Τετάρτη, 6 Μαΐου 2015

Ντολμαδάκια με μαυρολάχανο

Ντολμαδάκια με μαυρολάχανο

  • Ντολμαδάκια με μαυρολάχανο
Μια απολαυστική παραδοσιακή συνταγή από την Τραπεζούντα.
ΥΛΙΚA
  • 5 μάτσα φύλλα μαυρολάχανου
  • ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο με λίπος
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια πολτοποιημένα
  • 2 ντομάτες πολτοποιημένες
  • 3 φλ. του καφέ ρύζι για γεμιστά
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • 1 κοφτή κ.σ. σάλτσα ντομάτας
  • 2 κ.σ. βούτυρο Τραπεζούντας
  • αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Αφήνουμε για 5΄ σε καυτό νερό τα φύλλα μαυρολάχανου να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και ρίχνουμε κρύο νερό.
  2. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τον κιμά, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, το ρύζι, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ½ ποτήρι νερό και ζυμώνουμε τη γέμιση.
  3. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και τη σάλτσα ντομάτας και τα αφήνουμε για μερικά λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
  4. Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα του μαυρολάχανου, βάζουμε από 1 κ.σ. γέμιση στο κέντρο τους, τα τυλίγουμε και τα βάζουμε μέσα στη σάλτσα. Από πάνω τοποθετούμε ένα πιάτο.
  5. Ρίχνουμε χλιαρό νερό τόσο όσο να σκεπαστεί το πιάτο και μαγειρεύουμε τα ντολμαδάκια σε χαμηλή φωτιά για περίπου 60΄.
Εναλλακτικά: Αντί για φύλλα μαυρολάχανου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σέσκουλα.
  • Πηγή: Σούλα Μπόζη, Μικρασιάτικη κουζίνα: 200 παραδοσιακές συνταγές από τις γυναίκες της Ανατολικής Θράκης, της Ιωνίας, της Καππαδοκίας και του Πόντου, ειδική έκδοση της Real Media AE.
  • ΠΗΓΗ http://www.pontos-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου