Ντολμαδάκια με μαυρολάχανο
Μια απολαυστική παραδοσιακή συνταγή από την Τραπεζούντα.
ΥΛΙΚA
- 5 μάτσα φύλλα μαυρολάχανου
- ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο με λίπος
- 2 μεγάλα κρεμμύδια πολτοποιημένα
- 2 ντομάτες πολτοποιημένες
- 3 φλ. του καφέ ρύζι για γεμιστά
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
- 1 κοφτή κ.σ. σάλτσα ντομάτας
- 2 κ.σ. βούτυρο Τραπεζούντας
- αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αφήνουμε για 5΄ σε καυτό νερό τα φύλλα μαυρολάχανου να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και ρίχνουμε κρύο νερό.
- Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τον κιμά, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, το ρύζι, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ½ ποτήρι νερό και ζυμώνουμε τη γέμιση.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και τη σάλτσα ντομάτας και τα αφήνουμε για μερικά λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
- Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα του μαυρολάχανου, βάζουμε από 1 κ.σ. γέμιση στο κέντρο τους, τα τυλίγουμε και τα βάζουμε μέσα στη σάλτσα. Από πάνω τοποθετούμε ένα πιάτο.
- Ρίχνουμε χλιαρό νερό τόσο όσο να σκεπαστεί το πιάτο και μαγειρεύουμε τα ντολμαδάκια σε χαμηλή φωτιά για περίπου 60΄.
⇔
Εναλλακτικά: Αντί για φύλλα μαυρολάχανου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σέσκουλα.
- Πηγή: Σούλα Μπόζη, Μικρασιάτικη κουζίνα: 200 παραδοσιακές συνταγές από τις γυναίκες της Ανατολικής Θράκης, της Ιωνίας, της Καππαδοκίας και του Πόντου, ειδική έκδοση της Real Media AE.
- ΠΗΓΗ http://www.pontos-news.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου