Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Ντολμαδάκια γιαλαντζί


Ντολμαδάκια γιαλαντζί






Υλικά


300 γρ. αμπελόφυλλα
200 γρ. ρύζι καρολίνα
2-3 κρεμμύδια ξερά
10 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1 /2 ματσάκι μαïντανό ψιλοκομμένο
500 ml ελαιόλαδο
100 ml χυμός λεμονιού
600 ml βραστό νερό
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής


Πλένουμε και ζεματίζουμε τ’αμπελόφυλλα βουτώντας τα για 2 λεπτά σε νερό που βράζει, τα βγάζουμε σε τρυπητό και τ’αφήνουμε να κρυώσουν μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα τρίβουμε με λίγο αλάτι, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το ξερό κρεμμύδι (που το έχουμε τρίψει στον τρίφτη). Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι, τα μυρωδικά, το χυμό λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και το μισό λάδι. Ανακατεύουμε πολύ καλά αρχίζουμε να γεμίζουμε τα αμπελόφυλλα ένα ένα. Βάζουμε μία κουταλιά από τη γέμιση σε κάθε αμπελόφυλλο και τυλίγουμε ελαφρά τα ντολμαδάκια. Σε μια κατσαρόλα στρώνουμε στον πάτο (να καλυφθεί ) μερικά αμπελόφυλλα και βάζουμε από πάνω τα ντολμαδάκια, το ένα δίπλα στο άλλο σε σειρά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι με το νερό, τα σκεπάζουμε προσεκτικά με ένα πιάτο που να χωράει μέσα στην κατσαρόλα και κλείνουμε το καπάκι. Βράζουμε τα ντολμαδάκια σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν μια καλή βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου μέχρι να ψηθούν. Όταν τα κατεβάσουμε από τη φωτιά βάζουμε μια πετσέτα ανάμεσα από την κατσαρόλα και το καπάκι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.


tips συνταγής


1) Αν χρησιμοποιήσετε αμπελόφυλλα σε βάζο ή σε κονσέρβα τότε θέλουν λίγο περισσότερο βράσιμο.
2) Το πιάτο το βάζουμε πάνω από τα ντολμαδάκια για να τα προστατέψουμε στο βράσιμο, έτσι ώστε να μενουν σταθερά και να μην ξετυλιχτούν.
3) Ένας άλλος τρόπος για να στρώσετε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα είναι να τα βάλετε σε κάθετη θέση αντί για οριζόντα μέσα στην κατσαρόλα. Είναι λιγάκι πιο δύσκολος τρόπος γιατί θα πρέπει να έχετε την κατσαρόλα στο πλάι μέχρι να τα τοπθετήσετε αλλά ψήνονται όλα ομοιόμορφα.
4) Πρίν σβήσετε το φαγητό δοκιμάστε αν έχει ψηθεί το ρύζι αλλιώς προσθέστε λίγο ζεστό νερό ακόμα και συνεχίστε το βράσιμο.






ΠΗΓΗ http://www.foodrevolution.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου