Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

ΜΥΡΩΔΙΑΣ (τα)

 ΜΥΡΩΔΙΑΣ (τα) - (Περιοχή Κρώμνης)

- (4-5 άτομα)
- 1 και 1/2 κιλό διάφορα χόρτα του βουνού όπως:
χοσχοράνα (βλίτα), σαχταρίτζας, στρατίτζας, τζουτζούνας (άγρια ραδίκια),
βραχνίτας, μελλισιδίτας, λερνίτσια, μαχαιρίτας, στουπίτσας
- 1 φλιτζάνι πλιγούρι
- ½ φλιτζάνι λάδι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- αλάτ
- μαύρο πιπέρι
- 1 ½ φλιτζάνι νερό
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα.
Κατόπιν τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε απ’ τα νερά, κρατάμε όμως 1 και 1/2 φλιτζάνι απ’ το ζουμί τους,
προσθέτοντας ανάλογο αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια, σε πλακερή κατσαρόλα (ταβά) καίμε το λάδι και ροδίζουμε το κρεμμύδι.
Αμέσως, αποσύρουμε από την εστία και τοποθετούμε πάνω στο κρεμμύδι μια στρώση από τα χόρτα. Τα πασπαλίζουμε με λίγο πλιγούρι
και συνεχίζουμε εναλλάξ τις στρώσεις από χόρτα και πλιγούρι, βάζοντας ως τελευταία στρώση πλιγούρι.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα στην εστία και ρίχνουμε και τον ζωμό, που κρατήσαμε, στο φαγητό κι αφήνουμε να βράσει το πλιγούρι.
Το παραπάνω έδεσμα στην Περιοχή της Ίμερας το έλεγαν πλακί, μόνο που πρόσθεταν και μαύρα λάχανα.
Το πλιγούριν ή πλουγούριν ή πλουγούρ’ είναι τουρκική λέξη και σημαίνει σιτάρι βρασμένο, αποφλοιωμένο και χονδροαλεσμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου