Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Γαρίδες σαγανάκι με φέτα

Γαρίδες σαγανάκι με φέτα 



ΥΛΙΚΑ 

1/2 κ. γαρίδες μέτριες (φρέσκες ή κατεψυγμένες)
150-200 γρ. φέτα χοντροκομμένη, χωρίς τρίμματα
4 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε χοντρές φέτες
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
2 σκ.σκόρδο
1 φλ.καφέ ούζο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τις γαρίδες τις καθαρίζουμε ωμές, και τις αλατίζουμε. Σ' ένα ανάλογο τηγάνι ζεσταίνουμε 5 κ.σ. ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τμηματικά (γιά να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού) τις γαρίδες, μαζί με τις σκελίδες του σκόρδου, κομμένες στη μέση και τις σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν ροζ, 1'-2' από κάθε πλευρά. Τότε τις σβήνουμε με το ούζο και το αφήνουμε να εξατμιστεί 1'. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το κρατάμε.

Σε άλλο τηγάνι, μέτριο και βαθύ ζεσταίνουμε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά. Οταν γίνει διάφανο ρίχνουμε τις ντομάτες, χωρίς να χαμηλώσουμε τη φωτιά. Αλατίζουμε και τις ψήνουμε γυρίζοντας συχνά γιά 6' περίπου, μέχρι να ζαρώσουν και να αφήσουν τους χυμούς τους, φτιάχνοντας μιά σάλτσα πηχτή, χωρίς να λυώσουν εντελώς. Τότε προσθέτουμε τις γαρίδες με τους χυμούς που άφησαν στο τηγάνι, τη φέτα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί σε μέτρια φωτιά γιά 2'-3', μέχρι να ψηθεί και να μαλακώσει η φέτα χωρίς να ανακατεύουμε συχνά, γιά να μη διαλυθούν τα κομμάτια της. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε όπως είναι, με το τηγάνι.
Αποτέλεσμα εικόνας για Γαρίδες Σαγανάκι Με Φέτα

tips: σωτάροντας τις γαρίδες καταφέρνουμε να κρατήσουμε τους χυμούς και τη γεύση τους, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν τις βράζαμε. Αν, πάλι, τις ρίξουμε ωμές στη σάλτσα ντομάτας, θα αφήσουν πολλά υγρά.

Σημαντικό είναι να μην ψηθούν πολύ, γιά να κρατήσουν τη γεύση τους και να μείνουν ζουμερές. Αν δεν έχουμε ώριμες και γλυκιές ντομάτες, καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε από κουτί.


Σούπα Μοσχάρι Βραστό

Σούπα Μοσχάρι Βραστό



Ζεστή,θρεπτική και πεντανόστιμη!


Υλικά

1500 gr. μοσχαράκι σπάλα,ποντίκι,λάπα,κότσι
10-12 κρεμμυδάκια για στιφάδο
2 καρότα
8-10 μέτριες πατάτες
1 πράσο
1 φύλλο δάφνης
1 κλωναράκι δενδρολίβανο
1 κλωναράκι Θυμάρι
1500 ml. ζωμό βοδινού
1 φλούδα λεμονιού
Ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση 

Πλένουμε το μοσχάρι,το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Το βάζουμε σε μία κατσαρόλα και ρίχνουμε νερό περίπου 1½ λίτρο.
Βράζουμε σε δυνατή φωτιά το μοσχάρι και ξαφρίζουμε.

Μόλις βράσει το κρέας, προσθέτουμε τον ζωμό βοδινού, την δάφνη, το δενδρολίβανο,την φλούδα του λεμονιού, το θυμάρι, τα κρεμμυδάκια και τις πατάτες.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σιγοβράζουμε

.

Περίπου 15 λεπτά πριν κατεβάσουμε από την φωτιά προσθέτουμε τα καρότα και το πράσο.
Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης,το δενδρολίβανο και την φλούδα του λεμονιού.
Σερβίρεται ζεστή με αρκετό λεμόνι!
Η σούπα αυτή είναι πολύ θρεπτική και για τα παιδιά!
Απλά αφαιρέστε το πιπέρι,και μία ποσότητα από μυρωδικά και μερικά κρεμμύδια!
Άν θέλουμε την κάνουμε βελουτέ (την πολτοποιούμε)!

Πικάντικο Μπουγιουρντί Με Φέτα

Πικάντικο Μπουγιουρντί Με Φέτα: Εύκολος Και Νόστιμος Μεζές Που Κανείς Δεν Μπορεί Να Αντισταθεί

Πικάντικο μπουγιουρντί – Εύκολη συνταγή: 
Τα Χριστούγεννα μπορεί να πέρασαν, όμως, πλησιάζει η Πρωτοχρονιά. Από τώρα πολλές νοικοκυρές αναρωτιούνται, με τι να εμπλουτίσουν το τραπέζι της παραμονής και εκείνο της πρωτοχρονιάς. Οι περισσότερες θέλουν να φτιάξουν κάτι εξαιρετικό, όχι μόνο για τα κυρίως πιάτα, αλλά και για αυτά που θα προηγηθούν.
Επίσης, πολλές νοικοκυρές δίνουν βάση όχι μόνο στο βασικό υλικό, που είναι συνήθως το κρέας, αλλά και σε εκείνα τα υλικά που θα το συνοδεύσουν. Αν θέλετε να φτιάξετε κάτι μοναδικό για εκείνες τις ημέρες, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις οδηγίες για την παρακάτω συνταγή.



 Υλικά συνταγής

– 220 γραμμάρια τυρί φέτα
– 3 μικρές ντομάτες κατά προτίμηση ρόμα(πομοντορια)– Εναλλακτικά 5 – 6 ντοματίνια
– Πιπεριές τσίλι σε λεπτές φέτες – Εναλλακτικά μπούκοβο
– Ρίγανη
– Μαύρο πιπέρι
– 4 – 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

– Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
– Κόβετε τη φέτα σε χοντρά κομμάτια.
– Τοποθετείτε τη φέτα σε πυρίμαχο σκεύος.
– Κόβετε τις ντομάτες σε λεπτές φέτες.
– Στρώνετε τις ντομάτες πάνω από το τυρί.
– Πασπαλίζετε με ρίγανη όλο το περιεχόμενο του ταψιού.
– Τοποθετείτε από πάνω το τσίλι.
– Περιχύνετε το τσίλι, ρίχνοντας από πάνω ελαιόλαδο.
– Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ψηθούν οι ντομάτες. Δηλαδή, ψήνετε έως ότου πάρει χρυσό χρώμα το τυρί.
– Σερβίρετε το πικάντικο μπουγιουρντί ως ορεκτικό μαζί με ζεστό ψωμί. Εναλλακτικά, μπορείτε να το προσφέρετε σαν συνοδευτικό με το ψητό σας κρέας ή κοτόπουλο.

Βασιλόπιτα με ζαχαρωμένα φρούτα


Βασιλόπιτα με ζαχαρωμένα φρούτα
της Κικής Τριανταφύλλη



Φαίνεται ότι ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς έχει πολύ βαθιές ρίζες, αφού φτάνει στα ρωμαϊκά Σατουρνάλια κι ακόμα πιο παλιά στην αρχαία ελληνική γιορτή των Κρονίων, που ήταν αφιερωμένη στη Ρέα και τον Κρόνο, και γινόταν τον Εκατομβαιώνα, μήνα που γιορταζόντουσαν στην Αθήνα και τα Παναθήναια.

Κατά το ελληνικό έθιμο στη βασιλόπιτα, που παρασκευάζεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μπαίνει απαραίτητα ένα χρυσό φλουρί, που θα φέρει τύχη σε όποιον το κερδίσει, όταν κόβεται και μοιράζεται, συνήθως μετά το φαγοπότι του ρεβεγιόν για το καλό του καινούργιου χρόνου.

Το φλουρί ανήκει στη θρησκευτική παράδοση, σύμφωνα με την οποία ο Μέγας Βασίλειος επίσκοπος στην Καισάρεια ζήτησε από τους πλούσιους της περιφέρειάς του να μαζέψουν όσα χρυσαφικά μπορούσαν για να τα δώσει στον Επαρχο της Καππαδοκίας, που ήθελε να λεηλατήσει την πόλη. Ως εκ θαύματος η καταστροφή δεν έγινε και ο Μέγας Βασίλειος προκειμένου να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, που όμως δεν εγνώριζε, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι μέσα στους οποίους έκρυψε ένα-ένα τα νομίσματα και τα κοσμήματα, και τα μοίρασε την άλλη ημέρα στους κατοίκους.

Στις μέρες μας η βασιλόπιτα συνήθως είναι είτε σαν πολίτικο τσουρέκι ή σαν κέικ λεμονάτο. Μια νόστιμη παραλλαγή της, που γίνεται ανάρπαστη, όποτε την φτιάχνω δανειζόμενη την ιδέα από τα βορειοευρωπαϊκά κέικ, όπως το Κριστόλεν της Δρέσδης και το πανφόρτε της Τοσκάνης, είναι με ψιλοκομμένα φρουί γλασέ ή ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς. Και φυσικά με φίνο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, Φαρίν-Απ. Γιατί Χριστούγεννα δεν γίνονται χωρίς κάλαντα, χωρίς γλυκά και μαγειρέματα, απλά δεν γίνονται χωρίς Μύλους Αγίου Γεωργίου!

Βασιλόπιτα με ψιλοκομμένα ζαχαρωμένα φρούτα

Υλικά

(για 10-12 κομμάτια)

1/2 κιλό αλεύρι Φαρίν-απ Μύλοι Αγίου Γεωργίου
1 πακέτο (250γρ) φρέσκο βούτυρο μαλακό, εκτός ψυγείου
4 αυγά μεγάλα
2,5 φλ. ζάχαρη
1/4 κ.τ.γλ αλάτι
1 πορτοκάλι, ξύσμα και χυμό
½ λεμόνι, ξύσμα
1 κεσεδάκι γιαούρτι πρόβειο χωρίς την πέτσα
1 φλ. γάλα
2 βανιλίνες
1/3 φλ. απόσταγμα τσίπουρου παλαιωμένο
1 φλ. ψιλοκομμένα φρουί γλασέ (παπάγια, κίτρο, κράνμπερις, κλπ)
1 φλ. αμύγδαλα φιλέ ελαφρώς καβουρδισμένα

Προθερμαίνω τον φούρνο (με αέρα) στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Ψιλοκόβω τα φρούτα, τα βάζω σε ένα μπολ μαζί με το απόσταγμα και τα αφήνω να τραβήξουν. Σε μια λεκάνη κοσκινίζω το αλεύρι, προσθέτω το αλάτι, και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού.

Χτυπάω το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη για 5-10 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει καλά. Συνεχίζω το χτύπημα προσθέτοντας ένα-ένα τα αυγά. Κάθε φορά που ρίχνω ένα αυγό χτυπάω καλά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί εντελώς πριν ρίξω το επόμενο αυγό. Τέλος, ρίχνω τον χυμό του πορτοκαλιού και το γιαούρτι.

Όταν πέσει ο χυμός, ο χυλός μοιάζει να κόβει αλλά μην ανησυχήσετε, είναι φυσιολογικό.

Στη συνέχεια προσθέτω το αλεύρι λίγο-λίγο ανακατεύοντας με μαρίζ και όσο γάλα χρειάζεται ώστε να γίνει μια μάλλον πυκνή ζύμη (λίγο πιο παχύρευστη από τη ζύμη του κέικ).

Τέλος, ρίχνω τα φρούτα μαζί με το απόσταγμα και τα αμύγδαλα. Αδειάζω το μείγμα σε στρογγυλό ταψάκι 28-30 εκ καλυμμένο με λαδόχαρτο και ψήνω για 55-60 λεπτά.

Βγάζω από τον φούρνο, αφήνω τη βασιλόπιτα να κρυώσει πάνω σε σχάρα, την πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και την στολίζω.




Tips

*Προσοχή: Δεν ανοίγουμε ποτέ τον φούρνο πριν περάσει τουλάχιστον μισή ώρα, αλλιώς θα κάτσει το κέικ

** Το φλουρί: Αν δεν θέλετε να βάλετε το νόμισμα (πλυμένο καλά και τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο) στη βασιλόπιτα πριν την ψήσετε, μπορείτε να το κάνετε αφού βγει από το φούρνο και κρυώσει. Την ανασηκώνετε προσεκτικά και το βάζετε κάθετα στο κάτω μέρος, πριν τη στολίσετε.

***Στολίδια: Αν θέλετε μπορείτε να σχεδιάσετε σε χαρτί το 2020, αστεράκια, φυλλαράκια ή ένα δεντράκι, να τα κόψετε και να τα τοποθετήσετε στην επιφάνεια της πίτας πριν την πασπαλίσετε με άχνη ζάχαρη. Μετά απομακρύνετε προσεκτικά το χαρτί.

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Κιντέας ή Κιντέατα


Κιντέας ή Κιντέατα




Στο διαιτολόγιο – διατροφή των Ποντίων περιλαμβάνονταν πολλά λαχανικά και μάλιστα κάποια από αυτά όχι τόσο συνηθισμένα στον Ελλαδικό χώρο. Όπως τα Κιντέας που γίνονταν πίτες ή τηγανίτες.

Ένας «θησαυρός» με πολλά οφέλη για την υγεία


Τσουκνίδες

Η λέξη «κιντέας» ή «κινθέα» (πληθυντικός: «κιντέατα» ή «κινθέατα») προέρχεται από το Αρχαίο ουσιαστικό «κνίδη», που σημαίνει τσουκνίδα.

Τα κιντέατα ήταν ένας «θησαυρός», με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία. Και αυτό οι Πόντιοι το γνώριζαν. Τον καιρό που οι τσουκνίδες θεωρούνταν ένα άχρηστο ζιζάνιο και τις ξερίζωναν, οι Πόντιοι τις είχαν εντάξει στη διατροφή τους. Μάλιστα ήταν μια αγαπημένη τροφή τους.

Η χρήση της τσουκνίδας ως φαρμακευτικό φυτό χρονολογείται από την Αρχαία Ελλάδα, όπου χρησιμοποιήθηκε ως διουρητικό και καθαρτικό. Ο Ιπποκράτης (460-377 π.Χ) ανέφερε 61 φυσικές θεραπείες με βάση την τσουκνίδα. Χαρακτηρίζοντας την «πανάκεια», δηλαδή ότι κάνει για όλες τις ασθένειες.

Οι τσουκνίδες είναι πλούσιες σε μεταλλικά άλατα. Ενώ ροφήματα που φτιάχνονται από τσουκνίδα είναι διουρητικά και θεωρούνται αποτελεσματικά ενάντια στην πέτρα της χολής.

Οι τσουκνίδες, πέραν της ιατρικής, έχουν βρει εφαρμογή και στη μαγειρική. Παρακάτω ακολουθεί Ποντιακή συνταγή με τσουκνίδες και συγκεκριμένα από την περιοχή της Αργυρούπολης.

Υλικά συνταγής

Συνταγή για 4-5 άτομα…
1 ½ κιλό κορυφές από τσουκνίδες.
5 κουταλιές αλεύρι σιταρένιο.
5 σκελίδες σκόρδο κοπανισμένο.
½ κουταλιά δυόσμο ψιλοκομμένο.
3 ποτήρια νερό.
Αλάτι και μαύρο πιπέρι.

Εκτέλεση συνταγής
Πλένουμε τις τσουκνίδες και τις βράζουμε σε νερό που κοχλάζει, ώσπου να λιώσουν.
Κατόπιν τις στραγγίζουμε πολύ καλά και κρατάμε το νερό στο οποίο έβρασαν.
Αμέσως τοποθετούμε σε κατσαρόλα τις τσουκνίδες και τις λιώνουμε μ’ ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το αλεύρι, ανάλογο αλάτι και ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα στην εστία, σε σιγανή θερμοκρασία. Αφού ρίξουμε το νερό που κρατήσαμε, αρχίζουμε ν’ ανακατεύουμε (με ξύλινο κουτάλι) το μείγμα, έως ότου γίνει σαν κρέμα.
Αμέσως μετά προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για λίγο ακόμα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Σερβίρουμε στα πιάτα, πασπαλίζοντας με λίγο δυόσμο.

Ο καθένας στο πιάτο του μπορεί να προσθέσει όσο περισσότερο πιπέρι ή δυόσμο επιθυμεί.
Καλή σας όρεξη! 

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Μακαρονάδα σκορδάτη με σέσκουλα και τυριά


Μακαρονάδα σκορδάτη με σέσκουλα και τυριά



(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος)


Καρύδια, σκόρδο, γλυκά χόρτα, φέτα, κεφαλοτύρι, μυρωδικά, ξύσμα λεμονιού.

Ασυνήθιστος ο συνδυασμός, απίθανο το αποτέλεσμα.
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. σπαγγέτι Νο 6
400 γρ. ανάμικτα σέσκουλα και φύλλα παντζαριών
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
30 γρ. βούτυρο αγελάδος
150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
80-120 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
τα φύλλα από 3 κλωνάρια φρέσκο βασιλικό (ή θυμάρι ή μαϊντανό)
60 γρ. καρυδόψιχα, καβουρδισμένη
ξύσμα από 1 λεμόνι
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πετάμε τα σκληρά ή μαραμένα τμήματα από τα σέσκουλα και τα παντζαρόφυλλα, πλένουμε όλα τα φύλλα, τα στεγνώνουμε και τα χοντροκόβουμε.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό για 2΄ λιγότερο από όσο αναγράφεται στο πακέτο. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε κατά μέρος 1 φλ. από το νερό τους.
Βάζουμε την (άδεια) κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα κομμένα χόρτα, αλάτι και το σκόρδο, και σοτάρουμε για 2-3΄, μέχρι να μαραθούν ελαφρώς και να σωθούν τα υγρά τους.
Ρίχνουμε το βούτυρο, αφήνουμε να λιώσει και προσθέτουμε τη φέτα και τα στραγγισμένα ζυμαρικά. Σοτάρουμε για 2΄ προσθέτοντας, αν χρειάζεται, όσο από το νερό του βρασίματός τους αφήσαμε στην άκρη, ώστε τα ζυμαρικά να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το κεφαλοτύρι, το μυρωδικό που επιλέξαμε και την καρυδόψιχα, νοστιμίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε. Μοιράζουμε τη μακαρονάδα σε πιάτα και σκορπίζουμε λίγο ξύσμα λεμονιού πάνω σε κάθε μερίδα.

Πηγή: gastronomos.gr / Νένα Ισμυρνόγλου.

Νηστίσιμη τούρτα με μελομακάρονα


Νηστίσιμη τούρτα με μελομακάρονα




Νηστίσιμη τούρτα με μελομακάρονα . Μια πεντανόστιμη συνταγή που μπορείτε να την φτιάξετε με τα μελομακάρονα που έχουν περισσέψει (εμάς βέβαια δεν 
περισσεύουν ποτέ)


Υλικά
500 γρ. μελομακάρονα
500 γρ. κουβερτούρα
2 κουταλιές της σούπας . μέλι
2 κ.γ. κανέλα
500γρ. κρέμα γάλακτος φυτική


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Θρυμματίζουμε τα μελομακάρονα και τα στρώνουμε σε ένα τσέρκι μακρόστενο πάνω σε λαδόκολλα.
Πιέζουμε με την παλάμη μας προς τα κάτω να γίνουν μια συμπαγής και επίπεδη βάση!
Τεμαχίζουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το μέλι και την κανέλα.
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και λίγο πριν βράσει την αδειάζουμε πάνω από τη σοκολάτα
. Ανακατεύουμε ώστε να γίνει ένα λείο σοκολατένιο μείγμα
. . Από πάνω ρίχνουμε το μείγμα της σοκολάτας και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες, έως ότου παγώσει καλά και σταθεροποιηθεί. Ξεφορμάρουμε και στολίζουμε με λουλουδάκια από ζαχαρόπαστα! Είναι σκέτη κόλαση!


Δείτε ακόμη Ποντιακό γλυκό.. σαν μελομακάρονα

Από τη φίλη μου ΠΗΓΗ   Σοφία Καρα

Ποντιακό γλυκό.. σαν μελομακάρονα

Φανταστικά.. Ποντιακό γλυκό.. σαν μελομακάρονα

Φανταστικά.. Ποντιακό γλυκό.. σαν μελομακάρονα


Y Λ Ι Κ Α

Για την ζύμη

600 γραμ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (εναλλακτικά απλό αλεύρι με ένα κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ)
300 γραμ. Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο (νηστίσιμα τα ήθελε)
1 πρέζα Αλάτι
200 γραμ. Νερό
1 κουτ.γλυκ. Ζάχαρη καστανή


Για την γέμιση

150 γραμ. Καρύδια ψιλοκομμένα
1 κουτ.σουπ. Ζάχαρη καστανή
1 κουτ.σουπ. Κανέλλα
1/2 κουτ.σουπ. Γαρύφαλλο σκόνη


Για το σιρόπι

400 γραμ. Ζάχαρη άσπρη
250 γραμ. Νερό
Χυμό από μισό λεμόνι
1 Βανίλια


Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η

Ξεκινάμε με το σιρόπι, γιατί το θέλουμε κρύο, με ζεστά τα ισλί, μόλις βγούν από τον φούρνο.
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 7 λεπτά, από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός και το αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει.

Σε μπωλ το λάδι (ή βούτυρο λιωμένο, αν θέλουμε), το νερό, το αλάτι, την ζάχαρη και σιγά-σιγά το αλεύρι, μέχρι να γίνει μια λιπαρή ζύμη, αφράτη, που να μη κολλάει στο χέρι.
Αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι το κόλπο της Κυρίας Υπερμαχίας, Ποντιακής καταγωγής, για το πόσο αφράτη πρέπει να είναι η ζύμη: Πρέπει να έχει την ίδια υφή όπως το λοβίο του αυτιού μας!!!! Δοκιμασμένο και πετυχημένο κόλπο!

Δείτε ακόμη: Νηστίσιμη τούρτα με μελομακάρονα

Για την γέμιση, απλά ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μπωλ.
Πλάθουμε ένα κομματάκι ζύμης, το πλαταίνουμε, βάζουμε λίγη γέμιση και το κλείνουμε. Του δίνουμε ένα περίπου τρίγωνο σχήμα, ή μακρόστενο για πιο εύκολα.

Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα τσιμπάμε με το οδοντωτό τσιμπιδάκι ή με δυο πηρούνια.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Μόλις βγουν από τον φούρνο, με μια τσιμπίδα, τα βουτάμε ένα-ένα στο κρύο σιρόπι, για 2-3 δευτερόλεπτα και τα στρώνουμε σε πιατέλλα. Αυτό είναι το κόλπο για να μείνουν τραγανά, τουλάχιστον για τις πρώτες μέρες.

ΠΗΓΗ  https://www.daddy-cool.gr

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Σάμαλι, το γλυκό της Δαμασκού


Σάμαλι, το γλυκό της Δαμασκού


Κολλάει το στόμα μου μαζί του και δηλώνω πως το σάμαλι είναι το αγαπημένο μου γλυκό. Η σχέση μου μαζί του είναι αιώνια. Έχει βαθιά ιστορία κι έχει γλυκάνει πλήθη ανθρώπων στην Ανατολία και τη λεκάνη της Μεσογείου.

Όταν πιάνω στα δάχτυλά μου το σιροπιασμένο κομμάτι που λάμπει στο φως, νοιώθω το βάρος του σιροπιού που έχει φυλακίσει κάθε κόκκος σιμιγδαλιού μέσα του. Δαγκώνω λίγο κι όσο αφήνω το τρυφερό σιμιγδάλι να σκορπίζει τις γεύσεις του στο στόμα μου, το σιρόπι σχηματίζει ένα δάκρυ, αργά αργά, στην άκρη του.

Τόσο μόνο σιρόπι, όσο κρατά το σιμιγδάλι. Στο ταψί δεν υπάρχει ίχνος.

Το φουσκωμένο σιμιγδάλι με χορταίνει, το γιαούρτι δίνει μια ελαφρούτσικη ξινίλα που κόβει τη γλύκα του σιροπιού. Και το σιρόπι, αχ! το σιρόπι, γεμίζει το στόμα με αρώματα. Λεμονιού και μαστίχας, ροδόνερου κι ανθόνερου. Σε κάθε πόλη, άλλο άρωμα.


το σάμαλι έχει ιστορία

Το Σάμαλι, όπως και ο Μπαμπάς (Şambaba) είναι γλυκά της Συρίας.

Η Δαμασκός (Şam) ήταν γνωστή για τα αρωματικά τριαντάφυλλα, τα ρόδα της Δαμασκού, που έδιναν το φημισμένο ροδόνερο. Το σάμαλι μοσχοβολούσε ροδόνερο στη Συρία και δεν λεγόταν σάμαλι εκεί.

Οι ταξιδευτές μετέφεραν το γλυκό στη Σμύρνη και την Πόλη, όπου πήρε το όνομα για να δηλωθεί η προέλευσή του και αρωματίστηκε με το προνομιούχο μυρωδικό του παλατιού, τη μαστίχα.

Αυτά συνέβησαν τα χρόνια που η οθωμανική αυτοκρατορία, για 400 χρόνια, είχε ενώσει πλήθος κρατών. Οι γεύσεις των λαών μεταφερόντουσαν από κράτος σε κράτος με τους ταξιδευτές και προσαρμοζόντουσαν στα διαθέσιμα υλικά και τον τρόπο μεταφοράς της συνταγής.

Στην Ελλάδα, το πολίτικο σάμαλι, πωλείτο από πλανόδιους σαμαλιτζήδες, όπως ήταν και οι χαλβατζήδες ή οι σαλεπιτζήδες. Υπήρξε πάντα αγαπημένο γλυκό των παιδιών που χόρταινε και έδινε χαρά.

Μπορούσε να γίνει μόνο με σιμιγδάλι, νερό και ζάχαρη για να είναι φθηνό, αν και η συνταγή του ζητά γιαούρτι νερουλό, σιμιγδάλι και ζάχαρη.
το σάμαλι διαφέρει


Το σάμαλι γίνεται με χοντρό σιμιγδάλι. Θέλει να φουσκώσει με το γιαούρτι αρκετή ώρα, να ψηθεί σωστά για να σκάσει ο κόκκος και να μπορέσει να ρουφήξει το σιρόπι. Αυτή η απλότητα δίνει το μεγαλείο του.

Αν προσθέσετε και ψιλό σιμιγδάλι, για να έχει πιο ενιαία συνοχή, αυτό δεν πρέπει να ξεπερνά το 1/3 (δηλαδή 2 κούπες χοντρό σιμιγδάλι και 1 κούπα ψιλό σιμιγδάλι). Αν βάλετε αυγά, το κάνατε ραβανί. Αν βάλετε αλεύρι, το κάνατε γιαουρτόπιτα.

Το σάμαλι πρέπει να έχει χαμηλό ύψος, 3-4 εκ το πολύ. Είναι περισσότερο αφράτο, αν τα υγρά της συνταγής είναι αρκετά για να φουσκώσουν καλά το σιμιγδάλι, πριν το ψήσιμο. Κι έτσι πρέπει να είναι. Αν παρατηρήσετε σε φωτογραφίες ο κόκκος του σιμιγδαλιού να φαίνεται άσπρος στο κέντρο του, τότε να περιμένετε πως αυτό είναι ένα σκληρό σάμαλι.

Αν θέλετε σάμαλι που να είναι σφικτό και να κολλά στο σιρόπι, μην προσθέσετε το νερό στη συνταγή και δέστε περισσότερο το σιρόπι (για 6λεπτά).
τα υλικά και η σωστή χρήση τους
Αν το γιαούρτι είναι πυκνό, μπορείτε να το αραιώσετε με νερό ή γάλα. Για να γίνει νηστίσιμο, αντικαταστήστε όλη την ποσότητα γιαουρτιού+υγρού με πορτοκάλι ή νερό ή σόδα.
Αν βάλετε γιαούρτι πρόβειο με την πετσούλα του -που έχει περισσότερα λιπαρά– η κρούστα του γλυκού στην επιφάνεια θα γίνει πιο τραγανή. Αν βάλετε γιαούρτι 0% ή 2%, η κρούστα γίνεται απαλή, όπως στη φωτογραφία.
Αν σας αρέσει η γεύση του ταχινιού, μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά ταχίνι στο μίγμα ή να χρησιμοποιήσετε σησαμέλαιο.
Έχω δει συνταγές να χρησιμοποιούν baking powder και σόδα μαζί. Με την εμπειρία μου λέω πως δεν χρειάζονται υπερβολικά διογκωτικά, γιατί το κάνουν να μην πιάνεται με το χέρι και να θρυμματίζεται. Στην συνταγή επισημαίνω να είναι κοφτές οι κουταλιές, μόνο σόδα είναι αρκετή με το γιαούρτι.
Έχω δει συνταγές να βάζουν μαγιά, πράγμα που είναι τόσο ανεδαφικό και άχρηστο, αν σκεφτείτε πως η μαγιά λειτουργεί γιατί δημιουργεί αέρια που συγκρατούνται από τους δεσμούς γλουτένης της ζύμης. Το σιμιγδάλι δεν μπορεί να δημιουργήσει τέτοιο δίκτυο, αφού είναι κοκκώδες. Και αλεύρι να προσθέσει κάποιος στο μίγμα, το σιμιγδάλι θα δημιουργεί τρύπες, από όπου θα διαφεύγουν τα αέρια της μαγιάς. Θα μείνει μόνο η γεύση της.


Το σημαντικότερο που μπορώ να πω είναι πως «το σάμαλι θέλει χρόνο«.

Χρόνο να φουσκώσει, χρόνο να ψηθεί καλά, χρόνο να μείνει στο φούρνο σιροπιασμένο μέχρι να κρυώσει και χρόνο να περιμένεις 24 ώρες πριν το κόψεις.


Μόνο τότε έχει γεννηθεί το γλυκό της Δαμασκού, σε ένα ταιριασμένο πάντρεμα υλικών και αρωμάτων.

Δοκιμάστε φρέσκο σάμαλι, μόλις έχει βγει από το φούρνο και θα νιώσετε όλα τα συστατικά σκόρπια στη γεύση σας. Μόνο όταν περάσουν ένα 24ωρο στην ησυχία τους, έχουν δεθεί αρμονικά μεταξύ τους.

Από μένα για σας, με αγάπη!

image: https://www.tastefull.gr/tastefull/media/samali-01.jpg



Υλικά

Για το μίγμα
500γρ σιμιγδάλι χοντρό
500γρ γιαούρτι
300γρ ζάχαρη
200μλ νερό
2 κοφτές κουταλιές γλυκού σόδα
1 κουταλιά γλυκού τριμμένη μαστίχα
4 κουταλιές σούπας σησαμέλαιο (ή βούτυρο κλαριφιέ)
Κλαριφιέ είναι το βούτυρο γάλακτος που πωλείται σε γυάλινα βάζα ή χύμα στα Σούπερ Μάρκετ και τα τυροπωλεία. Είναι συνήθως από αιγοπρόβειο γάλα.

Για το σιρόπι

700γρ ζάχαρη
700γρ νερό
1 κουταλιά γλυκού χυμό λεμόνι
1 κουταλιά σούπας ροδόνερο
λίγο αλάτι

Μέθοδος εκτέλεσης


Αλείφουμε ένα ρηχό ταψάκι 25Χ35 εκ, με λίγο από το σησαμέλαιο.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά του μίγματος – εκτός από το σιμιγδάλι - σε ένα μπολ να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε, λίγο λίγο, το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς για να ενωθεί με το μίγμα. Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί και αφήνουμε να φουσκώσει το σιμιγδάλι για 2 ώρες. Το μίγμα δεν πρέπει να έχει ύψος πάνω από 2εκ.

Επειδή προσθέτουμε νερό στη συνταγή, για να φουσκώσει σωστά το σιμιγδάλι, το μίγμα απλώνεται εύκολα στο ταψί και δεν μπορεί να χαραχθεί, παρά μόνο σε απαλές γραμμώσεις, όσο να υπολογίσουμε τα κομμάτια για να βάλουμε τα αμύγδαλα.

Αν δεν βάλουμε αμύγδαλα μπορούμε να μην χαράξουμε και να κόψουμε το γλυκό στο τέλος, αφού κρυώσει. Αν βάλουμε άπαχο γιαούρτι, η επιφάνεια γίνεται πολύ απαλή και εύκολη να κοπεί.

Χαράζουμε ενδεικτικά σε κομμάτια και βάζουμε στη μέση κάθε κομματιού ένα καθαρισμένο αμύγδαλο ή ένα αράπικο φυστίκι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεων 180 βαθμών Κελσίου, στη δεύτερη σχάρα από κάτω, για 45-50 λεπτά.

Λίγο πριν βγει το γλυκό από το φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι, ενώνοντας όλα τα υλικά εκτός από το ροδόνερο και φέρνοντας σε βρασμό για 4 λεπτά. Προσθέτουμε το ροδόνερο και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σιροπιάζουμε το γλυκό αμέσως μόλις βγει από το φούρνο, ρίχνοντας κουταλιά κουταλιά. Καυτό το σάμαλι, ζεστό το σιρόπι. Βάζουμε στο φούρνο με μισάνοιχτη πόρτα και αφήνουμε εκεί να κρυώσει εντελώς.

Σερβίρουμε μόνο όταν έχουν περάσει 24 ώρες από το ψήσιμο. Η γεύση του έχει γίνει σωστή μόνο τότε.

Το γλυκό διατηρείται στο ψυγείο μια εβδομάδα, αεροστεγώς κλεισμένο, να μην στεγνώσει.

ΠΗΓΗ  TASTEFULL.


ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΜΑΛΙ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΣΑΜΑΛΙ
ΣΑΜΑΛΙ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Πισία με πατάτα, νηστίσιμα


Πισία με πατάτα, νηστίσιμα



(Φωτ.: cookpad.com)


Μπορείτε να εμπλουτίσετε τη γέμιση με τα μυρωδικά που αγαπάτε, να την κάνετε λιγότερο ή περισσότερο πικάντικη. 

Είναι εύκολο άλλωστε να συνδυαστεί η νηστεία με τη νοστιμιά!

ΥΛΙΚΑ

για τη ζύμη
1 κούπα χλιαρό νερό
30 γρ. μαγιά μπύρας
αλάτι
λίγη ζάχαρη
500 γρ. αλεύρι περίπου

για τη γέμιση
600 γρ. πατάτες βρασμένες και λιωμένες με το πιρούνι
1 κρεμμύδι ξερό
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κόκκινη πιπεριά κέρατο
αλάτι, πιπέρι
καπνιστή πάπρικα
φρέσκια ρίγανη, μαϊντανό και δυόσμο
2 κ.σ. ελαιόλαδο

για το τηγάνισμα
ελαιόλαδο και ηλιέλαιο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Ετοιμάζουμε τη ζύμη μας: Λιώνουμε τη μαγιά με το νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη, και στο τέλος το αλεύρι. Αφού ανακατέψουμε, αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βράζουμε και λιώνουμε τις πατάτες με πιρούνι.
Σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, την πιπεριά και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
Προσθέτουμε τη λιωμένη πατάτα, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα καπνιστή, και τα μυρωδικά μας στο τέλος.
Όταν είναι έτοιμη η ζύμη φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια και βάζουμε ένα γεμάτο κουταλάκι από τη γέμιση. Τηγανίζουμε κι από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν.
Πηγή: cookpad.com / Γεωργία Νικολαΐδου.


ΠΗΓΗ http://www.pontos-news.gr/

Τα μουχούλια ως... ποντιακά cinnamon roll


Τα μουχούλια ως... ποντιακά cinnamon roll από τον Σάββα Καρίπογλου


(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)


Εμπνεόμενος από την κλασική αμερικανική συνταγή των cinnamon rolls, και ως λάτρης των ποντιακών «μουχουλιών», έφτιαξα την παρακάτω συνταγή που αποτελεί συνδυασμό και των δύο.
Σ.Κ.
ΥΛΙΚΑ

για τη ζύμη
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
2 κ.σ. ζάχαρη
1 λίτρο γάλα χλιαρό
3 αυγά
μισό πακέτο βούτυρο (125 γρ.)
1 κιλό αλεύρι (+για το άνοιγμα)
1 κ.γ. αλάτι

για τη γέμιση
200 γρ. καρύδια
200 γρ. σταφίδες1
μισό πακέτο βούτυρο (125 γρ.)
1 φλ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική, ή καστανή
1 κ.σ. κανέλλα2
___
1. Μπορούμε εκτός από σταφίδες να προσθέσουμε κι άλλα αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας μας αλλά μπορούμε να προσθέσουμε και κομμάτια σοκολάτας.
2. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι άλλα μπαχαρικά σε σκόνη, όπως τζίντζερ, γαρίφαλο, μαστίχα, μαχλέπι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

για τη ζύμη
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, λίγο από το αλεύρι και χλιαρό νερό έως ότου γίνει χυλός, ώστε να κάνουμε προζύμι. Μόλις το προζύμι φουσκώσει, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το βούτυρο) και ζυμώνουμε.
Μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε σιγά-σιγά το βούτυρο λιωμένο και ζυμώνουμε έως ότου το απορροφήσει η ζύμη.
Ξεκουράζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει.

για τη γέμιση
Αλέθουμε τα καρύδια πολύ καλά.
Λιώνουμε το βούτυρο.
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Η γέμισή μας είναι έτοιμη.

το... χτίσιμο
Ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα τη ζύμη και στρώνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια.
Τυλίγουμε το φύλλο σφιχτά και κόβουμε ρολάκια πάχους τριών δακτύλων. Στρώνουμε χαρτί ψησίματος στο ταψί και τοποθετούμε τα μουχούλια το ένα δίπλα στο άλλο. Ραντίζουμε με ζαχαρόνερο.
Ψήνουμε στους 180°C για 40΄, στις αντιστάσεις με αέρα. Στα πρώτα 20΄ σκεπάζουμε το ταψί με χαρτί ψησίματος και αλουμινόχαρτο.

Σάββας Καρίπογλου

ΠΗΓΗ  

Εύκολα πιροσκί γεμιστά με φέτα


Εύκολα πιροσκί γεμιστά με φέτα



(Φωτ.: olivemagazine.gr / Βαγγέλης Πατεράκης· food styling: Αντωνία Κατή)


Τα πιροσκί γεμίζουν με φέτα και άνηθο και γίνονται μικρά, λαχταριστά και πολύ αρωματικά ορεκτικά για να συνοδέψουμε την μπίρα ή το κρασί μας.

ΥΛΙΚΑ

700-800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κεσεδάκια γιαούρτι
1 αυγό
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. ξίδι
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
500 γρ. φέτα
άνηθο ψιλοκομμένο (ή ρίγανη φρέσκια)
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε τη σόδα στο γιαούρτι και προσθέτουμε το αυγό, το αλάτι, το λάδι και το ξίδι. Ρίχνουμε στο μίγμα λίγο-λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή, μαλακή και ελαστική ζύμη.

Πλάθουμε τη ζύμη σε φραντζολίτσες και τις σκεπάζουμε με πετσέτα. Τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 60΄ περίπου και τις κόβουμε σε φέτες.
Πλάθουμε τις φέτες σε μπαλάκια, τα αλείφουμε με λίγο λάδι και τα αφήνουμε ξανά να μείνουν για 30΄.
Κόβουμε τη φέτα σε κύβους, τους ανακατεύουμε με τον άνηθο και γεμίζουμε τα πιροσκί. Τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι για μερικά λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να μείνουν μερικά λεπτά σε απορροφητικό χαρτί. Τα σερβίρουμε ζεστά.
Πηγή: olivemagazine.gr / Σιμόνη Καφίρη

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Πιπεριές με φέτα


Πιπεριές με φέτα: 
Νέος και πρωτότυπος μεζές για ουζάκι



 
Πιπεριές γεμιστές με τυρί φέτα! 
Φτιάχνεται πανεύκολα και θα σας λύσει τα χέρια. 
Δοκιμάστε το!

Υλικά 

10-12 πράσινες γλυκές πιπεριές σε σχήμα κέρατου

250 γρ. τυρί φέτα [ή 150 γρ. φέτα και 100 γρ. ανθότυρο]
2-3 ντομάτες κομμένες μικρά κομματάκια [χωρίς τα σπόρια της]
1/2 ματάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
150 γρ. μπέικον ή ζαμπόν ψιλοκομμένο [προαιρετικά]
αλάτι – πιπέρι
ελαιόλαδο


Εκτέλεση 

Πλένετε τις πιπεριές και κόβετε, από τη πλευρά που είναι το κοτσάνι τους, ένα κομμάτι σαν καπάκι. Αφαιρείτε τα σποράκια τους και τις αφήνετε στην άκρη.

Ρίχνετε σε ένα μπολ, τη φέτα και τη τρίβετε με πηρούνι ή με τα χέρια σας. Προσθέσετε το ζαμπόν ή το μπέϊκον [προαιρετικά] τις ντομάτες, 3 κ.σ. λάδι και πιπέρι.
Με ένα μικρό κουταλάκι γλυκού ή με τα χέρια σας παίρνετε μικρές ποσότητες από το μείγμα και γεμίζετε τις πιπεριές. [για να μη χυθεί η γέμιση κατά το ψήσιμο, μπορείτε να στερεώσετε το άνοιγμα των πιπεριών μια μια οδοντογλυφίδα].
Τοποθετείτε τις πιπεριές σε λαδωμένο ταψάκι ή πυρέξ, με ένα πινάλο τις αλείφετε με λάδι, τις πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και τις ψήνετε στο φούρνο στους 190 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Για να πάρουν ωραίο χρώμα τα τελευταία 10 λεπτά ψήστε στο γκρίλ.

Σημέιωση: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κόκκινες πιπεριές φλωρίνης ή ανάμικτες.

Σαλάτα του κηπουρού


Σαλάτα του κηπουρού




ΥΛΙΚΑ

1 λάχανο άσπρο μικρό
3 ραπανάκια
4 καρότα
σέλινο
6 αγγουράκια τουρσί
1 1/2 κούπα του τσαγιού μαγιονέζα
1 κουταλιά κέτσαπ
ξύδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τα λαχανικά. Καθαρίζουμε τα καρότα, τα ραπανάκια και το λάχανο. Στην συνέχεια τρίβουμε τα καρότα, τα ραπανάκια, τα αγγουράκια και το λάχανο και κόβουμε τα φύλλα από το σέλινο σε κομματάκια.

Τα αφήνουμε περίπου μια ώρα σε σουρωτήρι να βγάλουν τα υγρά τους. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την μαγιονέζα, με την κέτσαπ, προσθέτουμε τα λαχανικά μας και βάζουμε και το ξύδι.

Αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες, ώστε να δέσουν οι γεύσεις.

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Πατάτες ογκρατέν


Τέλειες πατάτες ογκρατέν φτιαγμένες με τρόπο που σίγουρα δεν έχετε ξαναδοκιμάσει






Πατάτες ογκρατέν: 

Μια κλασσική γαλλική συνταγή. Ωστόσο, τι θα λέγατε, αν δοκιμάζατε μια νόστιμη και ελαφριά παραλλαγή της; Δηλαδή, να δοκιμάζατε να βάλετε γάλα αντί κρέμα γάλακτος,. Επίσης, να ακολουθήσετε άλλα μυστικά που θα σας προταθούν στην παρακάτω συνταγή. Το βέβαιο είναι πως αν το επιχειρήσετε, οι δικοί σας, θα γλείφουν τα δάχτυλά τους.


Υλικά 
– 1 κιλό καθαρισμένες πατάτες
– 1000 ml γάλα (σ.σ. 1 λίτρο)
– 2 σκελίδες σκόρδο
– 75 γραμμάρια βούτυρο (σ.σ. σε μικρούς κύβους)
– αλάτι
– πιπέρι
– 1,5 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
– μαϊντανός ψιλοκομμένος



Εκτέλεση 

1. Κόβετε σε λεπτά κομμάτια, τις καθαρισμένες πατάτες. Μπορείτε να το κάνετε, με κάποιο μαχαίρι, που να κόβει καλά. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου.
2. Κόβετε μια σκελίδα σκόρδο στη μέση.
3. Τρίψτε με το σκόρδο το ταψί σας, πριν το βουτυρώσετε.
4. Κόβετε σε πολύ μικρά κομμάτια, τις σκελίδες του σκόρδου σας.
5. Βάζετε στο ταψί σας μια στρώση με πατάτες.
6. Έπειτα, βάζετε αλάτι και πιπέρι.
7. Ρίχνετε στο ταψί, κομμάτια από βούτυρο και πασπαλίζετε με λίγο σκόρδο.
8. Συνεχίζετε τη διαδικασία με τρεις τέσσερις στρώσεις πατάτας και μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας. 
9. Προσθέτετε στο ταψί γάλα, το οποίο να καλύπτει τις πατάτες σας.
10. Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο

Κι άλλες οδηγίες εκτέλεσης για πατάτες ογκρατέν:

11. Ψήνετε το περιεχόμενο του ταψιού στο φούρνο για περίπου μία ώρα. Δηλαδή, μέχρι να ψηθούν, οι πατάτες.
12. Αφαιρείται το ταψί από το φούρνο.
13. Στη συνέχεια, πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια του φαγητού, με τριμμένη γραβιέρα.
14. Ακολούθως, βάζετε ξανά, το ταψί, στο φούρνο.
15. Ψήνετε το φαγητό σας για ακόμη 15 λεπτά. Καλό θα ήταν να το αφήσετε να ψηθεί έως ότου λιώσει το τυρί και πάρει λίγο χρώμα.
16. Αυτό ήταν! Το φαγητό σας είναι έτοιμο!
17. Σερβίρετε τις πατάτες, όσο είναι ζεστές και με λίγο τριμμένο μαϊντανό.

Γεμιστό ρολό πατάτας με ζαμπόν και τυριά


Γεμιστό ρολό πατάτας με ζαμπόν και τυριά, έτοιμο σε 30 λεπτά





Ρολό πατάτας γεμιστό: Ένα γευστικότατο γεμιστό ρολό πατάτας, το οποίο θα σας πάρει τα μυαλά. Έτοιμο σε 30 λεπτά και αρκετά εύκολο στην παρασκευή. Ακριβώς ότι χρειάζεστε για ένα εύκολο και γρήγορο γεύμα.

Ρολό πατάτας γεμιστό: 
 Υλικά 

1 κιλό πατάτες
800 ml γάλα
3 αυγά
Αλάτι
Μαϊντανός
Δεντρολίβανο
2 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
Ζαμπόν 200 γρ. ζαμπόν
100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
200 γρ. μοτσαρέλα
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση 

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες

Τις κόβουμε σε κομμάτια
Μαγειρεύουμε σε γάλα μέχρι να μαλακώσουν
Όταν είναι έτοιμες τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Στη συνέχεια τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι.
Προσθέτουμε, την τριμμένη φρυγανιά, τα αυγά, λίγο ελαιόλαδο, το μαϊντανό και το δενδρολίβανο και ανακατεύουμε.
Ρολό πατάτας γεμιστό: Ψήσιμο
Απλώνουμε ένα χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί και από πάνω απλώνουμε το μείγμα σχηματίζοντας ένα ορθογώνιο περίπου 30x25cm.
Μετέπειτα προσθέτουμε το ζαμπόν κομμένο σε φέτες, τη μοτσαρέλα από πάνω και στο τέλος την τριμμένη παρμεζάνα.
Με τη βοήθεια του χαρτιού και με προσοχή τυλίγουμε το μείγμα έτσι ώστε να χρηματιστεί ένα ρολό.
Τοποθετούμε το ρολό στο φούρνο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
Αφού το αφήσουμε να κρυώσει το ρολό μας είναι πλέων έτοιμο για σερβίρισμα. Μια πανεύκολη συνταγή.

Μελιτζανοκεφτέδες με τυρί


Εύκολοι και τραγανοί μελιτζανοκεφτέδες με τυρί και λίγα υλικά




Μελιτζανοκεφτέδες: 
Όταν υπάρχει ζέστη, ο οργανισμός μας δεν έχει τόση όρεξη για πολύ και βαρύ φαγητό. Οι μεζέδες, είναι μια εξαιρετική επιλογή ως γεύμα. Ο συγκεκριμένος μεζές, έχει υπέροχη γεύση και μπορείτε να το συνοδέψτε με πάρα πολλές επιλογές. Η συνταγή είναι πανεύκολη και το τυρί που περιέχουν οι μελιτζανοκεφτέδες, απογειώνει την γεύση.

Υλικά

3 Μεγάλες μελιτζάνες
3 Κρεμμύδια
1 Σκελίδα σκόρδο
1 Κούπα τυρί πικάντικο κατά προτιμήσει Μετσόβου
1 Αυγό
Φρυγανιά τριμμένη τόσο ώστε να μπορείτε να την πλάσεται στο χέρι σας…
Περίπου 8 κουταλιές σούπας.
Αλάτι πιπέρι, 
4 κουταλιές σούπας μαϊντανό.

Εκτέλεση 
Κόψτε τις μελιτζάνες σε κύβους και βάλτε τις να βράσουν σε μπόλικο αλατόνερο.
Στραγγίξτε τις πολύ καλά!!
Σε ένα τηγάνι, τσιγαρίστε τα κρεμμύδια με το σκόρδο και ρίξτε τα μέσα στην ψίχα μελιτζάνας μαζί με την κούπα τυρί, το αυγό,την φρυγανιά, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι
Αλευρώστε και τηγανίστε σε μπόλικο αραβοσιτέλαιο σε βαθύ σκεύος. Μπορείτε να βάλετε κ τυράκι που λιώνει μέσα αν θέλετε!!



Μπορείτε αν θέλετε, να χρησιμοποιήσετε και ψίχα μελιτζάνας που έχει περισσέψει από άλλο φαγητό, όπως το ιμάμ!

Τηγανίτες γιαουρτιού


Τηγανίτες γιαουρτιού σκέτος αφρός, εύκολα, γρήγορα και μόνο με 4 υλικά.


Τηγανίτες: 
Μία συνταγή εξαιρετικής ποιότητας, την οποία συνήθιζαν να φτιάχνουν οι γιαγιάδες στα εγγόνια. Έπειτα, αυτή η συνταγή πέρασε στις νεότερες γενιές. Έτσι, οι μαμάδες επιδίωκαν να εμπλουτίζουν το πρωινό κολατσιό των παιδιών τους, με τηγανίτες.

Οι τηγανίτες με γιαούρτι, όμως, είναι όνειρο. Πρόκειται για μια νεότερη παραλλαγή της ζαχαροπλαστικής. Συνήθως, αυτές του γιαουρτιού παρουσιάζονται να είναι πιο αφράτες και ελαφριές από ότι εκείνες των γιαγιάδων ή των μαμάδων. Επίσης, πολύ σημαντικό και άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως μπορούν να φαγωθούν τόσο ζεστές, όσο και κρύες.

Από εκεί και πέρα, αναφορικά με τη γέμιση των τηγανίτων, αυτή ποικίλει. Μπορεί κανείς να βάλει πάνω τους μαρμελάδα, μερέντα, ταχίνι ή και βούτυρο. Μπορεί να βάλει επίσης μέλι ή να την κάνει αλμυρή. Δηλαδή, να βάλει διάφορα κίτρινα ή λευκά τυριά και να προσθέσει επίσης και αλλαντικά.



Υλικά συνταγής για τηγανίτες:

1 κούπα γιαούρτι
3 κουταλάκια μπέκιν
2 αυγά
1/4 κούπας ηλιέλαιο
1 1/2 κούπα αλεύρι
1 κουταλάκι αλάτι
Λίγο λάδι για το τηγάνι

Εκτέλεση συνταγής για τηγανίτες:

– Αρχικά, τοποθετούμε σε ένα μπολ αυγά.
– Μαζί με τα αυγά μας, αναμιγνύουμε γιαούρτι, μπέικιν πάουντερ, αλάτι και λάδι.
– Μετά, κοσκινίζουμε το αλεύρι μας.
– Έπειτα, χτυπάμε για λίγο το μείγμα μας. Με αυτό τον τρόπο η ζύμη θα διατρηθεί απαλή και μαλακιά.
– Στη συνέχεια,ανοίγουμε ένα μάτι από την κουζίνα μας και βάζουμε επάνω ένα τηγάνι, στο οποίο θα τοποθετηθεί, είτε λίγο λάδι, είτε λίγο βούτυρο.
– Όταν ζεσταθεί το τηγάνι, βάζουμε κουταλιές μείγματος και τις πατάμε για να μη φουσκώσουν. Παράλληλα, προσέχουμε να μην κολλήσει η ζύμη μας.
– Προσπαθούμε να τηγανίσουμε τις τηγανίτες μας σε μέτρια φωτιά, ενώ τις γυρίζουμε μία με δύο φορές κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος.

Αφράτη γιαουρτόπιτα με λεμόνι και σιμιγδάλι,της μαμάς Μαρίας


Αφράτη γιαουρτόπιτα με λεμόνι και σιμιγδάλι,
της μαμάς Μαρίας






Γιαουρτόπιτα: 
Νόστιμη, λαχταριστή, Μικρασιάτικη συνταγή. Γίνεται αφράτη και περιέχει λεμόνι και σιμιγδάλι. Μια μοναδική γλυκιά γεύση για να συνοδεύσετε τον απογευματινό σας καφέ. Ένα κομμάτι δεν είναι ποτέ αρκετό.

Υλικά συνταγής
650 γραμ. γιαούρτι
4 αυγά
650 γραμ. ζάχαρη
650 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
350 γραμ. αμύγδαλα ασπρισμένα
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
φλούδα ξυσμένη από 1 λεμόνι
1 σωληνάριο βανίλια
1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
βούτυρο για άλειμμα του ταψιού
Για το σιρόπι:
μισό κιλό ζάχαρη
1 1/2 ποτήρι του νερού νερό
1 κουταλιά σούπας λεμόνι
Εκτέλεση συνταγής για γιαουρτόπιτα

Χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια των αυγών μαρέγκα σφιχτή.
Δουλεύουμε στη λεκάνη το γιαούρτι με τη ζάχαρη, ρίχνουμε έναν – έναν τους κρόκους των αυγών και συνεχίζουμε το δούλεμα ώσπου να λιώσει η ζάχαρη.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα αμύγδαλα ασπρισμένα και περασμένα από το μύλο, το σιμιγδάλι, που μέσα προηγουμένως έχουμε ανακατέψει τη σόδα, την ξυσμένη φλούδα λεμονιού, το κονιάκ, τη βανίλια και στο τέλος τη μαρέγκα, δουλεύοντας με το χέρι μας όλο το μείγμα, ώσπου να ενωθούν όλα τα υλικά και να γίνει ένας ομοιόμορφος πολτός.
Βουτυρώνουμε το ταψί, αδειάζουμε μέσα το μείγμα, κουνάμε πέρα δώθε το ταψί για να ισιώσει και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 40 λεπτά.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, 5 λεπτά, προσθέτουμε το λεμόνι και σιροπιάζουμε χλιαρό το γλυκό με καυτό το σιρόπι.
Κάνουμε μερικές τρύπες με βελόνα για να απορροφήσει το σιρόπι, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε μερικές ώρες.

Κόβουμε κατόπιν κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή σας απόλαυση.

6 ελληνικές παραδοσιακές συνταγές από το παρελθόν


Τα φαγητά «των φτωχών»: 6 ελληνικές παραδοσιακές συνταγές που χάθηκαν με τα χρόνια




Φαγητά που τα πήρε ο χρόνος. Παραδοσιακά φαγητά με τα οποία μεγάλωσαν γενιές Ελλήνων. Που χόρταιναν τους Έλληνες τον περασμένο αιώνα και συνδεόταν άμεσα και με τις παραγωγές των αγροτών τώρα έχουν χαθεί. Ή αναζητούνται από τους νεότερους εξαιτίας των θρεπτικών συστατικών που περιλαμβάνουν.
Τέτοια φαγητά είναι η μπομπότα, ο τραχανάς, το πλιγούρι που ήταν των φτωχών αλλά τώρα τα αναζητούν όσοι προσέχουν τη διατροφή τους.

Η μπομπότα



Γνωστή και ως το ψωμί ή η πίτα των φτωχών, η μπομπότα ήταν η εναλλακτική του σπάνιου σε δύσκολες περιόδους αλευριού από σιτάρι. Ήταν στην ουσία ένας χυλός από καλαμποκάλευρο, αλατισμένο νερό και λάδι, αυγό ή κάποια γέμιση, αν υπήρχε.

Θρεψίνη και πετιμέζι



Ως την δεκαετία του ’60, τότε που δεν υπήρχαν… πραλίνες φουντουκιού και maple syrup για να αλείφουμε στο ψωμί, οι φέτες αλείφονταν κατά κόρον με πετιμέζι ή θρεψίνη. Το πετιμέζι είναι το παχύρρευστο προϊόν που προκύπτει από τον μούστο των σταφυλιών. Η θρεψίνη, που κυκλοφορούσε στο εμπόριο σε κουτί με μια χαρακτηριστικότατη φωτογραφία ενός μικρού παιδιού, ήταν μια κρέμα που αποκαλούταν και σταφιδίνη, επίσης από τα σταφύλια. Αυτό ήταν το πιο συνηθισμένο και θρεπτικό κολατσιό των παιδιών τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.
Ζαχαρόψωμο


Μια φέτα ψωμί με ζάχαρη ήταν ο πιο γρήγορος και οικονομικός τρόπος να ξεκινήσουν τα παιδιά τη μέρα τους πριν φύγουν για το σχολείο, τις περασμένες δεκαετίες. Η «συνταγή» είναι πολύ απλή: Το ψωμί απλώς βρεχόταν ελαφρώς με νερό και πασπαλιζόταν με ζάχαρη.
Φαγητά που χάθηκαν με το πέρασμα του χρόνου

Τσιγαρίδες



Σε παλαιότερες εποχές ανά την Ελλάδα – και σε κάποιες επαρχίες ακόμη – κάθε οικογένεια είχε το γουρουνάκι της, που «θυσιαζόταν» κοντά στα Χριστούγεννα. Επειδή όμως δεν έπρεπε να πάει χαμένο καθόλου κρέας, τα μικρά κομμάτια από ξύγκι που περίσσευαν, έμπαιναν σε καζάνια με νερό και αλάτι, και προέκυπταν κομμάτια χοιρινού σαν μπέικον, που διατηρούνταν ως και τα επόμενα Χριστούγεννα.

Πλιγούρι και τραχανάς


Στην ύπαιθρο το μπλουγούρι (γνωστό πλέον ευρέως ως πλιγούρι) και ο τραχανάς ήταν πάντα χειροποίητα. Και πιο διαδεδομένα από τα ζυμαρικά όπως τα μακαρόνια και το ρύζι που μπήκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην κουζίνα. Και κέρδισαν το… μονοπώλιο των συνοδευτικών στα πιάτα.

Το πλιγούρι είναι ψιλό δημητριακό από αποξηραμένο σιτάρι και ο τραχανάς, ξινός ή γλυκός, είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα ή γιαούρτι. Ευτυχώς, αυτά τα δύο χαμένα τρόφιμα, επανήλθαν το τελευταίο διάστημα. Ακόμα και στις κουζίνες μεγάλων σεφ, που αποφάσισαν να πρωτοτυπήσουν με μια επιστροφή σε παλιές αξίες. Κάνοντας τάση το «τραχανότο» ή βρίσκοντας στο πλιγούρι το «νέο» super food.

Ρεβιθόψωμο



Τα ρεβίθια στην Κατοχή ήταν χρήσιμα ακόμα και για την παρασκευή υποκατάστατου ροφημάτων όπως ο καφές. Αλλά με το συγκεκριμένο όσπριο και αλεύρι, φτιαχνόταν και ψωμί, το λεγόμενο ρεβιθόψωμο που με λίγο αλεύρι και λάδι, γέμιζε το τραπέζι σε εποχές ανέχειας.

Ομελέτα στο φούρνο σαν πίτσα


Γρήγορη και νόστιμη ομελέτα στο φούρνο σαν πίτσα, έτοιμη σε 5 λεπτά






Συνταγές στο φούρνο: Ψάχνετε να κάνετε μια συνταγή που θα λατρέψουν τα αγαπημένα σας πρόσωπα; Σε περίπτωση που τους αρέσει, είτε η ομελέτα, είτε η πίτσα, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες. Το αποτέλεσμα είναι βέβαιο πως θα σας δικαιώσει.

Συνταγές στο φούρνο: Υλικά συνταγής

– 8 αυγά
– 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
– 1 μεγάλο λουκάνικο χωριάτικο ή 2 μικρότερα λουκάνικα, τα οποία να είναι κομμένα σε ροδέλες
– 8 φέτες μπέικον
– 2 πράσινες πιπεριές
– 250 γραμμάρια τυρί Milner ή αντίστοιχο τυρί, αλλά κομμένο σε μπαστουνάκια
– 250 γραμμάρια μοτσαρέλα (σ.σ. εκείνη, που βρίσκεται σε σακουλάκι με ζουμί)
– 200 ml κρέμα γάλακτος
– Φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Συνταγές στο φούρνο: Εκτέλεση συνταγής

– Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές μας ελαφρώς σε αντικολλητικό τηγάνι.
– Το κρεμμύδι και οι πιπεριές θα πρέπει να είναι κομμένα σε κομμάτια.
– Προσθέτουμε στο αντικολλητικό τηγάνι μας, το μπέικον και συνεχίζουμε τη διαδικασία του σοταρίσματος.
– Παίρνουμε μια τρυπητή κουτάλα για να βάλουμε τα λουκάνικά μας στο τηγάνι.
– Αφήνουμε τα λουκάνικά μας για περίπου δύο με τρία λεπτά, γυρίζοντάς τα συνεχώς.
– Βάζουμε βούτυρο σε μια κουμπωτή φόρμα, με έλασμα.
– Στρώνουμε στον πάτο της φόρμας, τα λουκάνικά μας.
– Πάνω από τα λουκάνικα τοποθετούμε τις πιπεριές και τα κρεμμύδια μας.
– Προσθέτουμε στη συνέχεια το Milner και πάνω από αυτό, τη μοτσαρέλα, η οποία είναι κομμένη σε φέτες.
– Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά και την κρέμα γάλακτος.
– Περιχύνουμε τα υλικά στη φόρμα μας.
– Προθερμαίνουμε το φούρνο μας.
– Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 35 λεπτά μέχρι και 40 λεπτά.
– Αφήνουμε το φαγητό μας να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά.
– Βάζουμε τη φόρμα μας σε πιατέλα.
– Ξεφορμάρουμε προσεκτικά.
– Αυτό ήταν! Η συνταγή μας είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Ζουμερά και μυρωδάτα σπιτικά σουτζουκάκια με πουρέ πατάτας


Ζουμερά και μυρωδάτα σπιτικά σουτζουκάκια με πουρέ πατάτας 





Σε ποιον δεν αρέσουν τα σουτζουκάκια; Σε κανέναν. Αλλά εκτός του ότι είναι ένα πεντανόστιμο ελληνικό παραδοσιακό φαγητό είναι αρκετά εύκολη και η εκτέλεση του. Φτιάξτε αυτά τα πεντανόστιμα σιτικά σουτζουκάκια και εντυπωσιάστε οικογένεια και φίλους με μία συνταγή βγαλμένη από το συρτάρι της γιαγιάς.

Συνταγή για σουτζουκάκια
Υλικά

Ένα κιλό κιμά μοσχαρίσιο

ένα τριμμένο κρεμμύδι μεγάλο

μια σκελίδα σκόρδο

δύο αυγά

μια χούφτα ψίχα ψωμιού βρεγμένη

μια κουταλιά της σούπας κύμινο

αλάτι

πιπέρι

λίγο ελαιόλαδο



Υλικά για την σάλτσα στα σουτζουκάκια

4 ντομάτες τριμμένες μεγάλες

μια κουταλιά πελτέ

λίγο ελαιόλαδο

μια κούπα κρασί κόκκινο

ψιλοκομμένο κρεμμύδι

σκόρδο

5 κόκους μπαχάρι


Μπορείτε αν θέλετε να τα συνδυάσετε με διάφορα πράγματα όπως ρύζι, μακαρόνια κ.α. όμως εμείς προτιμούμε τον σπιτικό πουρέ πατάτας και γι’αυτό σας δίνουμε την συνταγή.
Συνταγή για πουρέ πατάτας

Βράζουμε 5-6 πατάτες μεγάλες κ τις λιώνουμε στο μύλο.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο κ ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει.

Προσθέτουμε τις αλεσμένες πατάτες

ρίχνουμε μισό λίτρο γάλα 

αλάτι

πιπέρι

Τip: Το μεγάλο μυστικό της συνταγής του πουρέ που θα κάνει όλο το σπίτι σας να μοσχομυρίσει είναι το μοσχοκάρυδο. Προσθέστε το και δουλέψτε το μείγμα καλά για 10 λεπτάκια. Το φαγητό σας είναι έτοιμο να το σερβίρετε και να κλέψετε τις εντυπώσεις με τα πιο νόστιμα σουτζουκάκια που φτιάξατε ποτέ. Καλή σας όρεξη.

Πατάτες φούρνου με λιωμένο κασέρι, κεφαλογραβιέρα και μπέικον


Πατάτες φούρνου με λιωμένο κασέρι, κεφαλογραβιέρα και μπέικον, έτοιμες σε λίγα λεπτά



Πατάτες στο φούρνο: Ψάχνετε να βρείτε μια καλό, γρήγορο και εντυπωσιακό γεύμα για να ευχαριστήσετε τους καλεσμένους σας; Μην ανησυχείτε! Δεν υπάρχει λόγος για να αγχώνεστε. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες για την παρακάτω συνταγή. Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει, καθώς είναι βέβαιο πως οι καλεσμένοι σας θα γλείφουν τα δάχτυλά τους.

Υλικά 

8 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
300 γραμμάρια κασέρι τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
300 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα τριμμένη σε χοντρό τρίφτη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200 γραμμάρια μπέικον κομμένο σε κύβους ή κομματάκια
100 γραμμάρια βούτυρο
1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση
300ml κρέμα γάλακτος
200ml φρέσκο γάλα
3 αυγά χτυπημένα
αλάτι
πιπέρι



Εκτέλεση 
– Ζεσταίνετε βούτυρο σε μια κατσαρόλα.
– Στη συνέχεια, σοτάρετε το κρεμμύδι.
– Βάλτε και τις πατάτες και συνεχίστε να σοτάρετε.
– Γυρίζετε πλευρά ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις πατάτες.
– Ρίξτε σκόρδο και βούτυρο σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
– Προσθέστε το μισό μείγμα.
– Σκορπίστε την κεφαλογραβιέρα και τα 2/3 από το μπέικον.
– Βάλτε αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε.
– Τοποθετήστε δεύτερη στρώση από πατάτες.
– Βάλτε από πάνω κασέρι και το μπέικον, που απέμεινε.
– Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος, με το γάλα, τα αυγά και το αλατοπίπερο.
– Περιχύστε και αυτά στο φαγητό.
– Βάλτε λίγο βούτυρο ακόμη σε κομματάκια.
– Ψήστε για 50′ στους 200 βαθμούς Κελσίου.
– Αυτό ήταν! Το φαγητό σας είναι έτοιμο για σερβίρισμα.


Δύο πεντανόστιμα γλυκά ψυγείου


Δύο πεντανόστιμα γλυκά ψυγείου που γίνονται σε 5 λεπτά, ιδανικά για αρχάριες






Γλυκά ψυγείου: Θέλετε να κάνετε νόστιμα, γρήγορα, εύκολα και οικονομικά γλυκά, αλλά δεν ξέρετε τι να μαγειρέψετε; Παρακάτω ακολουθεί μία λίστα από τρεις υπέροχες συνταγές γλυκών για να επιλέξετε αυτό που σας αρέσει για εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Γλυκά ψυγείου: Υλικά για τσιζκεικ

– 225 γρ. κρέμα γάλακτος
– 225 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
– 1/3 φλιτζ. χυμός λεμονιού
– 450 γρ. γάλα εβαπορέ
– 15 μπισκότα τύπου digestive, τριμμένα
Γλυκά ψυγείου: Εκτέλεση συνταγής για τσιζκεικ

– Χτυπάμε κρέμα γάλακτος, τυρί κρέμα και γάλα εβαπορέ στο μίξερ.
– Προσθέτουμε χυμό λεμονιού.
– Ρίχνουμε το μείγμα σε μαγειρικό σκεύος.
– Πασπαλίζουμε τριμμένα μπισκότα.
– Βάζουμε το γλυκό στην κατάψυξη για 2 με 12 ώρες.




Γλυκά ψυγείου: Υλικά για μπισκοτογλυκό

– 25 σοκολατένια μπισκότα με γέμιση τύπου Oreo, σπασμένα σε μέτρια κομμάτια
– 60 γρ. φλιτζ. βούτυρο, λιωμένο
– 225 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
– 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
– 460 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
– Σιρόπι σοκολάτας ή καραμέλας, σπιτικό ή εμπορίου
Εκτέλεση συνταγής για μπισκοτογλυκό ψυγείου

– Βάζουμε λιωμένο βούτυρο στο πυρέξ.
– Προσθέτουμε θρυμματισμένα μπισκότα στο βούτυρο.
– Απλώνουμε μπισκότα στον πάτο κατά μήκος.
– Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος για δύο λεπτά, μέχρι να γίνει σαντιγί.
– Σε άλλο μπολ, χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα τυριού και τη ζάχαρη άχνη.
– Ρίχνουμε τυρί κρέμα και σαντιγί στο μείγμα.
– Ανακατεύουμε έως την ομογενοποίηση του μείγματος.
– Καλύπτουμε τη βάση, με μπισκότο.
– Περιχύνουμε σιρόπι σοκολάτας ή καταμέλας.
– Βάζουμε το γλυκό στην κατάψυξη για 45 λεπτά.

Σουφλέ με ψωμί του τοστ

Σουφλέ με ψωμί του τοστ



Πανεύκολο σουφλέ με ψωμί του τοστ για ένα γρήγορο και νόστιμο γεύμα όλες τις ώρες της ημέρας




Σουφλέ με ψωμί του τοστ: 
Είστε λάτρεις των τυριών; Θέλετε να ευχαριστήσετε αγαπημένα φιλικά και οικογενειακά πρόσωπα; Δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες. Το βέβαιο είναι πως το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.

 Υλικά

– 400 γραμμάρια κίτρινα τυριά, τριμμένα (σ.σ. ένταμ, γκούντα, ρεγκάτο, κασέρι)
– 4 κουταλιά της σούπας φρυγανιά τριμμένη
– 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμένο για άλειμμα
– 1 μεγάλο πακέτο ψωμί του τοστ (περίπου 20 φέτες), καλύτερα μπαγιάτικο και χωρίς κόρα
– 250 γραμμάρια ψιλοκομμένο ζαμπόν της αρεσκείας μας
– 4 αυγά
– 2 φλιτζάνι γάλα
– 1 τσιμπιά αλάτι
– Ελάχιστο τριμμένο μοσχοκάρυδο



 Εκτέλεση 

– Ανακατεύουμε δύο κουταλιές από τυριά και δύο κουταλιές από γαλέτα.
– Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ.
– Πασπαλίζουμε στο πυρέξ την υπόλοιπη γαλέτα.
– Ρίχνουμε από πάνω μισή ποσότητα τυριού και ζαμπόν.
– Στρώνουμε δεύτερη σειρά από ψωμί του τοστ.
– Ρίχνουμε στο πυρέξ το υπόλοιπο τυρί.
– Χτυπάμε αυγά, γάλα, αλάτι και μοσχοκάρυδο σε μπολ.
– Περιχύνουμε το σουφλέ και το αφήνουμε για μία ώρα στο ψυγείο.
– Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
– Πασπαλίζουμε μείγμα από τυρί και γαλέτα, το σουφλέ.
– Ψήνουμε το σουφλέ για περίπου τριάντα λεπτά.
– Προσθέτουμε, αν θέλουμε, μανιτάρια, πιπεριές, λουκάνικα και κάθε είδους αλλαντικά.

* Προσοχή: Η παραπάνω συνταγή αντιστοιχεί σε 12 μερίδες.

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Ποντιακά χοιρινά σουβλάκια με ατζίκα και τσατσιμπέλι


Ποντιακά χοιρινά σουβλάκια με ατζίκα 

και τσατσιμπέλι


(Φωτ.: giorgostsoulis.com)


Πόση διαφορά μπορεί να κάνει το σωστό μαρινάρισμα στα σουβλάκια; Όση και οι καταπληκτικές ποντιακές σάλτσες που τα συνοδεύουν!

Οι αμύητοι σπεύσατε, αλλά προσοχή: Δεν βάζουμε αλάτι στη μαρινάδα για να μη σφίξει το κρέας.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό χοιρινή σπάλα, χωρίς κόκαλο, κομμένη 3x3
3 μέτρια κρεμμύδια, τριμμένα
5 μέτριες ντομάτες, τριμμένες
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

για τη σάλτσα ατζίκα
7 πιπεριές Φλωρίνης
½ καυτερή πιπεριά
2 σκ. σκόρδο
1 κ.γ. κόλιανδρο, τριμμένο
¼ του μάτσου κόλιανδρο, φρέσκο
αλάτι

για τη σάλτσα τσατσιμπέλι
8 μέτριες ντομάτες, κομμένες στα 4
½ κ.γ. κόλιανδρο, τριμμένο
2 σκ. σκόρδο, λιωμένες
½ καυτερή πιπεριά, πολύ ψιλοκομμένη
¼ του μάτσου μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Παίρνουμε ένα μεγάλο βαθύ μπολ, ρίχνουμε μέσα το χοιρινό, την τριμμένη ντομάτα, το τριμμένο κρεμμύδι, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για μία μέρα.

για τη σάλτσα ατζίκα
Βάζουμε στο mutli σε δόσεις το σκόρδο, την καυτερή πιπεριά, το ξερό κόλιανδρο, τις πιπεριές Φλωρίνης, και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν μια πάστα.
Στη συνέχεια αλατίζουμε, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε την πάστα σε μια πετσέτα, όπου την στραγγίζουμε πολύ καλά μέχρι να φύγουν όλα της τα υγρά. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της πετσέτας σε ένα μπολ, ρίχνουμε πάνω από τη σάλτσα λίγο φρέσκο κόλιανδρο και την αφήνουμε στην άκρη.

για τη σάλτσα τσατσιμπέλι
Παίρνουμε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα και την γεμίζουμε με νερό. Την βάζουμε σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε το νερό να βράσει.
Ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες και τις αφήνουμε να βράσουν για 15΄ περίπου. Μόλις βράσουν, τις αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι με ψιλές τρύπες, κάτω από το οποίο έχουμε τοποθετήσει ένα μπολ, και με μια κουτάλα πιέζουμε καλά τις ντομάτες ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
Αδειάζουμε τον ντοματοχυμό σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα τσατσιμπέλι εκτός από το μαϊντανό και αλατίζουμε.
Σιγοβράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 5-6΄ μέχρι να δέσει λίγο η ντομάτα, και μόλις ετοιμαστεί την αδειάζουμε σε ένα μπολ.
Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό.

για τα σουβλάκια
Βγάζουμε τα κομμάτια χοιρινού από τη μαρινάδα και τα πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε με τα χέρια και περνάμε τα κομμάτια χοιρινού σε καλαμάκια.
Παράλληλα ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ψήνουμε τα σουβλάκια από όλες τις πλευρές μέχρι να έχουν ψηθεί από μέσα και έχουν καραμελώσει απ’ έξω.
Σερβίρουμε ζεστά με μαζί με τη σάλτσα ατζίκα και τσατσιμπέλι.

Πηγή: giorgostsoulis.com.

Πηγή  http://www.pontos-news.gr