Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Τα μουχούλια ως... ποντιακά cinnamon roll


Τα μουχούλια ως... ποντιακά cinnamon roll από τον Σάββα Καρίπογλου


(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)


Εμπνεόμενος από την κλασική αμερικανική συνταγή των cinnamon rolls, και ως λάτρης των ποντιακών «μουχουλιών», έφτιαξα την παρακάτω συνταγή που αποτελεί συνδυασμό και των δύο.
Σ.Κ.
ΥΛΙΚΑ

για τη ζύμη
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
2 κ.σ. ζάχαρη
1 λίτρο γάλα χλιαρό
3 αυγά
μισό πακέτο βούτυρο (125 γρ.)
1 κιλό αλεύρι (+για το άνοιγμα)
1 κ.γ. αλάτι

για τη γέμιση
200 γρ. καρύδια
200 γρ. σταφίδες1
μισό πακέτο βούτυρο (125 γρ.)
1 φλ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική, ή καστανή
1 κ.σ. κανέλλα2
___
1. Μπορούμε εκτός από σταφίδες να προσθέσουμε κι άλλα αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας μας αλλά μπορούμε να προσθέσουμε και κομμάτια σοκολάτας.
2. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι άλλα μπαχαρικά σε σκόνη, όπως τζίντζερ, γαρίφαλο, μαστίχα, μαχλέπι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

για τη ζύμη
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, λίγο από το αλεύρι και χλιαρό νερό έως ότου γίνει χυλός, ώστε να κάνουμε προζύμι. Μόλις το προζύμι φουσκώσει, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το βούτυρο) και ζυμώνουμε.
Μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε σιγά-σιγά το βούτυρο λιωμένο και ζυμώνουμε έως ότου το απορροφήσει η ζύμη.
Ξεκουράζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει.

για τη γέμιση
Αλέθουμε τα καρύδια πολύ καλά.
Λιώνουμε το βούτυρο.
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Η γέμισή μας είναι έτοιμη.

το... χτίσιμο
Ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα τη ζύμη και στρώνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια.
Τυλίγουμε το φύλλο σφιχτά και κόβουμε ρολάκια πάχους τριών δακτύλων. Στρώνουμε χαρτί ψησίματος στο ταψί και τοποθετούμε τα μουχούλια το ένα δίπλα στο άλλο. Ραντίζουμε με ζαχαρόνερο.
Ψήνουμε στους 180°C για 40΄, στις αντιστάσεις με αέρα. Στα πρώτα 20΄ σκεπάζουμε το ταψί με χαρτί ψησίματος και αλουμινόχαρτο.

Σάββας Καρίπογλου

ΠΗΓΗ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου