Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2019

Αφράτη γιαουρτόπιτα με λεμόνι και σιμιγδάλι,της μαμάς Μαρίας


Αφράτη γιαουρτόπιτα με λεμόνι και σιμιγδάλι,
της μαμάς Μαρίας






Γιαουρτόπιτα: 
Νόστιμη, λαχταριστή, Μικρασιάτικη συνταγή. Γίνεται αφράτη και περιέχει λεμόνι και σιμιγδάλι. Μια μοναδική γλυκιά γεύση για να συνοδεύσετε τον απογευματινό σας καφέ. Ένα κομμάτι δεν είναι ποτέ αρκετό.

Υλικά συνταγής
650 γραμ. γιαούρτι
4 αυγά
650 γραμ. ζάχαρη
650 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
350 γραμ. αμύγδαλα ασπρισμένα
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
φλούδα ξυσμένη από 1 λεμόνι
1 σωληνάριο βανίλια
1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
βούτυρο για άλειμμα του ταψιού
Για το σιρόπι:
μισό κιλό ζάχαρη
1 1/2 ποτήρι του νερού νερό
1 κουταλιά σούπας λεμόνι
Εκτέλεση συνταγής για γιαουρτόπιτα

Χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια των αυγών μαρέγκα σφιχτή.
Δουλεύουμε στη λεκάνη το γιαούρτι με τη ζάχαρη, ρίχνουμε έναν – έναν τους κρόκους των αυγών και συνεχίζουμε το δούλεμα ώσπου να λιώσει η ζάχαρη.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα αμύγδαλα ασπρισμένα και περασμένα από το μύλο, το σιμιγδάλι, που μέσα προηγουμένως έχουμε ανακατέψει τη σόδα, την ξυσμένη φλούδα λεμονιού, το κονιάκ, τη βανίλια και στο τέλος τη μαρέγκα, δουλεύοντας με το χέρι μας όλο το μείγμα, ώσπου να ενωθούν όλα τα υλικά και να γίνει ένας ομοιόμορφος πολτός.
Βουτυρώνουμε το ταψί, αδειάζουμε μέσα το μείγμα, κουνάμε πέρα δώθε το ταψί για να ισιώσει και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 40 λεπτά.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, 5 λεπτά, προσθέτουμε το λεμόνι και σιροπιάζουμε χλιαρό το γλυκό με καυτό το σιρόπι.
Κάνουμε μερικές τρύπες με βελόνα για να απορροφήσει το σιρόπι, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε μερικές ώρες.

Κόβουμε κατόπιν κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή σας απόλαυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου