, αν θέλουμε να το βγάλουμε σε μερίδες ή αλλιώς σε ένα μπολ.

το αφήνουμε στην κατάψυξη για 1 μέρα.




 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου