Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2019

Πατάτες ογκρατέν


Τέλειες πατάτες ογκρατέν φτιαγμένες με τρόπο που σίγουρα δεν έχετε ξαναδοκιμάσει






Πατάτες ογκρατέν: 

Μια κλασσική γαλλική συνταγή. Ωστόσο, τι θα λέγατε, αν δοκιμάζατε μια νόστιμη και ελαφριά παραλλαγή της; Δηλαδή, να δοκιμάζατε να βάλετε γάλα αντί κρέμα γάλακτος,. Επίσης, να ακολουθήσετε άλλα μυστικά που θα σας προταθούν στην παρακάτω συνταγή. Το βέβαιο είναι πως αν το επιχειρήσετε, οι δικοί σας, θα γλείφουν τα δάχτυλά τους.


Υλικά 
– 1 κιλό καθαρισμένες πατάτες
– 1000 ml γάλα (σ.σ. 1 λίτρο)
– 2 σκελίδες σκόρδο
– 75 γραμμάρια βούτυρο (σ.σ. σε μικρούς κύβους)
– αλάτι
– πιπέρι
– 1,5 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
– μαϊντανός ψιλοκομμένος



Εκτέλεση 

1. Κόβετε σε λεπτά κομμάτια, τις καθαρισμένες πατάτες. Μπορείτε να το κάνετε, με κάποιο μαχαίρι, που να κόβει καλά. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου.
2. Κόβετε μια σκελίδα σκόρδο στη μέση.
3. Τρίψτε με το σκόρδο το ταψί σας, πριν το βουτυρώσετε.
4. Κόβετε σε πολύ μικρά κομμάτια, τις σκελίδες του σκόρδου σας.
5. Βάζετε στο ταψί σας μια στρώση με πατάτες.
6. Έπειτα, βάζετε αλάτι και πιπέρι.
7. Ρίχνετε στο ταψί, κομμάτια από βούτυρο και πασπαλίζετε με λίγο σκόρδο.
8. Συνεχίζετε τη διαδικασία με τρεις τέσσερις στρώσεις πατάτας και μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας. 
9. Προσθέτετε στο ταψί γάλα, το οποίο να καλύπτει τις πατάτες σας.
10. Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο

Κι άλλες οδηγίες εκτέλεσης για πατάτες ογκρατέν:

11. Ψήνετε το περιεχόμενο του ταψιού στο φούρνο για περίπου μία ώρα. Δηλαδή, μέχρι να ψηθούν, οι πατάτες.
12. Αφαιρείται το ταψί από το φούρνο.
13. Στη συνέχεια, πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια του φαγητού, με τριμμένη γραβιέρα.
14. Ακολούθως, βάζετε ξανά, το ταψί, στο φούρνο.
15. Ψήνετε το φαγητό σας για ακόμη 15 λεπτά. Καλό θα ήταν να το αφήσετε να ψηθεί έως ότου λιώσει το τυρί και πάρει λίγο χρώμα.
16. Αυτό ήταν! Το φαγητό σας είναι έτοιμο!
17. Σερβίρετε τις πατάτες, όσο είναι ζεστές και με λίγο τριμμένο μαϊντανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου