Πολίτικο Κιουνεφέ
Ένα λαχταριστό γλύκισμα από την Πόλη, που «παντρεύει» το τυρί με το σιρόπι.
ΥΛΙΚA
Άτομα: 10 Μερίδες | Χρόνος προετοιμασίας: 20′ | Χρόνος ψησίματος: 45-50 λεπτά
- 1 πακέτο φύλλο καταϊφι (½ κιλό)
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο
- 400 γρ. τυρί dil (ή ανθότυρο ή τυρί κρέμα ή μοτσαρέλα)
- 300 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. νερό
- χυμό απο ½ λεμόνι (λίγο λιγότερο)
- ½ κούπα επιπλέον βούτυρο για τα ταψάκια και το ράντισμα
- ½ φλ. φιστίκια Αιγίνης τριμμένα
- ½ κουταλάκι βανίλια (εάν θέλετε)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Παίρνουμε ένα ψαλίδι και κόβουμε το καταΐφι στα διπλώματα ώστε να μην έχουμε πολύ μακριές ίνες.
- Βάζουμε το κομμένο καταΐφι σε μπολ ή σε ταψάκι και το μαδάμε/ξεμπλέκουμε. Κατόπιν, το αφήνουμε στην άκρη.
- Κόβουμε το τυρί μας σε πολύ λεπτές φέτες/φλύδες.
- Σε ένα κατσαρολάκι ή μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο προσέχοντας να μην το κάψουμε.
- Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο πάνω απο το «ξασμένο» καταΐφι και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού.
- Χωρίζουμε το καταΐφι σε τέσσερα μέρη (δόσεις).
- Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι μιας χρήσης 20 εκ. και απλώνουμε το μισό απο το καταΐφι της μίας δόσης. Το πιέζουμε με το χέρι μας καλά ώστε να γίνει επίπεδο και να πάρει το σχήμα του ταψιού.
- Βάζουμε το ¼ από το τυρί σε φλύδες, έτσι ώστε να φτιάξουμε μια στρώση τυριού.
- Σκεπάζουμε με την άλλη μισή δόση καταϊφιού και ξαναπιέζουμε ώστε να είναι όσο γίνεται πιο συμπαγές. Ραντίζουμε με ελάχιστο βούτυρο.
- Επαναλαμβάνουμε για τα υπόλοιπα 3 ταψάκια/δόσεις.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C για 45-50΄ περίπου, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.
- Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι μας βάζοντας το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι σε κατσαρολάκι να βράσουν για 2-3΄ (από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει).
- Βγάζουμε το γλυκό μας απο το φούρνο και όπως είναι ζεστό το σιροπιάζουμε με το ήδη κρύο σιρόπι.
- Πασπαλίζουμε με λίγα φυστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.
⇔
Μπορούμε να σερβίρουμε το γλυκό και με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι.
- Πηγή: constantinoupoli.com.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου